Jayne Jubb – BAK!

Naast lezen is een andere hobby van me bakken. Nu bak ik voornamelijk gebak, maar ik vind brood ook steeds interessanter worden om te bakken. Hoe je een heerlijk brood kunt maken van enkele losse ingrediënten, dus toen ik zag dat dit boek uitkwam, hoefde ik niet lang na te denken en heb ik een mailtje gestuurd. Ik ontving het boek dan ook vrij snel na verschijning. Hier willen wij Karakter uitgevers hartelijk voor bedanken.

Informatie die te lezen is op de achterkant van dit boek: Geniet jij ook zo van die fantastische zuurdesembroden die je weleens in een restaurant geserveerd krijgt? Hou je van de heerlijke geur van versgebakken brood? Vanaf nu bak je je broden zelf, in je eigen keuken. Met het enthousiasme en de prettige aanwijzingen van Jayne Jubb, gespecialiseerd in het bakken van (zuurdesem)brood, bak je nu zelf de meest gevarieerde broden. Van simpel boerinnenbrood tot exotische gistbroden, zuurdesembrood, glutenvrije broden, Iers sodabrood met cranberry’s en granola, uien-laurierbrood, het allerbeste briochebrood, boekweitbrood, kruiden-yoghurtbrood en nog heel veel meer soorten broden en patisserie. BAK! is een buitengewoon inspirerend bakboek voor iedereen!

De cover

De cover is uitnodigend. Hier is meteen duidelijk dat er gebakken wordt in dit boek, en dat het over brood gaat. De broden op de voorpagina zien er smakelijk uit en dit zorgt er voor dat ik het boek op wil pakken om door het boek te bladeren.

De auteur

Jayne Jubb is een zeldzaam mengsel van wetenschapper, therapeute en bakker. Geboren en getogen in Yorkshire (Noord-Engeland) heeft ze van kleins af aan altijd al gebakken. Samen met haar man Sjoerd Servaas is Jayne oprichter en eigenaar van de kleinste (buurt)bakkerij van Nederland.

Mijn mening

Tegenwoordig heb je heel veel verschillende bakboeken en is er naar mijn gevoel echt een trend ontstaan wat betreft bakken. Ik vind bakboeken altijd interessant, omdat ik zelf ook graag bak. En wat mij bij dit boek meteen opviel, was de persoonlijke touch. Hierover dadelijk meer.

De inhoud van het boek is overzichtelijk maar ook bijzonder beknopt. Dit zorgt ervoor dat ik meteen door het boek wil bladeren, want je vindt wel een overzicht wat er voor onderwerpen aan bod komen, maar geen details zoals je dat wel vaker terug vindt in bakboeken.

Allereerst vertelt Jayne iets over hun eigen buurtbakwinkel. Hierdoor krijg je al meteen een persoonlijk gevoel en dit spreekt mij erg aan. Hoe doen Jayne en haar man dit, en hoe is de buurtbakwinkel ooit ontstaan. Erg leuk om te lezen.

De recepten die in het boek staan zijn erg veelzijdig. Je hebt broden die minder tijd nodig hebben en dus ‘sneller’ te maken zijn, maar ook broden die uren moeten rijzen. Ik kwam broden tegen waarvan ik de rijstijd inderdaad erg lang vond maar na het lezen van het recept kwam ik erachter dat dit toch echt klopte.

Ook heeft Jayne verschillende recepten met heerlijke zoetigheden toegevoegd aan het boek. En hier gaat mijn hart echt sneller van kloppen. Want mijn passie van bakken blijft toch bij het gebak liggen. Je merkt wel meteen de Engelse invloed van Jayne bij deze recepten. De recepten zijn echte Engelse gebakjes, maar daarom zeker niet minder lekker. Wat ik persoonlijk wel een beetje jammer vind, is dat niet overal foto’s bij zitten, hoe het product uit ziet. Ik merk dat ik zelf eerder iets maak waar ik een foto van het eindresultaat bij het recept zie staan, dan wanneer er geen foto’s bij het recept staan. Dan merk ik dat ik toch nog wat onzeker blijf en altijd twijfel of het wel goed gaat. Het oog wil tenslotte ook wat.

In het boek zit ook een hoofdstuk ‘Vrij van’ baksels. Dit is een geweldig hoofdstuk als je bezoek krijgt van iemand die bijvoorbeeld glutenvrij, lactosevrij of suikervrij moet eten. Naar deze recepten ben ik zelf erg nieuwsgierig en het ‘Supergezonde dubbele chocoladekoekjes’ recept staat zeker op de planning om te gaan maken. Vooral door de tekst die Jayne er zelf boven geschreven heeft ben ik nieuwsgierig geworden.

Het boek is zeer zeker een aanrader. Niet alleen als je van brood bakken houdt, maar ook als je van gebakjes of koekjes houdt. Jayne heeft een mooie afwisseling gemaakt van recepten. En door de persoonlijke tekstjes die Jayne toegevoegd heeft, krijgt het boek een bijzondere toevoeging, wat naar mijn gevoel ook het idee achter de buurtbakkerij is, namelijk samenhorigheid.

Gegevens van dit boek:
Titel: BAK!
Auteur: Jayne Jubb
Uitgever: Karakter uitgevers
Aantal pagina’s hardcover: 192
ISBN hardcover: 9789045220819
Prijs hardcover: € 19,99

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel en Bol.com.

One thought on “Jayne Jubb – BAK!

  1. Oh, de supergezonde dubbele chocoladekoekjes klinken geweldig!! Ben dol op chocolade maar helaas wordt je er niet slanker door. Ben ook heel benieuwd!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge