Janine van der Hulst – Veerman – Gevangen Wind

gevangen-wind

Van uitgeverij Lieve Hart ontving ik het boek Gevangen wind om er een recensie over te schrijven. Hier wil ik uitgeverij Lieve Hart hartelijk voor bedanken.

Informatie die te lezen is op de achterflap:
Lieve Hart!
Het eerste deel verhaalt over de jonge creatieve Marrie in het begin van de 20e eeuw. Zij leeft een armoedig bestaan in het vissersdorp Huizen en wordt verliefd op Lammert de vissersknecht. Marries moeder waarschuwt Marrie voor Lammert. Zal Marrie naar moeder luisteren?

Gevangen Wind
In het vervolg op Lieve Hart! verlaat Marrie Huizen om elders een bestaan op te bouwen. Zou ze kunnen wennen aan de andere omgeving, gewoonten en gebruiken?

In dit boek heb je eigenlijk 2 boeken in een. Het boek begint met het verhaal Lieve Hart! In dit verhaal leer je de jonge Marrie kennen. Zij wordt verliefd op Lammert, een vissersknecht. Haar moeder ziet dat natuurlijk niet zitten, want met een vissersknecht zal ze een zeer armoedig bestaan moeten leven. Echter Lammert weer de moder van Marrie toch te overtuigen dat hij met Marrie mag gaan wandelen. Zo bloeit er toch iets tussen Marrie en Lammert. Als Marrie zwanger blijkt te zijn, komt Marrie erachter dat Lammert het niet zo serieus nam met haar. En dan blijkt hij ook nog vermist te raken op zee in een zware storm. Maar is hij wel werkelijk vermist…

In het tweede deel vertrekt Marrie uiteindelijk naar een andere plek om haar hart te volgen, echter ze kan niet wennen aan de andere omgeving. Als het steeds slechter gaat met Marrie besluit het gezin uiteindelijk terug te gaan naar Huizen. En neemt een Huizenaar de boerderij over, waar ze tot dan verbleven. Ze bouwen een goed leven op in Huizen. En ondanks dat Huizen bedreigd wordt door afsluiting van de Zuiderzee, gaat het het gezin van Marrie financieel niet slecht. Ook door zuinig aan te doen en door creatief bezig te zijn. Haar zoon Aart houdt echter van de zee, en blijft zolang mogelijk visser.

Het verhaal is heel makkelijk leesbaar geschreven, ondanks dat er soms oude termen of termen uit het Huizer dialect in gebruikt worden. Achter in het boek staat een verklarende woordenlijst, maar de meeste woorden begreep ik door de tekst of door het woord zelf.

Sommige dingen vond ik erg onwaarschijnlijk. Zoals het moment waarop Lammert vermist raakt… En vervolgens opgenomen wordt op een boerderij, nadat hij veinst dat hij geheugen verlies heeft. Dit kwam op mij een beetje onnatuurlijk over, echter was dit niet heel hinderlijk.
Ook vind je achterin wat uitgebreidere informatie over kaas. Waar het vandaan komt, hoe kaas ontstaan is en wat Duitse kruiers zijn. Dit vond ik wel leuke extra informatie.

Marrie komt op mij soms een beetje naïef over, al is dat natuurlijk in die tijd, dat vrouwen minder geëmancipeerd zijn als tegenwoordig, vrij normaal. Al weet ze toch goed haar mannetje te staan.

Ik vond dit een erg leuk boek om tussendoor te lezen.

Gegevens van dit boek:
Titel: Gevangen wind
Auteur: Janine van der Hulst – Veerman
Uitgeverij: Lieve Hart
Aantal pagina’s Paperback: 229
ISBN Paperback:9789082480313
Prijs Paperback: € 20,95

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij uitgeverij Lieve Hart & Bol.com.

2 thoughts on “Janine van der Hulst – Veerman – Gevangen Wind

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge