Jérôme Loubry – Verdoemd

In de catalogus van uitgeverij Boekerij zagen we dat er een nieuw boek van Jérômy Loubry zou verschijnen. Nadat ik gelezen had, werd ik nieuwsgierig en hebben we de uitgever een mailtje gestuurd. We kregen al snel een bevestigend antwoord en nog voor de verschijningsdatum ontvingen we een vooruit leesexemplaar. Hier willen we uitgeverij Boekerij natuurlijk hartelijk voor bedanken.

Informatie die te lezen is op de achterflap van dit boek: In een chique wijk in de Haïtiaanse hoofdstad Port-au-Prince wordt voor de tweede keer in een week een vermoord echtpaar aangetroffen. Hun verminkte lichamen liggen aan het voeteneinde van het bed.

Alles wijst op een rituele moord. In Haïti, waar voodoo een officiële godsdienst is, berichten de kranten dan ook al snel over een voodoo-seriemoordenaar. Inspecteur Simon Bélage wil van die speculaties niets weten. In zijn ogen is voodoo puur bijgeloof en ligt het motief van de moorden eerder bij de kinderhandel en de corruptie die het land teisteren. Samen met zijn partner Manus en dochter Rachelle gaat hij op onderzoek uit. Hun zoektocht leidt naar een oud weeshuis dat de sinistere bijnaam ‘Het gelukkige graf’ draagt. Bélage duikt in het verleden van het allang gesloten weeshuis, en ontdekt meer dan hem lief is. Wat heeft zich al die jaren geleden tussen deze muren afgespeeld? En hoeveel mensen zullen daar nu nog de prijs voor moeten betalen?

De cover

Op de cover staat een oud gebouw, dit lijkt mij het weeshuis ‘Het gelukkige graf’. Ik heb het gevoel dat het begin van de avond is. De lucht is in de verte nog licht maar boven het huis is de lucht donker. Onder aan de cover staat de tekst ‘Haïti wordt geteisterd door een reeks rituele moorden. Het spoor leidt naar een oud weeshuis, maar dat staat al twintig jaar leeg’. Deze tekst maakt mij nieuwsgierig. De combinatie van de cover met de tekst zorgt er voor dat ik het boek zeker opgepakt zou hebben in de boekhandel.

De auteur

Jérôme Loubry is prijswinnende thrillerauteur wiens werk in elf landen verschijnt. ‘Verdoemd’ is de opvolger van ‘Toevluchtsoord’, dat door Algemeen Dagblad uitgeroepen werd tot een van de beste thrillers van het jaar, en nu wordt verfilmd.

Het verhaal

In een van de betere wijken van de hoofdstad van Haïti, Port-au-Prince, wordt voor de tweede keer binnen een week een gruwelijke moord op een echtpaar gepleegd. Hun verminkte lichamen liggen aan het voeteneinde van hun bed.

Alles wijst op een rituele moord. In Haïti is voodoo een officiële godsdienst en al snel wordt er in de kranten bericht over de voodoo-seriemoordenaar. Inspecteur Simon Bélage gelooft niet in voodoo en vindt het puur bijgeloof en wil van deze speculaties niets weten. Volgens hem moet het motief eerder gezocht worden bij de kinderhandel en de corruptie die in het land welig tieren. Samen met zijn partner Manus gaat hij op onderzoek uit. Als hij dingen op het spoor komt, besluit hij Manus buiten te sluiten en waarschuwt hij zijn dochter Rachelle. Hij komt tijdens zijn zoektocht uit bij het oude weeshuis met de sinistere naam ‘Het gelukkige graf’. Bélage duikt in het verleden van dit lang geleden gesloten weeshuis en ontdekt meer dan goed voor hem is. Wat heeft zich in het verleden afgespeeld in dit weeshuis en wie betaald hier nu nog steeds de prijs voor?

Mijn mening

‘Verdoemd’ is voor mij de eerste kennismaking met Jérôme Loubry en ik moet eerlijk zijn dat ik aangenaam verrast ben. Het boek is opgedeeld in vier delen. Ieder deel heeft afzonderlijke hoofdstukken en vertelt steeds een afgebakend deel van het verhaal. Voor de opgedeelde delen lezen we een proloog, die meteen nieuwsgierig maakt, om snel verder te lezen.

In het begin vroeg ik me af hoe de Franse verhaallijn in hemelsnaam kon samenkomen met de verhaallijn op Haïti, maar dit is zo geraffineerd gedaan, dat de verhaallijnen op een natuurlijke manier bij elkaar komen.

De hoofdpersonages zijn goed uitgewerkt en hierdoor komen de personages tot leven. Vooral de flashbacks terug naar de jaren tachtig vond ik boeiend en bij deze stukken, werd ik echt het verhaal in gezogen en moest ik gewoon verder lezen. Ik kan me niet voorstellen wat deze kinderen hebben moeten doorstaan en ik denk dat we blij mogen zijn, dat dit in Nederland, naar mijn gevoel toch redelijk goed geregeld is. De corruptie en handel in kinderen zoals in Haïti is hier niet mogelijk. Loubry heeft zich naar mijn gevoel echt goed verdiept in de psyche van kinderen. Hoe zij veranderen onder druk en ondanks de goede band die de zes kinderen in het begin hebben, die tussendoor even wegvalt, door alle gruwelijkheden die ze moeten doorstaan.

Ondanks dat ‘Verdoemd’ een vervolg is op ‘Toevluchtsoord’ had ik nergens het gevoel dat ik iets miste, omdat ik deze niet gelezen had. En dat vind ik persoonlijk toch altijd wel prettig als je, zonder problemen in een serie kunt instappen.

Ik had lang een verdachte in mijn hoofd en dacht dat ik de puzzel gelegd had, maar Loubry heeft het plot erg goed uitgedacht. Ik had deze ontknoping absoluut niet aan zien komen en bleef redelijk verbijsterd achter. Als een auteur dit voor elkaar krijgt dan is het een goed boek.

Ik zal zeker een volgend boek van Loubry met zeer veel interesse oppakken, want ondanks dat de spanning niet continue aanwezig is in het verhaal, blijf je wel het hele verhaal nieuwsgierig waardoor je door wilt blijven lezen en piekt de spanning op de juiste momenten.

Leesfragment

Ben je nieuwsgierig geworden naar dit boek? Lees dan zeker onderstaand leesfragment.

Verdoemd

Gegevens van dit boek:
Titel: Verdoemd
Auteur: Jérôme Loubry
Uitgever: Boekerij
Vertaald door: Saskia Taggenbrock
Aantal pagina’s paperback: 304
Aantal pagina’s e-book: 304
Verteller luisterboek:
Duur luisterboek: 09:40:00
ISBN paperback: 9789022594469
ISBN e-book: 9789402318760
ISBN luisterboek: 9789052864716
Prijs paperback: € 20,99
Prijs e-book: € 12,99
Prijs Luisterboek: € 14,99

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel, Bol.com, Bruna en Bazarow.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge