Jacodine van de Velde – Zwarte koffie, macchiato & Takkenthee

Enige tijd geleden kwamen wij in contact met Jacodine en vroeg ze ons of wij interesse hadden om haar Bagels & Beans-serie te lezen en te recenseren. Aangezien de korte inhoud ons erg aansprak en wij een leuke feelgood nooit uit de weg gaan, hebben wij natuurlijk toegezegd. Nog dezelfde dag ontvingen wij de drie recensie-exemplaren in onze digitale brievenbus. Hier willen wij Jacodine van de Velde natuurlijk hartelijk voor bedanken.

Informatie die te lezen is op internet over dit verhaal: Sara heeft een prima leven met haar man Stef en twee dochtertjes Jenna en Liv. Sinds kort heeft ze ook nog eens een leuk baantje in de Bagels & Beans van haar beste vriendin Marit. Kortom, het leven lacht haar toe. Maar toch bekruipt haar soms een onbestemd gevoel. Steeds vaker maakt Stef opmerkingen waardoor ze zich onzeker gaat voelen. Ze probeert hem zoveel mogelijk tegemoet te komen, tot haar duidelijk wordt dat zij de enige is die bereid is te vechten voor hun huwelijk.

Sara belandt in een rollercoaster aan emoties. Haar wereld staat volledig op z’n kop… net als haar woonkamer, wanneer op een ochtend blijkt dat Sinterklaas niet alleen voor haar dochters is langs geweest en ze op een wel heel ludieke manier op een blinddate wordt gevraagd. Is dit het werk van Stef? Of van die sexy Macchiato-man die duidelijk een oogje op haar heeft?

De cover

Op de cover zijn de benen van een jonge vrouw en een man te zien. De vrouwelijke benen zijn, in mijn verbeelding, de benen van Sara. De mannelijke benen kunnen van Stef zijn óf van de sexy Macchiato-man. Op de achtergrond is een laagstaande zon te zien en een winkelstraatje. Wat mij betreft past de cover goed bij het verhaal en door de roze tinten past het uiteraard ook goed bij het genre feelgood.

De auteur

Jacodine van de Velde werd in 1974 in Oudewater geboren. Op haar vierde jaar verhuisde ze naar Zoutelande, waar ze haar jeugd heeft doorgebracht. Na wat omzwervingen vanwege studie en werk woont ze nu samen met haar man en twee zonen in Westkapelle, op vijf minuten loopafstand van het strand. Na veertien jaar als behandelaar in de kinder- en jeugdpsychiatrie te hebben gewerkt, begon zij begin 2021 een eigen praktijk met expertise op het vlak van eetstoornissen en angst- & stemmingsklachten. Al van jongs af aan is ze gek op lezen. In 2018 ging er een grote wens in vervulling toen ze haar eerste opdracht kreeg om een boek te mogen vertalen. Inmiddels staan er diverse vertalingen op haar naam en lijkt het vertalen ook het schrijversvirus te hebben aangewakkerd, want al snel kreeg ze een verhaal in haar hoofd, geïnspireerd op het onbegrip waar veel jongeren met een eetstoornis mee worden geconfronteerd. Ze begon met schrijven en na een heel proces van schaven, schrappen en herschrijven, verscheen zomer 2020 bij Clavis haar debuut ‘Wat je zegt zie je zelf’. Haar tweede YA . ‘De stilte zegt genoeg’ volgde een paar maanden later en een derde YA is in september 2021 verschenen. Daarnaast debuteerde zij in juni 2021 als feelgood schrijfster bij Dutch Venture Publishing. Ondertussen verscheen zij in de afgelopen paar jaar als finalist van de jaarlijkse schrijfwedstrijd van Sweek binnen de categorie ‘kort verhaal’ in de bundel Korte Verhalen Sweekstars 2018. Haar deelname aan verhalenwedstrijden van Loft Books leverde een tweede prijs met ‘Trippel trappel trippel trap’ op en met ‘De deur’ (thriller) won zij zelfs de eerste prijs. Maart 2020 verscheen het door haar geschreven verhaal ‘Vlam gevat’ in de bundel ‘Auteurs voor Australië’, die werd samengesteld n.a.v. de bosbranden in Australië en waarvan alle opbrengsten naar het goede doel gaan.

Het verhaal

Het leven lacht Sara toe, ze heeft haar leventje, samen met haar man en dochtertjes Jenna en Liv, op orde. Haar beste vriendin Marit is de eigenaresse van Bagels & Beans en sinds kort werkt Sara bij haar en voorziet ze de gasten van de lekkerste koffie en bagels van de stad. Maar toch, er is iets en ze kan er niet precies de vinger op leggen wat er aan de hand is. Stef maakt steeds vaker opmerkingen die ze niet kan plaatsen en hierdoor voelt ze zich steeds onzekerder. Hoe dan ook wil ze er alles aan doen om Stef, in al zijn wensen, tegemoet te komen. Echter is dit eenrichtingsverkeer en ze krijgt steeds meer het gevoel dat Stef niet wil vechten voor hun huwelijk.

Sara weet niet meer wat ze moet doen en haar leven staat, door deze gebeurtenis, plotseling helemaal op z’n kop. Als ze op een wel heel leuke manier voor een blinddate wordt gevraagd is ze bang dat dit het werk van Stef is. Heeft hij hier iets mee te maken? Of komt het toch van die knappe Macchiato-man die duidelijk meer van haar wil?

Mijn mening

Wij hadden al veel goede berichten gehoord, en gelezen, over de Bagels & Beans-serie van Jacodine van de Velde. Nadat wij met haar online in gesprek kwamen, besloot Jacodine ons de hele serie, in e-pub formaat toe te sturen. Helaas kon ik niet meteen starten in de serie aangezien er nog de nodige andere recensie-exemplaren voor kwamen. Maar nu kon ik er eindelijk aan beginnen. En wat was ik benieuwd! Ondertussen hebben wij Jacodine ook ontmoet afgelopen januari, tijdens ons evenement Koukleumen in de HuB. Het is altijd zó leuk om ook de auteur achter de verhalen te leren kennen. 🙂

In ‘Zwarte koffie, macchiato & Takkenthee’ maken wij kennis met hoofdpersonage Sara die de leukste baan van de stad heeft. Ze mag de gasten die Bagels & Beans, de zaak van haar beste vriendin Marit, bezoeken, voorzien van een lekkere koffie, macchiato, of een heerlijk bagel. Maar wie is die knappe man die elke week langskomt en die bij elk bezoekje hint naar een afspraakje met Sara?

Jacodine heeft een makkelijke en erg toegankelijke schrijfstijl. Toen ik aan het verhaal begon verslond ik de ene na de andere pagina en voor dat ik het door had had ik het boek alweer uit. Het is duidelijk dat Jacodine weet hoe ze een feelgood moet schrijven en wat ik daarbij altijd erg belangrijk vind, is dat het verhaal niet te zwaar is en dat is haar erg goed gelukt. Ook heeft ze een beeldende schrijfstijl waardoor ik, tijdens het lezen, soms het idee had dat ik zelf bij Bagels & Beans aan een tafeltje zat en zo alles meekreeg wat er gebeurde. Erg leuk!

Als er ook een luisterboek verkrijgbaar is bij Kobo Plus lezen en luisteren wij het verhaal altijd op hetzelfde moment. Dus het verhaal op de oren en lekker meelezen in het boek. ‘Zwarte koffie, macchiato en takkenthee’ is ingesproken door Liss Walravens en haar stem sluit perfect aan bij de schrijfstijl van Jacodine. Soms heb je wel eens dat een stem bijvoorbeeld helemaal niet bij de personages past, maar bij dit verhaal is dit totaal niet aan de orde. Liss Walravens is een stemacteur die ik ook in de gaten blijf houden, want ze heeft een hele fijne stem.

Op naar het vervolg ‘Bagels en een bakkie troost‘, het tweede deel in deze serie. Toevallig komt het net zo uit dat ik er vanavond aan ga beginnen. Deze recensie zal daarna natuurlijk ook volgen hier op onze website.

Leesfragment

Ben jij nieuwsgierig naar dit verhaal? Lees dan zeker onderstaand leesfragment.

Zwarte-koffie-macchiato-Takkenthee

Ik lees Nederlands challenge

Dit is het negende boek van dit jaar wat ik lees voor de ‘Ik lees Nederlands Challenge 2023’. Ik wil dit jaar minimaal 50 boeken gaan lezen die oorspronkelijk in de Nederlandse taal geschreven zijn. Wil je ook meedoen aan deze challenge? Lees er dan hier alles over.

Gegevens van dit boek:
Titel: Zwarte koffie, macchiato & Takkenthee
Serie: Bagels & Beans
Auteur: Jacodine van de Velde
Uitgever: Dutch Venture Publishing
Aantal pagina’s paperback: 274
Verteller luisterboek: Liss Walravens
Duur luisterboek: 07:32:00
ISBN paperback: 9789403667997
ISBN e-book: 9781393348337
ISBN luisterboek: 9789179957124
Prijs paperback: € 18,96
Prijs e-book: € 4,99
Prijs luisterboek: € 9,95

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel, Bol.com, Boekenwereld en Libris.
Dit boek is ook te lezen en te beluisteren via Kobo Plus en Storytel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge