Jeroen Kuypers – Laatste lente aan de Seine + Winactie

In de aanbiedingsfolder zagen we dat Jeroen Kuypers een nieuw boek uit zou brengen. Nadat ik gelezen had waar het boek over ging, wist ik dat ik dit boek ook graag zou willen lezen. Na een mailtje naar de uitgever, kregen we al snel een bevestigend antwoord en rond de verschijningsdatum viel het boek dan ook op onze deurmat. Hier willen we uitgeverij Marmer uiteraard hartelijk voor bedanken.

Informatie die te lezen is op de achterflap van dit boek: Parijs, juli 1943. De Joodse Elise Calmann waant zich in die gruwelijke oorlogsdagen redelijk veilig. Ze is getrouwd met markies Armand Rohan-Polduc, dus waarom zou zij opgepakt worden door de nazi’s? Als dat toch gebeurt, blijkt haar achtergrond als kunsthistoricus de enige kans om te overleven. In een dependance van doorgangskamp Drancy beoordeelt Elise de inventaris van leeggeroofde Joodse huizen op waarde en voorkomt zo op transport te worden gezet. Maar wat als de laatste Joodse woning zal zijn leeggehaald?

Max von Trettlow, architect in het burgerleven en majoor in het leger, is als oorlogsinvalide toegevoegd aan het militair gezag in Parijs. Hij ontdekt hoe hooggeplaatste SS’ers zichzelf schaamteloos verrijken met Joods bezit en komt in gewetensnood. Von Trettlow blijkt daarin niet de enige en hij sluit zich aan bij een groep samenzweerders die actief werken aan een beëindiging van Hitlers regime. Door zijn geweten te volgen brengt hij echter niet alleen zichzelf maar ook zijn familie in gevaar.

De cover

Op de cover staat een jonge vrouw aan de Seine terwijl ze uitkijkt op de Eiffeltoren. In de lucht vliegen Duitse gevechtsvliegtuigen. Hierdoor weet ik eigenlijk meteen dat het een oorlogsverhaal is. Door de tekst ‘Majoor Max von Trettlow sluit zich aan bij een groep samenzweerders tegen Hitler. Redt hij daarmee het leven van de Joodse Elise Calmann?’ word ik extra nieuwsgierig en zou ik het boek zeker opgepakt hebben in de boekhandel.

De auteur

Jeroen Kuypers is historicus, journalist en auteur. Naast zijn werk voor diverse (literaire) tijdschriften en dagbladen publiceert hij historische romans. Onder het pseudoniem Roel Thijssen schreef hij vijf delen in de Graham Marquand-reeks. Onder zijn eigen naam verscheen in 2020 de historische roman ‘Nu ik je nooit meer zie‘, die speelt ten tijde van het bombardement op Rotterdam. In ‘Laatste lente aan de Seine’ schrijft Kuypers over twee geheime acties in bezet Parijs: Operatie Walküre en Aktion Möbel.

Het verhaal

Parijs, juli 1943. Elise Calmann is Joods, maar doordat ze getrouwd is met de markies Armand Rohan-Polduc waant ze zich redelijk veilig. Echter wordt ze toch op een dag opgepakt door de nazi’s en ze gaat uit van een misverstand. Er blijkt echter geen uitzondering gemaakt te worden. Doordat ze als kunsthistoricus gewerkt heeft, heeft ze een kleine kans om te overleven. In een dependance van doorgangskamp Drancy wordt de inventaris van leeggeroofde Joodse huizen op waarde beoordeeld en Elise wordt uitgekozen om hier aan de slag te gaan. Maar ze maakt zich zorgen wat er gebeurd als de nazi’s het laatste Joodse huis leeg gehaald hebben?

Max von Trettlow, architect in het burgerleven en majoor in het leger, is na de eerste wereldoorlog, zijn arm kwijt geraakt en hierdoor als oorlogsinvalide toegevoegd aan het militair gezag in Parijs. Hij komt er achter dat hooggeplaatste SS’ers zich zonder schaamte verrijken aan het Joods bezit en voelt dat hij hier iets mee moet doen. Hij komt er achter dat hij niet de enige is met gewetensnood en hij sluit zich aan bij een groep samenzweerders. Deze samenzweerders willen een eind maken aan het regime van Hitler. Von Trettlow besluit zijn geweten te volgen, maar hierdoor brengt hij niet alleen zichzelf in gevaar, maar ook zijn familie.

Mijn mening

Ik was erg benieuwd naar dit nieuwe boek van Jeroen Kuypers. Het verhaal begint dat Elise en haar man Armand in de avond koffie drinken. Één van de weinige uitspattingen die het stel zich nog kan veroorloven. Elise ziet opeens de politie de straat afzetten en ze weet hoe laat het is. Wat ze dacht dat niet kon gebeuren, gebeurt: ze komen haar halen. Ze wordt zonder pardon meegenomen en afgevoerd naar een doorgangskamp. Je voelt meteen de radeloosheid van Elise, maar ook het gevoel dat ze heeft dat de nazi’s een fout gemaakt hebben. Dat ze absoluut niet daar hoort. Het besef dat langzaam tot haar doordringt heeft Kuypers erg mooi op papier gezet. Het moment dat ze uitgekozen wordt, in de dependance, omdat ze ervaring heeft als kunsthistoricus, zorgt ervoor dat ze uiteindelijk beseft dat ze niet zonder reden daar is. En merkt ze dat overleven belangrijker is dan uiterlijke schijn.

Vanaf het moment dat Elise bij de dependance komt, merk ik dat ik ook echt in het verhaal zit en het boek niet meer aan de kant kan leggen. De moed die Elise laat zien, komt duidelijk naar voren en je merkt dat ze zelf iets aan haar situatie wil veranderen. Als ze een riskante stap neemt, pakt die gelukkig voor haar positief uit. En dit zorgt voor een grote verandering in haar leven, die ze niet meer verwacht had.

Naast de verhaallijn van Elise, lezen we ook de verhaallijn over Max von Trettlow. Von Trettlow heeft steeds minder met het naziregime en doordat zijn geweten begint op te spelen, merkt hij dat hij hier wat mee moet doen. Een hulpkreet zorgt ervoor dat hij, en de groep samenzweerders waar hij zich bij aangesloten heeft, concreet bewijs in handen heeft en een rechtszaak kan gaan plannen tegen de SS.

Deze twee verhaallijnen komen uiteraard op een bepaald moment samen en dit laat voor mij duidelijk zien dat niet alle Duitsers in de oorlog slecht waren, maar dat er ook Duitsers waren die niet achter het regime stonden en op een bepaald moment hier ook tegen in opstand kwamen. Dit is in de geschiedenis ook bekend als Operatie Walküre. Die op 20 juli 1944 plaatsgevonden heeft.

Je merkt onder het lezen dat Jeroen Kuypers echt kennis van zaken heeft en als historicus ook veel van de Tweede wereldoorlog af weet. De Aktion Möbel zoals de actie genoemd werd, waar Elise de spullen naar waarde moest schatten, kende ik bijvoorbeeld nog niet, terwijl ik toch aardig wat oorlogsboeken gelezen heb. Uiteraard wist ik dat de nazi’s zich veel meubels en spullen toegeëigend hadden, maar dat dit op zo’n georganiseerde manier ging, wist ik bijvoorbeeld nog niet.

Als je van oorlogsverhalen houdt waar de historie in tact gehouden wordt, kan ik je dit boek alleen maar aanraden. Kuypers weet wat schrijven is en weet het op een leesbare en prettige manier over te brengen.

Leesfragment

Ben je nieuwsgierig geworden naar dit boek? Lees dan zeker onderstaand leesfragment.

laatste-lente-aan-de-seine

Ik lees Nederlands challenge

Dit is het eenentwintigste boek van dit jaar wat ik lees voor de ‘Ik lees Nederlands Challenge 2023’. Ik wil dit jaar minimaal 50 boeken gaan lezen die oorspronkelijk in de Nederlandse taal geschreven zijn. Mijn overzicht van de gelezen boek vind je hier. Wil je ook meedoen aan deze challenge? Lees er dan hier alles over.

Gegevens van dit boek:
Titel: Laatste lente aan de Seine
Auteur: Jeroen Kuypers
Uitgever: Marmer
Aantal pagina’s paperback: 320
Aantal pagina’s e-book: 320
ISBN paperback: 9789460686221
ISBN e-book: 9789460687082
Prijs paperback: € 22,99
Prijs e-book: € 14,99

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel, Bol.com, Boekenwereld en Libris.

Wij mogen één fysiek exemplaar van ‘Laatste lente aan de Seine’, geschreven door Jeroen Kuypers, verloten. Hier willen wij uitgeverij Marmer natuurlijk hartelijk voor bedanken.

Wat moet je doen om kans te maken op dit boek?

  • Geef antwoord op de vraag: Onder welk pseudoniem schreef Kuypers eerder vijf delen van de Graham Marquand-reeks?
  • Stuur het antwoord in een mailtje naar Winacties@koukleum.nl o.v.v. ‘Laatste lente aan de Seine’ en vermeld in het mailtje je volledige voor- en achternaam, je adresgegevens en welke extra stappen (Zie hieronder) je gedaan hebt om extra kans te maken.

Wil je extra kans maken op dit boek?

  • Like Koukleum.nl op Facebook en like en/of deel deze winactie op Facebook.
  • Volg Koukleum.nl via mail, deze mogelijkheid vind je rechts bovenin hier, op de website. (let op dat je de mail die je ontvangt bevestigt).
  • Volg Koukleum.nl op Twitter en like en retweet het bericht over deze winactie.
  • Volg Koukleum.nl op Instagram, like en save de foto over deze winactie bij Koukleum.nl en plaats deze foto 24 uur in je story en tag ons in het bericht.
  • Volg Koukleum.nl op LinkedIn. Geef het bericht over deze winactie een duimpje en deel het bericht.
  • Word lid van onze Facebookgroep Heel Facebook leest.

Per woonadres 1 inzending. Meerdere inzendingen per adres worden verwijderd.

Deze winactie loopt tot en met 28 april 2023. De maandag hierop volgend zullen we de winnaar bekend maken.

Succes!

2 thoughts on “Jeroen Kuypers – Laatste lente aan de Seine + Winactie

  1. Jeroen Kuypers is voor mij een onbekende auteur.
    Het leesfragment heeft mij geboeid.
    Jeroen Kuypers is een historicus dus zal het verhaal de werkelijkheid weerspiegelen.
    Ik ben echt benieuwd naar gans het verhaal .
    Ik zal.zeker ook het boek “Nu ik je nooit meer zie” lezen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge