
Nadat we gelezen hadden over ‘Zwijgrecht’ waren we nieuwsgierig naar het verhaal. Na een mailtje naar de auteur kregen we korte tijd later een recensie-exemplaar in onze digitale brievenbus. Hier willen we auteur Jan-Dirk Verheij uiteraard hartelijk voor bedanken.
Informatie die te lezen is op internet over dit boek: Maandag 5 oktober, 2015. Iets voor 23.00 uur. In de 112-meldkamer komt een noodoproep binnen: ‘Mijn dochter van negen maanden ademt niet.’ Een paar uur later overlijdt het meisje in het ziekenhuis. Elise Fenna Smit, 257 dagen jong, is met grof geweld uit het leven gerukt. Er zijn twee verdachten: moeder Amanda en stiefvader Pepijn. Zij zijn ’s avonds in het huis in Papendrecht waar het gruwelijke misdrijf wordt gepleegd. Tot op de dag van vandaag is niet duidelijk wie Elise doodde. Voormalig journalist Jan-Dirk Verheij zet in een veelomvattende reconstructie de schokkende feiten in deze verdrietige zaak op een rij. Komt er ooit gerechtigheid voor baby Elise?
De cover
De cover is heel licht van kleur en er staat prominent een wieg op de cover. De wieg is leeg. Er ligt een roze kussen, in de vorm van een konijnengezicht, in en er hangt een deken over de rand. De cover maakt mij nieuwsgierig en ik zou deze zeker opgepakt hebben in de boekhandel.
De auteur
Jan-Dirk Verheij (1983) schreef als verslaggever van dagblad AD De Dordtenaar een aantal artikelen over Elise. Het tot op de dag van vandaag onopgeloste misdrijf heeft hem, vader van drie dochters, nooit losgelaten. Hoe kun je een kind zo vreselijk toetakelen? Waarom? Drie jaar lang werkte Jan-Dirk aan een reconstructie van deze trieste zaak. Zwijgrecht is gebaseerd op het dossier dat de nabestaanden in bezit hebben en gesprekken met een tiental betrokkenen. Net als de nabestaanden blijft Jan-Dirk vurig hopen dat er ooit gerechtigheid komt voor Elise.
Mijn mening
Waargebeurde verhalen worden hier altijd met veel enthousiasme gelezen. Vooral ook als ze over actualiteiten gaan. Dit boek van Jan-Dirk Verheij sprak mij, toen ik de flaptekst gelezen had, meteen heel erg aan. Het gaat over de dood van baby Elise. Wie doodde haar en hoe kan het dat er na zoveel tijd nog steeds niemand hiervoor veroordeeld is. Verheij heeft hier voor het AD enkele krantenartikelen over geschreven en ik kan heel goed begrijpen dat hij erg nieuwsgierig geworden is naar deze zaak en een reconstructie van deze zaak gemaakt heeft. Zou er ooit gerechtigheid komen voor Elise? Na het lezen van dit boek, vraag ik me dit af, maar hoop ik natuurlijk dat de dader ooit veroordeeld wordt voor dit ernstige vergrijp.
Ik moet eerlijk bekennen dat ik me deze zaak niet zo één, twee. drie meer voor de geest kon halen, maar het is natuurlijk ook al weer heel wat jaartjes (2015) geleden. Echter ik kan me heel goed voorstellen dat deze zaak Verheij heel erg aangegrepen heeft, vooral als je zelf kinderen hebt. Hij beschrijft wat er gebeurd is op die fatale avond dat Elise stierf en aan de hand van het dossier gaat hij zelf op onderzoek uit. En hierbij val je onder het lezen eigenlijk van de ene verbazing in de andere. Moeder Amanda en stiefvader Pepijn waren beiden op het moment van de 112-melding in de woning bij Elise en uit het onderzoek is naar voren gekomen dat het letsel bij Elise kort voor de 112-melding veroorzaakt is. Dus in principe kunnen er maar twee daders zijn. Namelijk moeder Amanda of stiefvader Pepijn. Echter deze beginnen al vrijwel meteen naar vader Dennis te wijzen en dat hij schuldig is, omdat Elise die avond door Dennis terug gebracht is naar haar moeder. Echter doordat het letsel vlak voor de 112-melding veroorzaakt is, verdwijnt Dennis al snel als verdachte uit beeld. Amanda en Pepijn beroepen zich na de eerste verhoren al snel op hun zwijgrecht en hierdoor wordt niet duidelijk wie het letsel veroorzaakt heeft. Onder het lezen voel je de onmacht die Verheij gevoeld moet hebben onder het schrijven. En ik denk niet alleen Verheij, maar ook Dennis, zijn familie en de onderzoekers.
Wat vooral ook opvalt is dat Amanda ook door haar eigen familie al snel als leugenaar neergezet wordt, maar deze niet echt doortastend is om een waarheid op te eisen. Ik weet toch als dit bijvoorbeeld mijn zus was, ik zou echt proberen tot haar door te dringen en zeggen dat ze echt moet vertellen wat er gebeurd is, maar Amanda en Pepijn blijven met een beschuldigende vinger naar elkaar wijzen. Om vervolgens weer poeplief te zeggen dat diegene het niet gedaan kan hebben. Om horendol van te worden.
Bij mij kwam onder het lezen ook op, waarom dan niet beiden aanklagen… Maar deze gedachte had Verheij al voorzien en hier is zelfs een rechtszaak voor geweest. Echter omdat het kan zijn dat één van de twee echt niks afwist van de gebeurtenissen kunnen niet beiden veroordeeld worden.
Ik hoop dan ook, net als Verheij, dat één van de twee, of dit nu diegene is die het letsel toegebracht heeft, of diegene die wellicht niks gedaan heeft, maar ook niks gezegd heeft, schuldgevoelens krijgt en hier toch nog over gaat praten, waardoor de echte dader veroordeeld kan worden en de vader van Elise het wellicht ooit een plekje kan geven.
Zoals je merkt leef ik heel erg mee, en dat komt echt door de manier waarop Verheij dit verhaal opgeschreven heeft. Hij heeft dit op zo’n open en betrokken manier beschreven dat je wel mee moet leven. Het enige minpuntje wellicht… Ik had meer over het gevoel van Dennis hierbij willen lezen. Doordat hij geen verdachte is in deze zaak, wordt hij ook een beetje buiten beschouwing gelaten in het verhaal en dat vind ik jammer, want het is toch een belangrijk persoon. Ik had meer willen lezen over zijn gevoelens en gedachten. Wat dacht hij over Pepijn en Amanda en de beschuldigingen die zij uitten? Wat was zijn gevoel bij het blijven zwijgen van deze twee? Hier had ik wat meer over willen lezen, zodat het boek nog wat meer diepgang kreeg. Echter als je van waargebeurde verhalen houdt en je een verhaal wilt lezen, wat te ongelofelijk voor woorden is, kan ik je alleen maar zeggen, pak ‘Zwijgrecht’ op en verbaas je over de rechtsgang en wat er mogelijk is als je maar blijft zwijgen…
Gegevens van dit boek:
Titel: Zwijgrecht
Auteur: Jan-Dirk Verheij
Uitgever: Boekscout
Aantal pagina’s paperback: 224
ISBN paperback: 9789464506143
Prijs paperback: € 21,50
Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel en Bol.com.