Jacodine van de Velde – Bagels en een bakkie troost

Enige tijd geleden kwamen wij in contact met Jacodine en vroeg ze ons of wij interesse hadden om haar Bagels & Beans-serie te lezen en te recenseren. Aangezien de korte inhoud ons erg aansprak en wij een leuke feelgood nooit uit de weg gaan, hebben wij natuurlijk toegezegd. Nog dezelfde dag ontvingen wij de drie recensie-exemplaren in onze digitale brievenbus. Hier willen wij Jacodine van de Velde natuurlijk hartelijk voor bedanken.

Informatie die te lezen is op internet over dit verhaal: Lange tijd heeft Marit iedereen uit haar omgeving, maar vooral zichzelf, voorgehouden dat ze perfect gelukkig is als vrijgezel en het prima redt in haar eentje. Ze heeft genoeg levenservaring opgedaan om te weten dat ze geen relatie wil en is gewend voor zichzelf te zorgen. Trouwens, ze heeft haar handen vol sinds ze vier jaar geleden na het overlijden van haar ouders hun zaak én de opvoeding van haar inmiddels zeventienjarige broer Manuel heeft overgenomen.

Toch voelt ze zich de laatste tijd rusteloos en begint ze aan van alles te twijfelen. Doet ze het wel goed met Manuel? Wat wil ze verder met haar leven?

Wanneer ze tijdens een avondje stappen dan ook nog eens wordt geconfronteerd met haar ex, besluit ze meer nodig te hebben dan het gebruikelijke bakkie troost dat ze normaal gesproken in haar Bagels & Beans vestiging aan haar klanten serveert. Gelukkig vindt ze een tequilamaatje. Alleen blijkt hij het uiteindelijk niet gemakkelijker te maken voor haar…

De cover

Op de cover zijn de benen en voeten te zien van een man en vrouw. Uit hun houding maak ik op dat ze elkaar omhelzen of kussen. De foto is van een laag standpunt genomen en hierdoor zijn ook bijvoorbeeld de straatstenen goed te zien. Ik vind de cover passend bij het verhaal en kan de cover ook goed linken aan het verhaal. Hij zou mij zeker opgevallen zijn in de boekhandel.

De auteur

Jacodine van de Velde werd in 1974 in Oudewater geboren. Op haar vierde jaar verhuisde ze naar Zoutelande, waar ze haar jeugd heeft doorgebracht. Na wat omzwervingen vanwege studie en werk woont ze nu samen met haar man en twee zonen in Westkapelle, op vijf minuten loopafstand van het strand. Na veertien jaar als behandelaar in de kinder- en jeugdpsychiatrie te hebben gewerkt, begon zij begin 2021 een eigen praktijk met expertise op het vlak van eetstoornissen en angst- & stemmingsklachten. Al van jongs af aan is ze gek op lezen. In 2018 ging er een grote wens in vervulling toen ze haar eerste opdracht kreeg om een boek te mogen vertalen. Inmiddels staan er diverse vertalingen op haar naam en lijkt het vertalen ook het schrijversvirus te hebben aangewakkerd, want al snel kreeg ze een verhaal in haar hoofd, geïnspireerd op het onbegrip waar veel jongeren met een eetstoornis mee worden geconfronteerd. Ze begon met schrijven en na een heel proces van schaven, schrappen en herschrijven, verscheen zomer 2020 bij Clavis haar debuut ‘Wat je zegt zie je zelf’. Haar tweede YA . ‘De stilte zegt genoeg’ volgde een paar maanden later en een derde YA is in september 2021 verschenen. Daarnaast debuteerde zij in juni 2021 als feelgood schrijfster bij Dutch Venture Publishing. Ondertussen verscheen zij in de afgelopen paar jaar als finalist van de jaarlijkse schrijfwedstrijd van Sweek binnen de categorie ‘kort verhaal’ in de bundel Korte Verhalen Sweekstars 2018. Haar deelname aan verhalenwedstrijden van Loft Books leverde een tweede prijs met ‘Trippel trappel trippel trap’ op en met ‘De deur’ (thriller) won zij zelfs de eerste prijs. Maart 2020 verscheen het door haar geschreven verhaal ‘Vlam gevat’ in de bundel ‘Auteurs voor Australië’, die werd samengesteld n.a.v. de bosbranden in Australië en waarvan alle opbrengsten naar het goede doel gaan.

Het verhaal

Marit, eigenaresse van Bagels & Beans, heeft een leuk leven en ze is er vast van overtuigd dat ze lekker vrijgezel wil blijven. Ze heeft al genoeg levenservaring om te weten dat ze geen relatie wil. Daarnaast heeft ze het druk genoeg met haar eigen zaak die ze vier jaar geleden, na het overlijden van haar ouders, erfde én de opvoeding van haar, inmiddels zeventienjarige, broer Manuel.
Maar naarmate de tijd vordert begint Marit zich toch af te vragen of dit het dan is en wat ze met haar leven wil. En doet ze het wel goed met de opvoeding van haar broer? Of zouden haar overleden ouders het toch anders hebben gedaan?

Als Marit, tijdens een avondje stappen, haar ex tegen het lijf loopt, besluit ze om alle zorgen even te vergeten en laat ze de tequila vloeien. Dat maakt alles toch net een stukje makkelijker dan het normale bakkie troost dat ze in haar koffietent Bagels & Beans serveert… Maar of dit de oplossing is?

Mijn mening

Pas geleden begon ik aan deze serie en las ik ‘Zwarte koffie, macchiato & Takkenthee‘, het eerste deel in de Bagels & Beans-serie. Omdat het eerste deel mij zo goed bevallen was, en wij ook de vervolg delen van Jacodine hadden gekregen, kon ik niet wachten om, tijdens een kopje thee en een koekje, het vervolg ‘Bagels en een bakkie troost’ te lezen.

Waar in het eerste deel in deze serie Sara op de voorgrond stond, volgen wij in dit vervolg Marit. Marit is de eigenaresse van Bagels & Beans, het koffietentje waar Sara werkt. Marit heeft vier jaar geleden haar ouders verloren bij een tragisch ongeluk en vanaf dar moment is Bagels & Beans, dat eerst het levenswerk van haar ouders was, van haar. Ook heeft ze sindsdien de zorg over, haar nu zeventienjarige broer, Manuel. Na al die jaren hard werken heeft ze haar leven, naar omstandigheden, redelijk op de rit en is ze er van overtuigd dat ze geen relatie meer wil en oud zal worden als vrijgezel. Maar is dit echt zo of houd ze alleen zichzelf voor de gek?

Jacodine heeft met ‘Bagels en een bakkie troost’ een sterk vervolg op ‘Zwarte koffie, macchiato & Takkenthee’ weten neer te zetten. De verhalen zijn op zich los van elkaar te lezen, echter raad ik dit niet aan. Aangezien je dan bij sommige scenes toch vraagtekens kunt gaan zetten en dit zou natuurlijk jammer zijn. Heb je de kans om het eerste deel ook te lezen dan raad ik dit ook aan. Het is niet voor niks als een serie geschreven. 😉

Met het eerste deel in deze serie wist Jacodine mij al te verrassen, maar dat is haar met dit vervolg ook zeker gelukt. Haar schrijfstijl is erg toegankelijk en het leest erg makkelijk weg. Op sommige momenten is het verhaal een beetje voorspelbaar, maar op andere momenten was ik toch ook wel weer verbaasd. En dat maakt de verhalen van Jacodine nu net zo leuk. Bij het lezen van een feelgood moet je, zoals bekend is, een goed gevoel overhouden. Dit had ik bij dit verhaal zeker wel. Ik heb weer genoten!

Het vervolg ‘Storm in een glas takkenthee’ ligt dan ook alweer klaar om binnenkort gelezen te worden en daar kijk ik uiteraard reikhalzend naar uit.

Leesfragment

Ben jij nieuwsgierig naar dit verhaal? Lees dan zeker ook onderstaand leesfragment.

Bagels-en-een-bakkie-troost

Ik lees Nederlands challenge

Dit is het twaalfde boek van dit jaar wat ik lees voor de ‘Ik lees Nederlands Challenge 2023’. Ik wil dit jaar minimaal 50 boeken gaan lezen die oorspronkelijk in de Nederlandse taal geschreven zijn. Mijn overzicht van de gelezen boek vind je hier. Wil je ook meedoen aan deze challenge? Lees er dan hier alles over.

Gegevens van dit boek:
Titel: Bagels en een bakkie troost
Serie: Bagels & Beans
Auteur: Jacodine van de Velde
Uitgever: Dutch Venture Publishing
Aantal pagina’s paperback: 274
Verteller luisterboek: Liss Walravens
Duur luisterboek: 08:10:00
ISBN paperback: 9789403679150
ISBN e-book: 9798201711610
ISBN luisterboek: 9789180192507
Prijs paperback: € 19,95
Prijs e-book: € 4,99
Prijs luisterboek: € 12,95

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel, Bol.com, Boekenwereld en Libris.
Dit boek is ook te lezen en te beluisteren via Kobo Plus en te beluisteren via Storytel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge