Jan van der Cruysse – Bling Bling 2: De Zaventemmers

Van Manteau uitgevers ontving ik het boek Bling Bling 2 De Zaventemmers geschreven door Jan van der Cruysse om er een recensie over te schrijven. Hier wil ik Manteau uitgevers hartelijk voor bedanken.

Informatie die te lezen is op de achterflap van dit boek: ‘Bling Bling 2’ volgt het onvoorspelbare traject van het gangsterduo Mate en Boris en de verknipte moordgriet Elisabed. Op een moorddadige trip door de Balkan blijven ze de Antwerpse politievrouw Beerke Wagenmaker altijd een stap voor. Tot ze het pad kruisen van Roman Tokar, oorlogsveteraan en tweelingbroer van de diamantkoerier Sergei, die ze hebben vermoord.

Net wanneer de rust wat terugkeert in de Antwerpse diamantwijk, doet veiligheidsdeskundige Albertien Van der Valk een gooi naar de perfecte diamantroof. De grootste ooit. Op de moeilijkste locatie van het land. Zaventem.

‘Bling Bling 2’ wervelt tussen de luchthavens van Eindhoven, Zaventem, Hong Kong en Odessa. Het volgt een spoor van bloed en drukinkt van Blankenberge tot de Zwarte Zee via snelwegparkings, treinstations en ferryboten.

Na Bling Bling 1 was ik erg benieuwd naar deel 2 uit deze serie. De schrijfstijl van Jan van der Cruysse kende ik uit deel 1 en die vond ik al erg aangenaam, dus ik begon met veel plezier aan dit boek te lezen.

Ik ben wel blij dat ik deel 1 gelezen heb, er wordt wel genoeg informatie gedeeld, zodat je voldoende weet om deel 2 te kunnen lezen, zonder deel 1 gelezen te hebben, maar het is zeer duidelijk een vervolg op deel 1. Het verhaal gaat verder waar deel 1 gestopt is. En dan vind ik het persoonlijk toch wel fijn dat ik deel 1 ook echt gelezen heb.

De cover laat deze keer een opstijgend vliegtuig met een verkeerstoren in de schemering zien. Daarbij groot Bling Bling 2 groot op de cover. Met klein eronder De Zaventemmers. Bling bling 2 had van mij iets kleiner gemogen. Nu wordt de aandacht naar de tekst getrokken en niet naar de rest van de cover. En de foto van het opstijgend vliegtuig langs de verkeerstoren verdient ook de aandacht vind ik.

De meeste personages die we tegenkomen, zijn we ook al in Bling bling 1 tegen gekomen, dat vind ik zelf wel prettig. En mocht je even niet meer weten wie wie is, achterin is een handige lijst gemaakt met alle namen van de personages die erin voorkomen. En ook in deel 2 heb ik deze lijst niet nodig gehad, ondanks dat er toch een hele lijst met personen de revue passeren, echter wordt dit nergens verwarrend. Door de snelle verhaallijn en doordat duidelijk aangegeven wordt, waar op dat moment het verhaal zich op dat moment afspeelt raakte ik nergens in de war. Ook heb je een duidelijke tijdsindeling in het boek. Een nieuwe dag/periode wordt duidelijk gemaakt met een zwarte pagina met in witte letters de datum en een titel.

De nadruk lag voor mij wel op de tocht die Boris, Mate en Elisabed maakte richting Odessa en was de diamantroof op Zaventum een beetje een bijzaak. Dit kwam bij mij niet over alsof de diamantroof het belangrijkste was in het boek. En kreeg in het tweede deel van het boek pas echt aandacht. Dit maakte het boek echter niet minder interessant. Door de reis die de drie maakte bleef de vaart in het verhaal en wilde ik steeds verder lezen, om te lezen wat er nu weer zou gebeuren. Want dat er genoeg gebeurt met Boris, Mate en Elisabed in de buurt, is een ding wat zeker is. Wel denk ik dat ook deel 2 meer een misdaadroman was met soms thrillerachtige trekjes, dan een echte thriller.

Ook deel 2 heeft een open einde en laat me met een hoop vragen achter, waardoor ik reikhalzend uitkijk naar de zomer van 2018 als Bling bling 3 verschijnt, die ik dan ook zeker weer met veel plezier ga lezen.

Gegevens van dit boek:
Titel: Bling bling 2 de Zaventemmers
Auteur: Jan van der Cruysse
Uitgever: Manteau uitgevers
Aantal pagina’s paperback: 508
Aantal pagina’s E-book: 508
ISBN paperback: 9789022333976
ISBN E-book: 9789460415616
Prijs paperback: € 21,99
Prijs E-book: € 14,99

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij Bol.com.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge