Jet Nijland – Als de sterren fonkelen

We otvingen een persmail van Loft Books over het boek van Jet Nijland. Aangezien dit boek meteen mijn interesse had, hoefde ik niet lang na te denken en heb ik meteen terug gemaild, dat we hier interesse in hadden. We kregen al snel een recensie-exemplaar in onze digitale brievenbus. Hier willen we Loft Books uiteraard hartelijk voor bedanken.

Informatie die te lezen is op internet over dit boek: Liz is vastberaden om erachter te komen wat haar opa tijdens de Tweede Wereldoorlog meegemaakt heeft. Op zijn sterfbed laat hij Liz achter met een op het oog onbenullig geel boekje en een stapel ansichtkaarten.

Liz duikt in het verleden van haar opa en ontdekt het verhaal van twee jonge mensen: Bram en Saar. Ze worden vlak voor de oorlog verliefd op elkaar. Dan wordt Bram naar Duitsland gestuurd om te werken voor de vijand… Is de liefde sterk genoeg om de oorlogsjaren te overleven?

Als Liz in haar zoektocht naar haar familiegeschiedenis hulp krijgt van een knappe wielrenner, wordt haar reis ook steeds meer een zoektocht naar haarzelf en naar de liefde.

De cover

De cover trekt meteen mijn aandacht. Door het mooie kleurgebruik en de combinatie van de Volkswagen bus, met langs de rand de oude foto’s, maakt mij nieuwsgierig en hierdoor zou ik dit boek zeker opgepakt hebben in de boekhandel om de achterflap te gaan lezen

De auteur

Jet Nijland (1979) werd geboren op de Veluwe en verhuisde voor haar studie naar de Randstad. Met haar man Jochem en kat Maus woont ze nu in een dorpje vlak bij Leiden. In haar vrije tijd leest en reist ze graag. Als de sterren fonkelen is gebaseerd op haar eigen familiegeschiedenis.

Het verhaal

Als de opa van Liz overlijdt is Liz vastbesloten om erachter te komen wat haar opa tijdens de tweede Wereldoorlog heeft meegemaakt. Ze heeft op zijn sterfbed een, op het eerste oog, onbenullig geel boekje met ansichtkaarten ontvangen. Maar als ze in dit boekje gaat lezen, weet ze dat ze op onderzoek moet.

Ze ontdekt het jonge leven van haar opa, die als jonge man verliefd wordt op Saar. Tot hij een oproep krijgt voor de Arbeitseinsatz en naar Duitsland gestuurd wordt. Is hun prille liefde sterk genoeg om de oorlogsjaren te overleven?

Liz krijgt tijdens haar zoektocht hulp van een knappe en charmante huisgenoot. Dit wordt meteen een zoektocht naar haar zelf en de liefde.

Mijn mening

Het verhaal begint in de huidige tijd. Liz heeft een knalgeel boekje gekregen van haar opa net voor hij stierf, zodat ze eindelijk antwoorden kan vinden op de vragen die ze heeft over wat met haar opa gebeurd is tijdens de oorlog. Ze besluit op onderzoek uit te gaan.

Als de sterren fonkelen is voor mij de eerste kennismaking met de schrijfstijl van Jet Nijland en dat is altijd even afwachten hoe de schrijfstijl bevalt en ik werd meteen aangenaam verrast. Jet heeft een beeldende schrijfstijl, waardoor ik de verschillende scenes meteen voor me zie en het gevoel heb alsof ik echt in het verhaal zit. Doordat ik ook nog weet dat het verhaal is gebaseerd op de geschiedenis van haar eigen grootouders, zorgt er voor dat het verhaal extra binnenkomt. Je weet dat een groot deel ook echt gebeurd is. Jet heeft besloten de focus te leggen op de arbeitseinsatz (dwangarbeid voor de nazi’s). En dit is vrij uniek. Normaal lees je veel over de concentratiekampen, maar de gewone Nederlanders die opgeroepen worden voor de arbeitseinsatz wordt wel al eens benoemd, maar daar ligt meestal niet de focus op. Dus dit was verfrissend vond ik. Je leest hoe zwaar deze mensen het ook hebben, maar dat er toch nog een verschil was tussen deze mensen en bijvoorbeeld de Joden die in de concentratiekampen zaten en die Bram in het verhaal ook nog tegenkomt.

Het verhaal wisselt van heden en verleden en aan de ene kant wordt het verhaal verteld in de tegenwoordige tijd door Liz en in het verleden door Bram of Saar. Nijland wisselt zware thema’s af met luchtigere thema’s, waardoor het verhaal mooi in balans blijft en het ondanks het zware thema van oorlog toch als een feelgood leest.

De personages zijn allemaal voldoende diep uitgewerkt, waardoor je je een goed beeld van ze kunt vormen en ik ze stuk voor stuk in mijn hart gesloten heb. Dit was voor mij de eerste kennismaking met een boek van Jet Nijland, maar één ding is zeker. Haar andere boeken ga ik zeer zeker ook lezen, want wat heeft Jet een mooie aangename schrijfstijl.

Leesfragment

Ben je nieuwsgierig geworden naar dit boek? Lees dan het inkijkexemplaar op bol.com.

Gegevens van dit boek:
Titel: Als de sterren fonkelen
Auteur: Jet Nijland
Uitgever: Loft books
Aantal pagina’s paperback: 292
Aantal pagina’s e-book: 220
Verteller luisterboek: Donna Vijhof
Duur luisterboek: 07:51
ISBN paperback: 9789047208884
ISBN e-book: 9789047208679
ISBN luisterboek: 9789047208686
Prijs paperback: € 20,99
Prijs e-book: € 8,99
Prijs luisterboek: € 9,99

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel, Bol.com, Boekenwereld en Libris.
Dit boek is ook te lezen en te beluisteren via Kobo Plus en Storytel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge