J.D. Barker – De beller op lijn vier

Nadat ik eerder van J.D. Barker de Sam Porter-serie met veel plezier gelezen had, werd ik nieuwsgierig toen ik dit nieuwe verhaal in de catalogus van de uitgever zag staan. Nadat ik de uitgever gemaild had hierover, kregen we al snel een positief antwoord en het boek viel dan ook rond de verschijningsdatum in de brievenbus. Hier willen we uitgeverij Boekerij dan ook hartelijk voor bedanken.

Informatie die te lezen is op de achterflap van dit boek:
LIJN 1 Stan (wil zich verontschuldigen)
LIJN 2 Crystal (In de uitzending)
LIJN 3 Stan (deze zegt dat hij je vriendje is geweest op de middelbare school)
LIJN 4 Bernie (wil een spelletje spelen)
LIJN 5 Dakloze Danny

Jordan Briggs is bekend van de New Yorkse radio. Ze neemt geen blad voor de mond en deelt dagelijks haar ongezouten mening met meer dan vijf miljoen luisteraars. Op een dag spreekt ze de inbellende Bernie, die live een spelletje wil spelen. Jordan moet kiezen tussen Ubers of taxi’s. Ze kiest taxi’s en vergeet het gesprek al snel. Tot er vlak voor haar kantoor zeven taxi’s ontploffen. Terwijl de brandweer en ambulances uitrukken en het aantal slachtoffers oploopt, hangt Bernie weer aan de lijn. Zo begint de klopjacht op een onzichtbare, volledig losgeslagen moordenaar – live gevolgd door miljoenen luisteraars. Is Jordan sterk genoeg om dit gruwelijke spel te winnen?

De cover

Op de cover staat het gezicht van een jonge vrouw, ik vermoed Jordan Briggs, en hier doorheen zie je de skyline van New York. Door de cover had ik eerder het gevoel dat het een boek was met een hacker of iets dergelijks, pas bij de tweede blik zag ik dat het gebouwen waren die door het gezicht heen te zien waren. Ik zou dit boek zeker opgepakt hebben in de boekhandel.

De auteur

J.D. Barker brak internationaal door met ‘Horen, zien. zwijgen‘, het eerste deel in de bestsellertrilogie over rechercheur Sam Porter. Zijn stijl wordt vaak vergeleken met die van Stephen King. Thrillerlegende James Patterson was dusdanig van Barkers werk onder de indruk dat hij hem uitnodigde een serie te schrijven. Hun eerste gezamenlijke boek ‘De kustmoorden‘ is al bij Boekerij verschenen. Barker woont in Amerika met zijn gezin.

Het verhaal

Jordan Briggs heeft een goedlopend radioprogramma, waarbij ze regelmatig contact heeft met haar luisteraars. Ze zegt wat ze denkt en geeft overal haar ongezouten mening over. Dit levert haar dagelijks zo’n vijf miljoen luisteraars op. Op een dag krijgt ze Bernie aan de lijn. Hij laat Jordan kiezen voor Ubers of taxi’s. Jordan kiest voor taxi’s en vervolgens vergeet ze al snel dit gesprek weer. Dan ontploffen er voor haar kantoor zeven taxi’s. Brandweer en ambulances rukken uit en ondertussen komt Bernie opnieuw aan de lijn. Dit is het begin van de klopjacht op een losgeslagen moordenaar, live te volgen door miljoenen luisteraars op de radio. Kan Jordan dit gruwelijke spelletje wel winnen?

Mijn mening

Het verhaal begint met een scene waarbij Jordan, radiomaker, te laat komt voor haar eigen show en alles moet doen om op tijd binnen te komen, maar het verkeer staat helemaal vast op Madison Avenue en hierdoor besluit ze haar auto te laten staan en gewoon naar haar kantoor te rennen. De agent, Cole Hundley, die achter haar in de file staat, vindt dat ze dit niet kan maken en rent haar achterna. Hierdoor wordt hij ongewild betrokken in het verhaal. Rechercheur Cole is om dubieuze redenen tijdelijk gedegradeerd tot verkeersagent.

Het verhaal wordt vanuit Jordan en Cole verteld, en dit zijn dan ook de belangrijkste personages in het boek. Al speelt Bernie ook een heel belangrijke rol en je wordt als lezer al snel heel nieuwsgierig naar deze persoon. Waarom heeft hij net de radioshow van Jordan uitgekozen? Hoe heeft hij alles voor elkaar gekregen en wat zijn zijn beweegredenen? Deze vragen worden allemaal stuk voor stuk beantwoord, en je krijgt ongeveer halverwege het verhaal door wat de reden is van Bernie, echter toch blijft het verhaal tot de laatste letter spannend. Barker heeft een hele beeldende schrijfstijl en hierdoor kun je je iedere scene heel goed voor de geest halen. Het is alsof je naar een film in je hoofd kijkt. Hier houd ik van. Het is alsof je als toeschouwer naar het verhaal kijkt.

Ieder hoofdstuk eindigt bijna met een cliffhanger, waardoor je gewoon door moet blijven lezen. Dit zorgt ervoor dat het boek aan de kant leggen bijna onmogelijk wordt. Slapen zit er niet in tot je het boek uit hebt. Er zit behoorlijk veel vaart in het verhaal en er gebeuren ontzettend veel dingen, in andere boeken zou ik waarschijnlijk zeggen dat er teveel gebeurd in te korte tijd, maar in dit verhaal past dit heel goed. Dit is een boek waarbij je van iedere letter geniet.

Is er dan helemaal niks negatiefs te zeggen? Wellicht één heel klein negatief detail. Charlotte, Jordans dochter, komt op mij veel te volwassen over. Ze is elf jaar, maar ze reageert ontzettend bijdehand en eigenwijs en raakt niet echt in paniek. Terwijl een kind van elf jaar volgens mij in haar situatie echt wel in paniek zou raken. Maar doet dit afbreuk aan het verhaal? Nee, voor mij niet. Dit is zo’n klein detail en het verhaal is verder zo steengoed dat je dit detail graag voor lief neemt.

Van dit soort thrillers mag Barker er nog heel veel schrijven. Hij is uniek in zijn soort.

Leesfragment

Ben je nieuwsgierig geworden naar dit boek? Lees dan zeker onderstaand leesfragment.

De-beller-op-lijn-vier

Gegevens van dit boek:
Titel: De beller op lijn vier
Auteur: J.D. Barker
Uitgever: Boekerij
Vertaald door: Ralph van der Aa
Aantal pagina’s paperback: 400
Aantal pagina’s e-book: 402
Verteller luisterboek: Bart Oomen
Duur luisterboek: 13:25:00
ISBN paperback: 9789022592816
ISBN e-book: 9789402316506
ISBN luisterboek: 9789052863993
Prijs paperback: € 20,99
Prijs e-book: € 12,99
Prijs Luisterboek: € 14,99

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel, Bol.com, Bruna en Bazarow.
Dit boek is ook te beluisteren via Kobo Plus.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge