Jacky Hyams – Bruidstranen

Toen ik het recensie-exemplaar van het boek ‘Het meisje dat graag dood wilde‘ geschreven door Aurelia Brouwers aanvroeg bij Just Publishers ontving ik ook het boek ‘Bruidstranen’ geschreven door Jacky Hyams. Nadat ik las waar het boek over ging, was mijn interesse gewekt. Ik wil Just Publishers dan ook hartelijk bedanken voor dit recensie-exemplaar.

Informatie die te lezen is op de achterflap van dit boek: Wat de Heinekenontvoerders zijn voor ons, waren de Kray Twins voor Engeland, met dit verschil dat Ronnie Kray (1933-1995) en Reggie Kray (1933-2000) letterlijk bloedgabbers waren. Op dezelfde dag kwamen ze uit de buik van dezelfde moeder en ook in de decennia daarna bleef de tweeling onafscheidelijk. Met het bloed van hun tegenstanders omkaderden de Kray Twins, het vrolijke Londen van de Swinging Sixties.
Ronnie, die op jongens viel, was de psychopaat van de twee. Reggie speelde met verve de rol van charmeur. Zo had hij acht jaar een relatie met de jonge, beeldschone en totaal onschuldige Frances Shea, met wie hij zelfs in het huwelijksbootje stapte. Een bootje dat een allesbehalve behouden vaart had; ondanks de glitter & glamour die haar omringden werd het leven voor Frances Kray een hel. Een hel, die na twee traumatische huwelijksjaren abrupt eindigde.
Dit boek vertelt voor het eerst het verhaal van het meisje dat heen en weer werd geslingerd tussen gangsterlief en gangsterleed. Uiteindelijk wilde Frances Shea, in stilte lijdend in een milieu waar conflicten met vuistslagen en vuurwapens werden beslecht, geen dag langer Frances Kray zijn…

Cover

Op de cover zien we in het bovenste gedeelte van de cover een foto van het huwelijk van Frances met Reggie. Ze heffen het glas samen met Ronnie. Frances is in kleur op de foto. Hierdoor wordt je aandacht meteen naar Frances getrokken. Onder de foto staat de titel en de ondertitel. Hier onder staat nog de quote ‘Hoe een beeldschoon gangsterliefje verdronk in een poel van drank, drugs en extreem geweld’. Ook zit er een stempel op met ‘True Crime’. Ik denk dat dit boek me zeker opgevallen zou zijn in de boekhandel, aangezien ik true crime meestal wel erg interessant vind.

Auteur

Jacky Hyams is een journalist en non-fictie auteur die verschillende boeken heeft geschreven over een breed scala aan onderwerpen, waarvan vele gericht zijn op Jacky’s passie voor de geschiedenis van de 20e eeuw.
Jacky’s achtergrond als auteur en journalist geeft haar werk een unieke en verfrissende kijk op gebeurtenissen uit het verleden en brengt hierdoor de geschiedenis tot leven op een boeiende manier.

Mijn mening

Ondanks dat de ‘Kray-twins’ voor mij onbekend waren, sprak de korte inhoud mij wel erg aan. Ik was dan ook erg benieuwd naar hoe het leven van Frances in elkaar zat en wat haar ertoe gedreven heeft om bepaalde beslissingen te nemen. Onder het lezen had ik het gevoel dat het boek niet echt objectief geschreven is. Ik had het idee dat Jacky Hyams een gekleurde mening had, waardoor ik voor geen van de hoofdpersonen echt sympathie kon opbrengen. Zo werd Frances afgeschilderd alsof ze alleen maar kan functioneren met het gebruik van een grote hoeveelheid tabletten. Wat ik zelf ook erg vreemd vond, is dat de vertaler Michiel Blijboom regelmatig commentaar leverde in het boek. Alsof hij van het boek op de een of andere manier een komisch boek wilt maken. Het mislukt alleen, waardoor de  commentaren vooral irritant over komen. Ik heb dat eigenlijk ook nog nooit in een boek meegemaakt en hoop eerlijk dat ik dit ook nooit meer meemaak in een boek. Het verhaal van Frances en de familie Shea is natuurlijk heftig en ik vond het zeker interessant om eens te lezen, maar toch weet het boek me helaas nergens te raken.

Gegevens van dit boek:
Titel: Bruidstranen
Auteur: Jacky Hyams
Uitgever: Just Publishers
Aantal pagina’s paperback: 288
ISBN paperback: 9789089755711
Prijs paperback: € 20,00

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel en Bol.com.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge