Jim de Koning – Onder vuur

Een tijdje geleden vertelde Jim ons aan de telefoon dat hij bezig was met een nieuw boek. Omdat zijn vorig boek ‘De zaak Ronald V.‘ hier in huis erg goed bevallen was, werden we natuurlijk ook erg nieuwsgierig naar dit nieuwe boek van zijn hand. Nadat we gelezen hadden waar het boek over ging, werd al snel duidelijk dat dit weer een echt boek voor mij was en ik heb dan ook een mailtje naar de uitgever gestuurd. Na verschijning ontvingen wij dan ook een exemplaar. Hier willen wij Just Publishers hartelijk voor bedanken.

Informatie die te lezen is op de achterflap van dit boek: Aan het begin van de avond rijdt, in een uitgelaten stemming, een patrouille van de koninklijke Marechaussee het centrum van Ar-Rumaythah uit. Ze zijn op weg naar Camp Smitty. Wanneer de militairen bijna de stad uit zijn, vallen ze in een hinderlaag.

De zes marechaussees en hun tolk worden van alle kanten beschoten. Een van de mannen is op slag dood. Een ander raakt zwaargewond. Door militairen van de Luchtmobiele Brigade wordt een grootschalige reddingsoperatie opgezet. Op weg naar de marechaussees komen ook zij in de hinderlaag terecht.

Dit boek beschrijft de impact van deze dramatische gebeurtenissen op het leven van Emiel Jansen, een van de overlevenden. Evenals die nacht, zal hij zijn gesneuvelde kameraad Jeroen Severs nooit vergeten. Emiel verloor een vriend en kreeg er PTSS voor terug.

De cover

Op de cover staat Emiel Jansen tijdens een missie, wapen in de hand, oorlogstenue aan, en achter zich een uitgestrekte zandvlakte. Hierdoor zou ik dit boek zeker opgepakt hebben in de boekhandel, want het laat voor mij meteen zien dat het een non-fictie boek is.

De auteur

Jim de Koning (1967) werkt bij Politie Oost-Brabant. Daarvoor was hij zelf ook werkzaam bij de Koninklijke Marechaussee. Van zijn hand verscheen eerder het spraakmakende boek ‘De zaak Ronald V.

Mijn mening

Dat Jim de Koning pakkend kon schrijven wist ik al van zijn vorige boek, echter is dat natuurlijk altijd afwachten hoe dit bij een ander non-fictie boek uitpakt. Het is toch een heel ander onderwerp en hoe heeft hij deze keer de emoties op papier weten te zetten? Ik kan jullie zeggen, ook deze keer is hem dit feilloos gelukt. Je voelt onder het lezen de emoties die Emiel en zijn collega’s doormaken. En dat vind ik erg goed, want Jim is in principe de buitenstaander die het verhaal op papier zet, maar hij heeft dit zo levensecht weten over te brengen dat ik het gevoel had dat ik zelf tijdens de beschieting in de jeep zat. En dat was geen fijn gevoel, dus ik wil niet weten hoe heftig dit voor Emiel en zijn collega’s was, vooral omdat er dan ook nog een dode en een zwaar gewonde te betreuren valt en je toch door moet. Ik denk dat we allemaal de verhalen uit het nieuws kennen uit oorlogsgebieden en ondanks dat de militairen zelf aangeven om op missie te willen gaan, heeft dit toch een hele impact op hun leven en zeker ook op hun achterblijvers. Wat Jim, samen met Emiel, ook erg mooi op papier heeft weten te zetten zijn de gevoelens van de achterblijvers. Het moment nadat Jeroen Severs gestorven is, bijvoorbeeld, kiest Emiel er in eerste instantie voor om niet mee te reizen naar Nederland, omdat hij hierbij aan zijn oom en tante denkt en vooral aan het gevoel van zijn tante, die beslist niet zou willen dat hij dan weer terug zou gaan.

Ook wordt na het lezen van dit boek duidelijk dat er niet precies de vinger op te leggen is wanneer PTSS ontstaat. De oorzaak is duidelijk, maar dit kan zich een hele tijd na de oorzaak pas echt goed uiten. En dit zie je ook bij Emiel. Hij functioneert in eerste instantie toch nog redelijk goed, maar als er dan iets kleins gebeurd, krijgt hij een flashback en heeft hij een gevoel alsof hij weer op missie is. Dit heb ik inderdaad al vaker gelezen dat iets kleins bij iemand de trigger is voor de bewustwording van PTSS.

Dit boek brengt niet alleen PTSS onder de aandacht, maar dit boek is veel meer. Het is ook een eerbetoon aan de overleden Jeroen Severs. Maar laat ook zien, wat kameraadschap betekend en ondanks dat de marechaussee door het leger regelmatig met de nek aangekeken wordt, want ze worden gezien als de politie van het leger, vinden ze bij elkaar echte vriendschap, die vaak verder gaat dan de tijd bij de Marechaussee. Maar ook worden er bij bepaalde beslissingen, genomen van hoger hand, duidelijk en terecht vraagtekens gezet en ik vind het gedurfd dat dit ook gewoon in het boek opgeschreven is. Ik hoop dat de verantwoordelijken dit boek ook gaan lezen en zich eens gaan afvragen of bepaalde zaken wellicht toch anders aangepakt moeten worden.

Ik kan in ieder geval zeggen dat ook dit boek, net als ‘De zaak Ronald V.’ weer enorm veel indruk op mij gemaakt heeft. Dit boek zou standaard in de kazernes mogen liggen, zodat de jonge soldaten of marechaussees voorbereid zijn op wat hun wellicht zou kunnen overkomen. Ook al verwacht je dit absoluut niet tijdens een vredesmissie.

Leesfragment

Ben je nieuwsgierig geworden naar dit boek? Lees dan zeker onderstaand leesfragment.

Onder-vuur

Gegevens van dit boek:
Titel: Onder vuur
Auteur: Jim de Koning
Uitgever: Just Publishers
Aantal pagina’s paperback: 288
Aantal pagina’s e-book: 307
ISBN paperback: 9789089754547
ISBN e-book: 9789089755346
Prijs paperback: € 21,99
Prijs e-book: € 9,95

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel, Bol.com, Bruna en Bazarow.
Dit boek is ook te lezen via Kobo Plus.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge