Jackie van Laren – Herfstrood

Na genoten te hebben van de eerste twee delen ‘Lentegroen‘ en ‘Zomerloof‘ wist ik dat ik de volgende delen ook graag wilde lezen. Toen ik mijn recensie van het tweede deel retour, naar de uitgeverij, stuurde kon ik het dan ook niet laten om een recensie-exemplaar van het derde deel ‘Herfstrood’ aan te vragen. Gelukkig ontving ik een positief antwoord retour en niet lang na de verschijningsdatum viel het exemplaar op onze mat. Hier willen wij uitgeverij Boekerij natuurlijk hartelijk voor bedanken.

Informatie die te lezen is op de achterflap van dit boek: Door een opeenstapeling van misverstanden is de prille romance tussen boswachter Sylvie en graaf Freek spectaculair stukgelopen. Beiden proberen ze, gebroken hart of niet, als vrienden met elkaar verder te gaan – al was het maar omdat ze elkaar nodig hebben bij alle plannen rond Freeks landgoed en omdat Sylvies dochter Ties zo dol op hem is.

Mede door Freeks toedoen zijn de onderhuurders van zijn grote huis ontmaskerd als gevaarlijke criminelen, maar nu ze zijn opgepakt blijkt het huis in slechtere staat dan ooit. Tegelijk krijgt Sylvie ook problemen met haar woning , en dat terwijl ze nu net Ties’ vriendje Hans-Willem te logeren heeft, die bij zijn ouders tijdelijk niet terecht kan. De voormalige geliefden hebben al hun vindingrijkheid nodig om hun levens weer op de rit te krijgen, en kunnen elkaars hulp daarbij goed gebruiken. Maar de aantrekkingskracht tussen hen is beslist niet verdwenen, dus hoe houden ze de nodige afstand?

De cover

Op de cover is het landhuis van graaf Freek te zien. Om het huis heen zien we bladeren. Net zoals wij dit bij de eerdere twee delen zagen. Alleen zijn de bladeren nu oranje. Dit past natuurlijk uitstekend bij de herfst, de tijd dat het verhaal zich afspeelt. De cover past perfect bij de covers van de andere delen.

De auteur

Jackie van Laren heeft twee grote passies in haar leven: muziek en verhalen. Met de driedelige Q-serie debuteerde ze als schrijfster. Daarna volgde het tweeluik Vallen en Opstaan, de vijfdelige Eilandliefde-serie en de losstaande romans De meisjesmagneet en Thuiskomen. Lente, het eerste deel van de Onder de bomen-serie, verscheen in januari 2021 en Zomerloof, het tweede deel, verscheen in juni van datzelfde jaar. Met Opstaan won ze de Hebban Award voor beste roman.

Het verhaal

Helaas is de relatie tussen boswachter Sylvie en graaf Freek een beetje bekoeld. Ze hebben er beiden erg veel verdriet van, maar ze hebben besloten om als vrienden met elkaar om te blijven gaan. Want ze moeten niet vergeten dat ze grote plannen hebben voor landgoed Woudenbergh en natuurgebied De Grote Weijde. Daarnaast is Ties, Sylvie’s dochter, dol op Freek.

Eindelijk zijn de onderhuurders van Freeks landhuis ontmaskerd, maar door hun criminele activiteiten is het huis veranderd in een krot en moet er veel gebeuren om het weer bewoonbaar te krijgen. Op datzelfde moment krijgt Sylvie te horen dat ze haar huisje binnenkort moet verlaten en dat net op het moment dat ze Hans-Willem, het vriendje van Ties, voor een langere tijd te logeren hebben. Sylvie, Freek en de kinderen zetten samen hun schouders eronder en proberen zo weer de rust terug te krijgen op landgoed Woudenbergh. Één ding is zeker, ze zullen elkaar meer nodig hebben dan ooit.

Mijn mening

Toen ik startte in ‘Herfstrood’ voelde het voor mij persoonlijk als thuiskomen. Alle fijne personages uit de eerdere twee delen kwamen natuurlijk weer aan bod. Zo ook boswachter Sylvie, graaf Freek, Ties en Hans-Willem.

Wat meteen opvalt is dat dit verhaal weer naadloos aansluit op het vorige deel in de Onder de bomen-serie. Maar ook komen bepaalde zaken uit de vorige delen weer uitgebreid genoeg aan bod waardoor je ook rustig kunt instappen bij dit derde deel. Natuurlijk vind ik het persoonlijk altijd fijner om te starten bij het eerste deel, maar ‘Herfstrood’ is ook uitstekend te lezen als stand alone.

Jackie van Laren heeft met Sylvie, Ties, en vooral Freek karakteristieke personages neer weten te zetten. Vooral Freek heeft een rugzakje, en dit rugzakje bestaat uit het syndroom van Asperger. Je merkt dat Van Laren weet waar ze over schrijft en ze heeft ook goed research gedaan naar wat dit syndroom inhoud. Ik vind dit erg fijn en knap hoe ze dit weet over te brengen op papier.

Persoonlijk vind ik deze serie. Geweldig. Ik geniet elke keer weer van de personages en de omgeving waar het verhaal zich afspeelt. Het is niet alleen een romantisch verhaal, maar ook heeft Van Laren er een vleugje spanning in weten te verwerken. Dit kan ik erg waarderen en geeft het verhaal toch op de een of andere manier meer diepgang.

Winterzon‘ het vierde, en helaas laatste, deel in deze serie ligt al te wachten op onze recensie-stapel. Ik ben erg benieuwd naar hoe het verhaal verder gaat, maar ik weet nu ook al dat ik deze fijne personages ga missen. Ik heb ze echt in mijn hart gesloten!

Voor de fans van Jackie van Laren is er nog meer goed nieuws want aankomende maand verschijnt ook haar nieuwste stand alone ‘Twee prinsen‘.

Leesfragment

Ben jij nieuwsgierig geworden naar dit boek? Lees dan onderstaand leesfragment.

Herfstrood

Gegevens van dit boek:
Titel: Herfstrood
Serie: Onder de bomen
Auteur: Jackie van Laren
Uitgever: Boekerij
Aantal pagina’s paperback: 384
Aantal pagina’s e-book: 384
ISBN paperback: 9789022591468
ISBN e-book: 9789402317435
Prijs paperback: € 17,50
Prijs e-book: € 9,99

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel, Bol.com, Bruna en Bazarow of te lezen via Kobo Plus.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge