Jessica van Geel – Truus van Lier + Winactie

In de aanbiedingsfolder van Thomas Rap zagen we een cover die meteen mijn aandacht trok. Na de korte inhoud gelezen te hebben, werd ik nog nieuwsgieriger en ik kon het dan ook niet laten om hier een recensie-exemplaar van aan te vragen. We kregen al snel een bevestigend antwoord en rond de verschijningsdatum viel dan ook een recensie-exemplaar in onze brievenbus. Hier willen we Thomas Rap uiteraard hartelijk voor bedanken.

Informatie die te lezen is op de binnenflap van dit boek: September 1943. De moord op de NSB-politiehoofdcommissaris Gerard Kerlen is voorpaginanieuws. Deze verzetsdaad van de 22-jarige rechtenstudent Truus van Lier maakt grote indruk; koningin Wilhelmina spreekt haar bewondering uit, terwijl de sancties die erop volgen worden besproken met Heinrich Himmler, de rechterhand van Hitler.

Van Lier is de eerste Nederlandse vrouw die om haar verzet wordt gefusilleerd. Kent iedere Nederlander wél de naam van Hannie Schaft, de naam van Truus van Lier bleef relatief onbekend. Tot nu. Jessica van Geel maakt, gebaseerd op grondig historisch onderzoek, een minutieuze en razendspannende reconstructie van het leven van deze verzetsvrouw. Een vrouw die haar leven gaf in de hoop het goede te doen.

De cover

Op de cover staat een portretfoto van Truus van Lier. Onder de titel staat de tekst ‘Het leven van een verzetsvrouw’. Door de foto in combinatie met deze tekst zou dit boek mij zeker opgevallen zijn in de boekhandel.

De auteur

Jessica van Geel (1973) is historicus en journalist. Ze werkte lange tijd voor NRC Handelsblad, en schrijft onder andere voor Vrij Nederland. In 2018 verscheen van haar hand ‘I love you, Rietveld’, dat lovend werd ontvangen.

Mijn mening

Toevallig zag ik nog niet zo lang geleden de documentaire over Truus van Lier bij ‘Andere tijden‘. De documentaire laat al veel zien over het leven van Truus, maar ook over haar zus Miek en nicht Trui van Lier. Die ook beiden veel voor het verzet deden, echter hierin minder ver gingen en dus beiden de oorlog overleefd hebben.

Beiden komen ook in het boek over Truus van Lier uiteraard ter sprake. Het boek wordt neergezet als een non-fictie boek, maar Jessica van Geel zet hier terecht al meteen een kanttekening bij dat ze zelf bepaalde dingen ingevuld heeft, omdat er erg weinig documentatie over Truus van Lier te vinden is. Ze is maar 22 jaar geworden en hield geen dagboeken of dergelijke bij. Daarbij was in de CS-6-verzetsgroep een van de regels om vooral weinig op papier te zetten en veel te onthouden, om zo de kans dat er informatie prijs gegeven werd bij een arrestatie te voorkomen.

Jessica van Geel heeft echter het verhaal op zo’n manier op geschreven dat je je wel goed kunt voorstellen hoe het gegaan is. Ze heeft zoveel mogelijk informatie ingewonnen en hierdoor de keuzes van Truus van Lier begrepen en deze omgezet in waarschijnlijke gedachtes die Truus van Lier hierbij had. Maar het is misschien nog wel meer als dat. Het geeft een inkijkje in de verzetsgroep CS-6 en hoe zij te werk gingen om foute Nederlanders om te leggen. Wellicht was de verzetsgroep soms roekeloos en gingen ze soms ondoordacht te werk, ik denk wel dat Truus van Lier wist wat ze deed en ze achter haar keuze stond. Ze besluit zelf om de hand op te steken om Jodenjager Kerlen om te leggen, aangezien ze deze man al lange tijd geobserveerd heeft en zijn gangen kende.

Als Truus niet verraden was, denk ik dat ze de oorlog had kunnen overleven. Doordat één van de verzetsleden door de Duitsers onder druk gezet was om in ruil voor het in leven blijven andere verzetsleden te verraden en diegene hierop ingegaan is, is bijna de hele CS-6 groep uiteindelijk opgepakt en gefusilleerd. Maar de vraag blijft dan natuurlijk of diegene die hen verraden heeft uiteindelijk zichzelf nog recht in de spiegel heeft kunnen aankijken. Mag je Truus van Lier als verzetsheld zien? Of is ze toch een koelbloedige moordenaar, die zonder scrupules de foute Nederlander Kerlen doodgeschoten heeft? Je kunt wel zeggen dat van Lier hiermee een hoop mensen gered heeft, maar is dat wel zo? Dit weten we nooit zeker, echter, doordat Kerlen al zoveel mensen de dood in geholpen heeft, denk ik dat, ondanks haar daad, ze zeker een verzetsheld genoemd mag worden. Ze heeft goed nagedacht over haar daad en hem al langere tijd op het oog gehad. Het is niet iets wat ze over één nacht besloten heeft.

Leesfragment

Ben je nieuwsgierig geworden naar dit boek? Lees dan onderstaand leesfragment.

truus-van-lier

Gegevens van dit boek:
Titel: Truus van Lier
Auteur: Jessica van Geel
Uitgever: Thomas Rap
Aantal pagina’s hardcover: 320
Aantal pagina’s e-book: 320
Verteller luisterboek: Charlotte Lap
Duur luisterboek: 08:46:56
ISBN hardcover: 9789400408739
ISBN e-book: 9789400408746
ISBN luisterboek: 9789400409378
Prijs hardcover: € 23,99
Prijs e-book: € 6,99
Prijs Luisterboek: € 15,999

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel, Bol.com, Bruna en Bazarow.
Dit boek is ook te beluisteren via Kobo Plus.

Wij mogen één fysiek exemplaar van ‘Truus van Lier’, geschreven door Jessica van Geel, verloten. Hier willen wij Thomas Rap natuurlijk hartelijk voor bedanken.

Wat moet je hier voor doen?

 • Geef antwoord op de vraag: Wie is neergeschoten door Truus van Lier?
 • Stuur het antwoord in een mailtje naar Winacties@koukleum.nl o.v.v. ‘Truus van Lier’ en achternaam, je adresgegevens en de eventuele extra stappen (Zie hieronder) die je gedaan hebt om extra kans te maken.

Wil je extra kans maken?

 • Like Koukleum.nl op Facebook en like en/of deel onze recensie + winactie op Facebook.
 • Volg Koukleum.nl via mail, deze mogelijkheid vind je rechts bovenin hier, op de website. (let op dat je de mail die je ontvangt bevestigt).
 • Volg Koukleum.nl op Bloglovin en save het bericht over deze recensie + winactie.
 • Volg Koukleum.nl op Twitter en like en retweet het bericht over deze recensie + winactie.
 • Volg Koukleum.nl op Instagram, like de foto over deze recensie + winactie en plaats deze foto 24 uur in je story en tag ons in het bericht.
 • Volg Koukleum.nl op LinkedIn. Geef het bericht over deze recensie + winactie een duimpje en deel het bericht.

Per woonadres 1 inzending. Meerdere inzendingen per adres worden verwijderd.

Deze winactie loopt tot en met 17 mei 2022. De maandag hierop volgend zullen we de winnaar bekend maken.

Succes.

4 thoughts on “Jessica van Geel – Truus van Lier + Winactie

 1. Na het lezen van het leesfragment ben ik zeer benieuwd naar gans het verhaal.
  Ook,heb ik Truus van Lierde gegoocheld en vele artikelen over haar gelezen. Wat een sterke vrouw!
  Ik doe heel graag mee ?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge