Jo Claes – De kunst van het spieken

We zagen dat bij Houtekiet een nieuw deel van de ‘Niet voor mietjes’-serie uit zou komen, echter merkten we dat we één deel gemist hadden. Na een mailtje naar de uitgever, kregen we al snel antwoord terug dat we het vierde deel van de ‘Niet voor mietjes’-serie zouden ontvangen en enkele dagen later lag deze dan ook in de brievenbus. Hier willen we uitgeverij Houtekiet hartelijk voor bedanken.

Informatie die te lezen is op de achterflap van het boek: Het is december. De kerstexamens zijn volop aan de gang. Matthias heeft iets goed te maken. Zijn punten voor wiskunde waren tijdens het semester slecht en hetzelfde geldt voor Rani. Daarom besluit Dante om zijn twee vrienden bijles te geven. Als gevolg daarvan leggen ze beiden een schitterend examen af.

Vreemd genoeg heeft dat een onverwacht effect. Hun resultaten zijn zo goed dat ze van spieken worden verdacht. Enkele leerlingen beschuldigen Rani er zelfs van de examenvragen te hebben gestolen. De directeur dreigt met een zware straf.

Matthias en Dante stellen alles in het werk om uit te zoeken wie de echte daders zijn, maar slagen daar niet in. Tot Matthias een geweldig idee krijgt. De vraag is of zijn plan zal lukken.

De cover

De cover laat mij meteen aan de voorgaande delen uit deze serie denken. De jongen op de cover heeft een hoodie aan en hierdoor denk ik dat dit Matthias voor moet stellen. Het boek zou me zeker opgevallen zijn in de boekhandel.

De auteur

Jo Claes is vooral bekend door zijn misdaadreeks met Thomas Berg, maar hij is in vele genres thuis. Sinds enkele jaren schrijft hij ook spannende boeken voor jongeren. ‘De kunst van het spieken’ is het vierde deel in de reeks ‘Niet voor mietjes’.

Het verhaal

De kerstexamens staan voor de deur en Matthias en Rani hebben beiden iets goed te maken. Ze staan onvoldoende voor wiskunde. Maar Dante is een kei in wiskunde en heeft besloten om zijn beide vrienden daarom bijles te geven. Hierdoor halen ze een extreem goed cijfer voor hun examen.
Dit heeft echter een heel onverwacht effect. De resultaten zijn zo onverwachts goed dat ze van spieken verdacht worden. Dan wordt Rani zelfs ervan beschuldigd dat ze de examenvragen gestolen heeft. De directeur dreigt met een zware straf.

Dante en Matthias hebben besloten dat ze moeten uitzoeken wie de echte daders zijn, want één ding is duidelijk: Rani is onschuldig. Ze slagen er echter niet in, om de echte dader te achterhalen. Maar dan krijgt Matthias een geweldig idee. De vraag is alleen of dit plan zal slagen.

Mijn mening

Dit is het vierde deel in de ‘Niet voor mietjes’-serie en ik blijf deze serie leuk vinden, ook al is hij eigenlijk bedoeld voor de jeugd van 10 tot 14 jaar en ik denk dat dit boek ook goed te lezen is voor deze leeftijd. Ondanks dat het een vierde deel is, is het boek zo geschreven dat het ook als standalone te lezen is. Het verhaal is zo geschreven dat de voorgaande gebeurtenissen duidelijk genoeg uitgelegd worden. Echter denk ik persoonlijk dat het zonde is als je de voorgaande delen niet leest. Je ziet de vriendschap tussen Dante, Rani en Matthias groeien en begrijpt bepaalde beslissingen en keuzes die de drie vrienden maken daardoor ook beter.

De meeste gebeurtenissen spelen zich op school af en hierdoor zal vooral de jeugd, waar het boek eigenlijk voor geschreven is, zich kunnen identificeren met de hoofdpersonages. Het boek is, net als de voorgaande delen, eerder een detective dan een thriller. Er is voldoende spanning aanwezig, en je wilt als lezer meezoeken naar de echte dader. Ik had op een bepaald moment wel een vermoeden wie de daadwerkelijke dader was, echter was de ontknoping toch nog anders dan ik verwacht had. Dit vind ik altijd erg leuk, als een boek mij dan toch nog kan verrassen.

Het boek is opgebouwd uit vijftien korte tot middellange hoofdstukken en ik denk dat dit perfect is om de jongere lezer aan het boek gekluisterd te houden. Aan het einde van ieder hoofdstuk ben je geneigd om snel de pagina om te slaan, omdat je wilt weten hoe het verhaal verder gaat en je wilt weten of Dante en Matthias achter de werkelijke daders komen.

Deze serie is gelukkig nog niet afgelopen. Deel 5 ‘Een leugen wit als sneeuw‘ ligt ook al op mij te wachten om gelezen te worden en ik kan niet wachten om het boek op te pakken en open te slaan.

Leesfragment

Ben je nieuwsgierig geworden naar dit boek? Lees dan zeker onderstaand leesfragment.

De-kunst-van-het-spieken

Gegevens van dit boek:
Titel: De kunst van het spieken
Serie: Niet voor mietjes
Auteur: Jo Claes
Uitgever: Houtekiet
Aantal pagina’s paperback: 184
ISBN paperback: 9789089248824
ISBN e-book: 9789089248831
Prijs paperback: € 17,99
Prijs e-book: € 4,99

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel, Bol.com, Bruna en Bazarow.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge