Jet van Vuuren – Vluchtweg

In de aanbiedingsfolder van Ambo Anthos zagen wij het nieuwe boek van Jet van Vuuren staan. Aangezien ik graag thrillers van eigen bodem lees was ik benieuwd naar dit verhaal. Na de korte inhoud gelezen te hebben hebben wij de uitgeverij een mailtje gestuurd en rond de verschijningsdatum ontvingen wij dan ook een recensie-exemplaar op de mat. Hier willen wij Ambo Anthos natuurlijk hartelijk voor bedanken.

Informatie die te lezen is op de achterflap van dit boek: Tijdens een zeiltocht in Friesland verdrinkt de levenslustige zeventienjarige Femke voor de ogen van haar zusje Judy, die zelf net op tijd kan worden gered. Het drama ontwricht Judy’s leven ernstig en ze houdt er een groot trauma aan over.

Twintig jaar later, wanneer Judy denkt haar trauma te hebben verwerkt, is ze terug in Friesland. Tijdens haar verblijf dringen zich steeds meer onverwerkte beelden van de fatale zeiltocht aan haar op. Is het waar wat ze ziet, en is Femke niet door een noodlottig ongeluk omgekomen, maar door moord? Wie heeft Judy indertijd dan doen geloven dat het een zeilongeluk was? En waarom?

In haar verwarring gaat Judy opzoek naar de waarheid. Als snel stuit ze op duistere zaken en personen uit hun Friese verleden. die onlosmakelijk zijn verbonden met het zeilongeluk. Naarmate de waarheid zich ontvouwt, begint Judy te vrezen dat zij haar zus zelf heeft omgebracht. Is dat zo? En als het niet zo is, wie helpt haar dan om dat idee te weerleggen? De echte moordenaar…?

De cover

Op de cover is een jonge vrouw te zien. Ze staat op een steiger. Op de achtergrond is alleen maar water te zien. De cover zelf vind ik niet echt bijzonder. De quote ‘Waar zou jij naartoe gaan als je nergens meer veilig lijkt te zijn?’ maakt mij nieuwsgierig. Deze quote, in combinatie met de auteursnaam, zorgt ervoor dat ik het boek wel, aan de hand van de cover, op zou pakken in bijvoorbeeld de boekhandel.

De auteur

Jet van Vuuren is een van de populairste thrillerschrijvers van Nederland. Ze debuteerde in 2011 met de thriller Zomerdruk. Jet schrijft oer-Hollandse thrillers waarin vrouwen de hoofdrol spelen. Vrouwen met een bepaalde achtergrond, een tikkeltje verknipt, moordlustig, maar toch herkenbaar.

Het verhaal

Tijdens een zeiltocht in het mooie Friesland verdrinkt Femke. Ze was een zeventienjarige meid die genoot van het leven. Haar zusje Judy kon nog net op tijd gered worden van de verdrinkingsdood. Judy kan het geen plaatsje geven en ze houdt er een groot trauma aan over.

Judy keert twintig jaar later terug naar Friesland. Ze denkt dat ze het trauma na zoveel jaar eindelijk verwerkt heeft. Maar is dat wel zo? Tijdens haar verblijf in het, normaal zo vredige Friesland, dringen zich steeds meer beelden op van de dag van het ongeluk. Of was het geen ongeluk en is Femke vermoord? Judy wil er, hoe dan ook, achter komen wat er zoveel jaar eerder precies gebeurd is.

In haar zoektocht naar de waarheid stuit ze al snel op verkeerde personen uit hun verleden. Wat hebben die met het zeilongeluk te maken? Judy raakt verstrikt in een web van leugens en er komen bizarre dingen aan het licht. Judy krijgt steeds meer het gevoel dat zij haar zus Femke heeft vermoord. Maar is dat wel zo? Of is er toch iets anders aan de hand en speelt de echte moordenaar een vies spelletje?

Boektrailer

Mijn mening

In het verleden las ik al verschillende boeken, waaronder ‘Gifspoor‘, van de hand van Jet van Vuuren. De boeken van Jet staan voor mij altijd garant voor een aantal vermakelijke leesuurtjes. Ik was benieuwd of dit ook bij dit nieuwste boek zo zou zijn.

In de proloog, die de naam ‘Zomer 2000’ heeft gekregen, is te lezen dat Judy in het water aan het vechten is, ze is aan het verdrinken. Ze voelt van alles om haar heen, maar haar zusje Femke ziet ze in eerste instantie niet. Tot dat ze haar, onder water, in het oog krijgt en ze ziet alleen maar bloed om haar heen. Deze proloog is meteen pakkend en zorgt ervoor dat ik snel verder wil lezen, want ik wil weten wat hier aan de hand is.

Zoals we van Jet gewend zijn, heeft ze een pakkende schrijfstijl. Tijdens het lezen waan je jezelf in het mooie Friesland. De hoofdstukken zijn lekker kort en dit zorgt ervoor dat ik het boek in een mum van tijd uit had. Wat ik persoonlijk een pluspunt vind is dat Jet ervoor heeft gekozen om het verhaal te laten afspelen in de coronaperiode. Hierdoor wordt het een hedendaags verhaal.

Jet weet de spanning goed op te bouwen en te doseren. Maar vanaf het moment dat Judy terug in Friesland is, merk je dat de spanning echt toeneemt. De ontknoping zag ik wel al een beetje aankomen, echter dit was niet storend en deed ook geen afbreuk aan het verhaal. De personages zijn goed uitgewerkt. Ook de verwarring die Judy ervaart weet Jet goed over te brengen op papier en op sommige momenten had ik echt medelijden met Judy en wilde ik met haar meezoeken naar antwoorden.

Wat een feest om dit verhaal te lezen. Dit is voor mij persoonlijk het beste boek dat ik tot nu toe van haar gelezen heb. Chapeau!

Leesfragment

Ben jij nieuwsgierig geworden naar dit boek? Lees dan zeker onderstaand leesfragment.

Vluchtweg

Gegevens van dit boek:
Titel: Vluchtweg
Auteur: Jet van Vuuren
Uitgever: Ambo Anthos
Aantal pagina’s paperback: 376
Aantal pagina’s e-book: 300
Verteller luisterboek: Beatrice van der Poel
Duur luisterboek: 08:54:52
ISBN paperback: 9789026352355
ISBN e-book: 9789026352362
ISBN luisterboek: 9789026356919
Prijs paperback: € 15,99
Prijs e-book: € 11,99
Prijs luisterboek: € 12,99

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel, Bol.com, Bruna en Bazarow of te lezen en te beluisteren via Kobo Plus.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge