Jo Bradford – Fotograferen met je smartphone

In de aanbiedingsfolder van Deltas uitgevers zagen we het boek ‘Fotograferen met je smartphone’ staan. Aangezien we naast lezen ook graag fotograferen, was dit hét boek voor ons om onze twee hobby’s te combineren. Dus na een mailtje teruggestuurd te hebben naar de uitgever, kregen we al snel een positief antwoord en het boek viel dan ook enkele dagen later in onze brievenbus. Hier willen wij Deltas uitgevers uiteraard hartelijk voor bedanken.

Informatie die te lezen is op de achterflap van dit boek: De beste camera is de camera die je bij je hebt. En tegenwoordig is dat steeds vaker je smartphone. In dit boek toont fotografe Jo Bradford je hoe je de mooiste foto’s kan nemen met je iPhone of Android-toestel. Maak kennis met de basisregels van fotografie zoals scherptediepte, belichting en kadrering en leer hoe je optimaal gebruik kan maken van de voordelen en beperkingen van je smartphonecamera. Ontdek dankzij de vele tips en technieken hoe je zonder peperdure camera de meest creatieve shots maakt en hoe je je foto’s naar een hoger niveau tilt met behulp van krachtige foto- en bewerkingsapps. Want onthoud: een goede foto begint niet bij de camera, maar bij de fotograaf!

De cover

Op de cover staan enkele, qua stijl, uiteenlopende foto’s en doordat groot op de cover staat ‘Fotograferen met je smartphone’, zou dit boek mij zeker opgevallen zijn in de boekhandel en zou ik het opgepakt hebben om doorheen te bladeren.

De auteur

Jo Bradford werkt als kunstenares en fotografe. Ze studeerde af aan het University College Falmouth en behaalde haar masterdiploma fotografie met onderscheiding. Tegenwoordig geeft Jo les en groepsworkshops over fotograferen met een smartphone en beeldbewerking. Ze reist ook naar allerlei bestemmingen om lezingen te geven en deel te nemen aan seminars over fotografie. Jo stelt haar smartphonefotografie tentoon op haar Instagramprofiel, @greenislandstudios. Ze heeft meer dan 52.000 volgers. Ze woont in het Dartmoor National Park in Devon in het Verenigd Koninkrijk.

Mijn mening

Fotograferen is al lang een andere hobby van ons. In het verre verleden hebben we zelfs urbex fotografie gedaan. Urbex fotografie is het fotograferen van verlaten panden. Dit wil zeggen dat je eigenlijk de vergankelijkheid probeert vast te leggen. Dit deden wij met een spiegelreflex-camera, echter toen de gezondheid steeds verder achteruit ging, en wegrennen niet meer echt lukte hebben we de urbex fotografie op moeten geven. Toen werden de spiegelreflexcamera’s ook niet veel meer gebruikt en hebben we deze uiteindelijk ook verkocht. Maar het blijft natuurlijk toch altijd leuk om foto’s te maken en doordat de camera’s op de mobiele telefoons steeds beter worden, zijn we ons daarin gaan verdiepen en toen we dan ook nog dit boek langs zagen komen was dit helemaal ideaal. Het wiel opnieuw uitvinden is natuurlijk niet nodig. Dus het is heerlijk om al deze tips te lezen. Dit boek is uitermate geschikt voor iedere beginner. Heb je nog nooit een foto gemaakt dan legt Jo Bradford de dingen erg goed uit en zorgt zij ervoor dat de foto maken zeker wel gaat lukken. Maar ook als je al ervaring hebt met fotograferen, of zoals ons, in het verleden hebt gefotografeerd, dan is dit boek ideaal. Je hoeft dan niet alles te lezen, maar door steeds her en der stukjes te lezen, haal je zoveel informatie uit het boek, dat je de camera van je smartphone ten volste kunt benutten en hierdoor nog meer uit je smartphone camera kunt halen.

De hoofdstukken zijn duidelijk ingedeeld en hierdoor kun je eenvoudig naar dat hoofdstuk bladeren, waar je op dat moment net iets over wilt weten. Het boek is opgedeeld in drie onderdelen, namelijk Fotografie: het grote plaatje, Foto’s maken en Niet in de donkere kamer, maar in Lightroom. Waarbij het eerste deel vooral wat kennis is die handig is om die vooraf te weten. Zoals hoe je doet scherpstellen, hoe je een mooie compositie maakt, maar ook hoe de belichting werkt bij een smartphone camera bijvoorbeeld.

Het tweede deel vind ik persoonlijk het meest interessante deel van het boek, dit gaat namelijk echt over de foto’s maken. Dit onderdeel is ook weer onderverdeeld in ‘Locaties, mensen, Natuur en Creatief zijn’. Zo worden de verschillende manieren waarop je mensen kunt fotograferen uitgebreid toegelicht. Bijvoorbeeld Headshots, wat is het precies en hoe maak je deze het beste. Wat ik ook zelf erg interessant vind is hoe je het beste de natuur fotografeert en de dieren in landschappen. Ik merk dat ik daar soms nog wel eens loop te stoeien en door eenvoudige tips denk ik nu toch al vaak, oh dat kan ik inderdaad beter volgende keer zo doen.

Dit boek is een ideaal naslagwerk. Het boek in één keer helemaal lezen is bijna niet te doen en dan vergeet je ook veel weer, maar dit is een ideaal boek als je voor morgen een dagje fotograferen in de natuur gepland hebt of een fotoshoot met een persoon, om dan te zeggen, ik pak het boek er weer even bij en lees deze hoofdstukken nog eens door, zodat ik deze dingen de volgende dag nog fris in mijn geheugen heb.
Ik weet zeker dat dit een boek wordt waar hier in Huize Koukleum nog vaak doorheen gebladerd gaat worden, om even snel wat aanwijzingen mee te nemen voor dat we gaan wandelen en tegelijkertijd natuurlijk de mooiste momenten willen vastleggen.

Leesfragment

Ben je nieuwsgierig geworden naar dit boek? Lees dan zeker het onderstaand leesfragment.

fotograferen-met-je-smartphone

Gegevens van dit boek:
Titel: Fotograferen met je smartphone
Auteur: Jo Bradford
Uitgever: Deltas
Vertaald door: Kitty Polderman
Aantal pagina’s hardcover: 144
ISBN hardcover: 9789044762556
Prijs hardcover: € 32,50

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel, Bol.com, Boekenwereld en Libris.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge