
We zagen online dat er een boek verschenen was over een jongetje dat kanker had. Nadat ik gelezen had waar het boek precies over ging was mijn interesse gewekt en heb ik de uitgever een mailtje gestuurd en niet lang erna viel het recensie-exemplaar van het boek ‘Kasper’ in onze brievenbus. Hier willen we Splint media hartelijk voor bedanken.
Informatie die te lezen is op de achterflap van dit boek: Als Jeroen zijn zoontje uit bed haalt ziet hij het meteen. Bij het wakker worden gaat er maar één oog open. Het andere is niet ontstoken, of door snot vastgeplakt, maar lijkt eerder verlamd. In paniek roept hij zo kalm mogelijk zijn zwangere vrouw naar boven om het ook te komen bekijken. Het is de ochtend die hun leven voorgoed veranderd.
Dit verhaal gaat over Kasper. Toen hij net een jaar oud was werd er in zijn hoofd een kwaadaardige hersentumor ontdekt. Gemaakt van de meest agressieve kankersoort die er bestaat. Sindsdien is elke dag voor hem en voor iedereen die om hem geeft ongelooflijk spannend, maar tegelijk ook ongelooflijk mooi.
De afgelopen jaren voelden als een achtbaan op losse schroeven, een aaneenschakeling van extreme onzekerheden en bizarre geluksmomenten. Momenten die laten zien hoe breekbaar, maar vooral ook hoe mooi en bijzonder het leven elke dag kan zijn.
De cover
Op de cover staat een foto van Kasper, vrolijk lachend, met zijn kenmerkende bos rode krullen duidelijk aanwezig. Als je Kasper op de foto ziet, zou je niet zeggen dat hij ziek was. En deze is treffend voor het verhaal. Ik vind deze foto erg goed gekozen, want gedurende het verhaal lees je ook dat mensen vaak dachten dat Kasper in het ziekenhuis was, omdat zijn broertje of zusje ziek was en niet omdat hij zelf kanker had. het boek zou me zeker opgevallen zijn in de boekhandel.
De auteur
Jeroen van Veen (1981) is kunstenaar, schrijver, maar bovenal vader. Na meer dan tien jaar als creative bij verschillende reclamebureaus en mediabedrijven te hebben gewerkt, noemt hij zich sinds 2018 vrije bedenker. Jeroen woont in Amsterdam met zijn vrouw en drie kinderen. In het najaar van 2021 besluit hij, nadat zijn zoontje meer dan duizend dagen intensief tegen kanker is behandeld, zijn pure, krachtige en eerlijke verhaal op te tekenen over hun leven tussen hoop en vrees.
Mijn mening
Dit soort boeken weten mij altijd te raken, terwijl ik, eerlijk gezegd, absoluut niks met kinderen heb. Wij hebben geen kinderen en ook absoluut geen kinderwens, maar toch zijn dit boeken die mij meteen opvallen en waarbij Bryan ook meteen zegt dit is een echt boek voor jou. En dat was dit boek ook weer.
Jeroen is het verhaal gaan opschrijven nadat Kasper meer dan duizend dagen tegen kanker gestreden heeft. En op wat voor manier. Als je het boek leest, valt je een ding meteen op. De positiviteit. Ondanks dat ze bijna meteen te horen krijgen dat het vooral belangrijk is dat Kasper de driejarige leeftijd haalt voordat er echt iets drastisch tegen de hersentumor gedaan kan worden. Jeroen, zijn vrouw Charlotte en hun zoontjes Brent en Kasper en later hun dochtertje Dorus, blijven ondanks alles ontzettend positief. Kenmerkend is de vrolijkheid van Kasper. Als hij op de afdeling in het ziekenhuis komt spreekt hij iedereen vrolijk aan met ‘Hoi ik ben Kasper met Papa’. En deze vrolijkheid kenmerkt hem zijn hele ziekteperiode. Ik denk dat hij hierdoor ook bijna iedereen versteld heeft doen staan.
Maar dit boek is niet alleen maar positiviteit. Jeroen vertelt ook de moeilijke strijd die hij heeft als hij Kasper iedere keer stevig vast moet houden als er bloed geprikt moet worden. Of het nare gevoel als Kasper weer een keer narcose krijgt en hij Kasper weg voelt glijden. Maar Kasper zorgt er iedere keer weer voor dat ze genieten van de kleine dingen. Hoe hij iedereen verstelt laat staan dat hij cijfers en letters herkent en zelfs in het Engels kan uitspreken en dat op zijn jonge leeftijd.
Kanker bij een kind op zo’n jonge leeftijd is zoals Jeroen het zo mooi verwoorde ‘Champions League van kutzooi’. Niet zomaar kutzooi, maar de overtreffende van de overtreffende trap. En Kasper heeft hierin heel veel wedstrijden gewonnen, maar helaas heeft hij de grote finale niet gehaald. Hij mocht slechts vier jaar worden. In het boek lees je dat Kasper dood gaat, en ik vind dat Jeroen dit op een heel mooie manier omschreven heeft. Het verhaal is uitgegeven voordat Kasper gestorven is, maar als lezer voel je de pijn van afscheid moeten nemen. Van de laatste keer alles doen samen met Kasper. Maar ook dat ze Kasper heel duidelijk laten voelen dat hij nooit alleen is en dat ze bij hem blijven. Ik denk dat dit het mooiste is wat ze voor Kasper hebben kunnen doen, zodat hij zich niet alleen voelde in die moeilijke laatste dagen.
Ik heb heel veel respect voor Jeroen, Charlotte en hun kinderen. De manier hoe ze het gevecht aangegaan zijn en ondanks alles toch geprobeerd hebben Kasper een zo leuk mogelijk leven te geven. Ik denk dat Kasper met zijn vrolijkheid bewezen heeft dat hun dat zeker gelukt is.
Gegevens van dit boek:
Titel: Kasper
Ondertitel: Achtbaan op losse schroeven
Auteur: Jeroen van Veen
Uitgever: Splint Media
Aantal pagina’s paperback: 256
ISBN paperback: 9789493042230
Prijs paperback: € 20,99
Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel, Bol.com, Bruna en Bazarow.