Jackie van Laren – Winterzon

Dat de Onder de bomen-serie van Jackie van Laren, uit vier delen zou gaan bestaan was al lang bekend. En aangezien ik de eerste drie delen met veel plezier had gelezen kon ik het niet laten om ook een recensie-exemplaar van dit vierde deel, ‘Winterzon’, aan te vragen bij de uitgeverij. Nadat wij hier een positief antwoord op kregen, viel het boek rond de verschijningsdatum op onze deurmat. Hier willen wij uitgeverij Boekerij natuurlijk hartelijk voor bedanken.

Informatie die te lezen is op de achterflap van dit boek: Kerstmis nadert in boswachterij De Grote Weijde. Dankzij een verrassende vondst heeft Freek zijn grote huis kunnen opknappen. Zijn beste vriend Simon heeft hij aangesteld als beheerder van het huis en landgoed. Nog nooit heeft Freek zich zo verbonden gevoeld met andere mensen – en hij voelt zich er goed bij. Aarzelend hebben hij en Sylvie weer toegegeven dat er meer is tussen hen dan vriendschap. Veel meer. Het kerstdiner, dat hun meest vertrouwde vrienden en dierbaren samenbrengt, kan wel eens het mooiste en warmste in jaren worden.

De cover

Voor deze cover is dezelfde foto gebruikt als voor de eerste drie delen. Op de foto is huis de Toecomst, het grote landhuis van Freek, te zien. Alleen is het nu geen voorjaar, zomer of najaar, maar winter en ligt er overal sneeuw en in de lucht grijs/wit. Ook de bladeren op de voorgrond zijn bedekt met sneeuw. De cover past niet alleen bij de titel van het verhaal, maar ook zeker bij de serie. Ik vind het een geslaagde cover!

De auteur

Jackie van Laren heeft twee grote passies in haar leven: muziek en verhalen. Met de driedelige Q-serie debuteerde ze als schrijfster. Daarna volgde het tweeluik Vallen en Opstaan, de vijfdelige Eilandliefde-serie en de losstaande romans De meisjesmagneet en Thuiskomen. Haar Onder de bomen-serie verscheen in zijn geheel in 2021. Met Opstaan won ze Hebban Award voor Beste Roman.

Het verhaal

Ook in boswachterij De Grote Weijde staan de feestdagen voor de deur. Eerst Sinterklaas en daarna Kerstmis. Ondertussen heeft Freek, na een verrassende vondst, landhuis De Toecomst op kunnen knappen en heeft hij zijn beste vriend Simon, die erg handig is, aangesteld als beheerder van het huis en het terrein rondom het huis. Freek heeft, mede doordat hij het syndroom van Asperger heeft, altijd een afstand gevoeld tot andere mensen, maar sinds hij Sylvie en Ties heeft leren kennen, heeft hij zich nog nooit zo verbonden met andere mensen gevoeld. Er is een ware wereld voor hem open gegaan en ondanks dat de liefde tussen Freek en Sylvie op een laag pitje stond, zijn ze er toch achter gekomen dat er, tussen hun twee, meer is dan alleen vriendschap. Veel meer! Het kerstdiner komt eraan en dat zal ze dichter bij elkaar moeten brengen. Ze vieren het groots op landhuis De Toecomst. Alle vrienden zijn welkom. Het ziet er naar uit dat dit de warmste kerstmis in jaren gaat worden.

Mijn mening

Als ik afgelopen jaar één serie met veel plezier heb gelezen is het de Onder de bomen-serie, geschreven door Jackie van Laren, wel. Deze serie heb ik met een grote smile op mijn gezicht gelezen.

Als we het boek open slaan krijgen we eerst een goede en duidelijke opsomming van wat er in de vorige drie delen gebeurd is. Dit is natuurlijk ideaal voor de mensen die het vierde, en laatste deel, als stand alone willen lezen. Maar ook voor de lezers die de vorige delen al enige tijd geleden gelezen hebben. Het frist je geheugen gewoon even lekker op. Ondanks dat dit deel als stand alone te lezen is, vooral door deze korte opsomming van gebeurtenissen in de vorige delen, zou ik jullie toch willen adviseren om, als je de mogelijkheid hebt, de eerste drie delen ook te lezen. Je zal er zeker weten geen spijt van krijgen.

Ondertussen is het winter geworden, ook in boswachterij De Grote Weijde. Het grote landhuis van Freek, waar ze ondertussen wonen, is ook zo goed als opgeknapt. En ondertussen staat Sinterklaas en Kerstmis voor de deur. Iedereen heeft er zin in en Jackie van Laren weet deze sfeer erg goed over te brengen op de lezer. Ook in dit vierde deel, in de Onder de bomen-serie, heeft van Laren weer een vleugje spanning verwerkt en dit vind ik erg leuk aan deze serie. Waar het in het vorige deel nog was dat Freek met huurders met verkeerde bedoelingen zat opgescheept, moet hij in dit deel afreizen naar Zwitserland, om iets te regelen, en dit brengt toch een beetje spanning in het verhaal.

Maar buiten dit is het verhaal luchtig en gezellig. Ook al dacht ik dat ik de personages erg goed kende, toch weet Van Laren mij weer te verrassen en zorgt dit ervoor dat ik Sylvie, Freek, Ties nog meer in mijn hart sluit. Ook de bijkomende personages zoals Hans-Willem, Simon en de burgemeester zijn goed uitgewerkt.

Tot mijn grote spijt is ‘Winterzon’ het laatste deel in deze serie en zal ik, en menige lezer, met pijn in het hart, afscheid moeten nemen van deze geweldige personages. Met ‘Winterzon’ zorgt Van Laren er voor dat de cirkel rond is en deze serie op een mooie manier afgesloten is. Ik heb genoten!

Leesfragment

Ben jij nieuwsgierig geworden naar dit boek? Lees dan zeker ook eens onderstaand leesfragment.

Winterzon

Gegevens van dit boek:
Titel: Winterzon
Serie: Onder de bomen
Auteur: Jackie van Laren
Uitgever: Boekerij
Aantal pagina’s paperback: 224
Aantal pagina’s e-book: 224
Verteller luisterboek: Charlotte Lap
Duur luisterboek: 06:24:00
ISBN paperback: 9789022591475
ISBN e-book: 9789402317442
ISBN Luisterboek: 9789052864372
Prijs paperback: € 12,99
Prijs e-book: € 9,99
Prijs luisterboek: 14,99

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel, Bol.com, Bruna en Bazarow of te lezen via Kobo Plus.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge