Jan Van Der Cruysse – Bling Bling 1

Van Manteau ontving ik het boek “Bling Bling” geschreven door Jan Van Der Cruysse om er een recensie over te schrijven. Hier wil ik Manteau hartelijk voor bedanken.

Informatie die te lezen is op de achterflap van dit boek: Op de luchthaven van Delhi wordt een diamantkoerier beroofd. De daders gaan aan de haal met een koffertje diamanten. Vier miljoen. Albertien, verantwoordelijk voor de beveiliging van het diamanttransport, wordt meteen de laan uitgestuurd. Toch start ze op eigen houtje een zoektocht. Vanuit een bergdorpje in de Zuidelijke Kaukasus bestuurt Paata Sirbaladze een misdaadorganisatie met wijde internationale vertakkingen. Het zijn uitgerekend zijn diamanten die gestolen werden in Delhi. Wat begint als een geweldloze diamantroof uit het zicht van de media, leidt tot een wervelwind van bloed en wraak, van de Antwerpse diamantwijk tot de verste uithoeken van de wereld.

Mij werd gevraagd of ik Bling bling 2 wilde lezen om te recenseren, maar omdat ik het eerste deel ook nog niet gelezen had, ontving ik deze ook om te recenseren. Het is natuurlijk het fijnste om de serie compleet te lezen.

De cover spreekt me aan. Al word ik persoonlijk altijd huiverig als een boek zoveel prijzen gewonnen heeft. Op de cover staat bovenaan : “Winnaar Hercule Poirotprijs 2016, Winnaar Diamanten kogel 2016, Winnaar Schaduwprijs 2017” Tot nog toe heb ik meestal niet zo veel met boeken die prijzen winnen. Meestal heb ik geen klik met die boeken en om de een of andere reden, snap ik meestal niet waarom ze een prijs gewonnen hebben. Dus ik was benieuwd wat ik van dit boek ging vinden. De cover laat verder een vliegtuig in de lucht tegen een donkere wolkenhemel zien. Op zich vind ik dit wel bij het boek passen, omdat de diamantroof zich op het vliegveld afspeelt.

Op een vlucht van Brussel naar Delhi zit de diamantenkoerier Sergei. Hij moet er voor zorgen dat de diamanten veilig in Delhi aankomen. Echter op het vliegveld van Delhi wordt hij overvallen en zonder veel geweld wordt de grote stevige Sergei overvallen en bewusteloos achtergelaten. Hierna zijn natuurlijk de poppen aan het dansen. Want er moet een schuldige gevonden worden. Paata, eigenaar van de vermiste diamanten, wil perse een signaal afgeven naar de daders. Waardoor de geweldloze overval nog behoorlijk wat bloed laat vloeien.

Ik blader meestal voor ik begin te lezen altijd even door het boek, om een stukje ergens te lezen en om te kijken hoe het lettertype is. Ik merkte al snel dat het lettertype aangenaam was en dat het waarschijnlijk ook eenvoudig geschreven was. Wat ik persoonlijk altijd een pluspunt vind. Wat mij meteen opviel waren de lange lijst namen die achter in het boek stond. Ik schrok hier best een beetje van. Zoveel personages in een boek. Dan kan ik me voorstellen dat er een lijst nodig is, maar hoe ga ik ze uit elkaar houden. Echter tijdens het lezen heb ik niet een keer de lijst nodig gehad. De personages waren erg goed uitgewerkt waardoor ik ze goed kon onthouden en doordat er steeds bij vermeld werd waar het verhaal zich op dat moment bevond, was ook vrij snel duidelijk wie de personen waren. Ik had alleen niet het gevoel dat ik een thriller aan het lezen was. Bij een thriller is de spanning toch veel meer in het verhaal en verwacht ik meer onverwachte plotwendingen. Ik vond dit meer een misdaadroman.

Door de mooie omschrijvingen van de schrijver waande ik me wel persoonlijk op de verschillende plekken die aan bod komen en kon ik zo voorstellingen maken van de dingen die in het verhaal gebeurden. Zo kon ik ook de gruwelijke details zo voor me zien. Ook heeft de schrijver humor in het verhaal verwerkt met bepaalde uitspraken en bijvoorbeeld namen van personages. Zo heet de vriendin van Sergei, Ingrid Voorspoedt, echter zoveel voorspoed had ze helaas niet. Deze humor kwam al in het dankwoord naar voren. Zo was het geen standaard dankwoord wat je normaal gesproken leest. Maar sloot hij zijn dankwoord af met: “tenslotte wil ik elkeen en eenieder ontraden om zijn levenswandel te inspireren op dit avontuur, of om gedeelten hiervan te praktiseren, in of buiten het comfort van zijn eigen huiskamer”. Dit kan ik wel waarderen en dit maakt het dankwoord, wat normaal vooral vaak een standaardbericht is, een extraatje wat voor een grote glimlach zorgt.

Ondanks dat ik het boek geen thriller vond, maar eerder een misdaadroman. En ik normaal toch wel enigszins opkijk met een boek met meer dan 400 pagina’s heb ik dit boek met erg veel plezier gelezen en door de korte hoofdstukken werd ik regelmatig getriggerd om nog even snel een hoofdstuk verder te lezen. En ik ben erg benieuwd naar Bling Bling 2 dat nu klaar ligt om gelezen te worden.

Gegevens van dit boek:
Titel: Bling Bling 1
Auteur: Jan van der Cruysse
Uitgever: Manteau
Aantal pagina’s paperback: 582
Aantal pagina’s E-book: 429
ISBN paperback: 9789022334607
ISBN E-book: 9789460415548
Prijs paperback: € 21,99
Prijs E-book: € 17,99

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij Bol.com.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge