J.D. Barker – Augustus

In de aanbiedingsfolder van uitgeverij Boekerij zagen we dat J.D. Barker een nieuwe titel uit zou brengen, omdat ik zijn vorige boeken met veel plezier gelezen had, hoefde ik niet lang te twijfelen, deze thriller wilde ik zeker weten weer lezen. Na een mailtje naar de uitgever, stond, rond de verschijningsdatum, de postbode met een pakketje aan de deur. Wij willen uitgeverij Boekerij dan ook hartelijk bedanken voor dit recensie-exemplaar.

Informatie die te lezen is op de achterflap van dit boek: Als de achtjarige wees Jack bij het bezoeken van het graf van zijn ouders een meisje ontmoet, Stella, is hij direct weg van haar. Maar hun ontmoeting wordt plotseling beëindigd door een mysterieuze vrouw, die Stella dwingt in een witte suv te stappen. Wekenlang blijft Jack naar de begraafplaats gaan, hopend een glimp van Stella op te vangen. Altijd tevergeefs. Tot hij exact een jaar later weer het graf van zijn ouders bezoekt en de witte suv opnieuw opduikt.

Rechercheur Faustino Brier wordt gekweld door een reeks onopgeloste moorden. Al enkele jaren wordt er op 8 augustus een lijk gevonden: Het lichaam volledig verbrand, maar de kleding intact. En geen enkel spoor van de dader. Briers enige aanknopingspunt is Jack Thatch – de arme weesjongen die vier jaar geleden zijn ouders verloor door een aanrijding met een witte suv. Zijn vingerafdrukken stonden op de ID-kaart van het meest recente slachtoffer. Maar die jongen is nog een kind en kan onmogelijk iets met deze moordzaak te maken hebben… Toch?

De cover

Op de cover staat het gezicht van een jonge vrouw. Ze kijkt mysterieus de wereld in. Op de voorgrond zien we graan. Over het gezicht staat de naam van de auteur en de titel. Dit boek zou me zeker opgevallen zijn in de boekhandel, vooral door de naam van de auteur op de kaft.

De auteur

J.D. Barker brak internationaal door met ‘Horen, zien, zwijgen’ – het eerste deel in de bestsellertrilogie over rechercheur Sam Porter. Zijn stijl wordt vaak vergeleken met die van Stephen King. Thrillerlegende James Patterson was dusdanig van Barkers werk onder de indruk dat hij hem uitnodigde naast zijn eigen werk ook samen thrillers te schrijven. Barker woont in Amerika met zijn gezin.

Het verhaal

De achtjarige wees Jack bezoekt, zoals ieder jaar op 8 augustus, het graf van zijn ouders samen met zijn tante Jo. Echter dit jaar ontmoet hij hierbij een meisje, Stella, en hij is meteen weg van haar. Hun ontmoeting wordt abrupt afgebroken door een mysterieuze vrouw, gekleed in het wit, die Stella in een witte auto dwingt. Jack blijft wekenlang de begraafplaats bezoeken in de hoop dat hij Stella ziet. Maar helaas. Maar dan, precies een jaar later, als hij weer het graf van zijn ouders bezoekt, duikt opnieuw de witte suv op.

Rechercheur Faustino Brier wordt al enkele jaren gekweld door een reeks onopgeloste moorden die allemaal op 8 augustus plaats vinden. Het lichaam is volledig verbrand, maar de kleding is intact. Ieder spoor van de dader ontbreekt, maar bij het meest recente slachtoffer, heeft hij zijn eerste aanwijzing. De vingerafdrukken van Jack Thatch, de arme weesjongen, die bij zijn tante woont en die vier jaar geleden zijn ouders verloor door een aanrijding met een witte suv. Zijn vingerafdrukken stonden op de ID-kaart van het meest recente slachtoffer. Maar Jack is nog maar een kind en hij kan toch onmogelijk iets met deze moorden te maken hebben…. Of?

Mijn mening

Ik heb erg genoten van de Sam Porter-serie en misschien nog wel meer van de standalone ‘De beller op lijn vier‘. Dus toen er een nieuw boek van Barker aangekondigd stond was ik meteen benieuwd. Ik kon dan ook niet wachten tot ‘Augustus’ aan de beurt was om gelezen te worden. Het boek begint sterk en ik begon dan ook enthousiast te lezen, echter al snel merkte ik dat het verhaal niet was, wat ik er van verwacht had. Het verhaal wordt ontzettend uitgebreid verteld, en ondanks dat Barker in zijn eerdere boeken ook een beeldende schrijfstijl laat zien, merk ik in dit boek dat Barker situaties wel erg uitgebreid beschrijft en situaties die, naar mijn gevoel, niet relevant voor het verhaal zijn, ook erg uitgebreid vertelt. Hierdoor wordt de vaart uit het verhaal gehaald en moest ik me soms echt door het verhaal worstelen en vroeg ik me soms echt af wat ik nu aan het lezen was.

De personages zijn wel, zoals we van Barker gewend zijn, erg goed uitgewerkt, niet alleen de hoofdpersonages, maar ook de personages die een iets kleinere, maar ook belangrijke rol in het verhaal spelen, worden zo uitgewerkt dat je ze voldoende leert kennen om een beeld van ze te vormen. Hij brengt het onderwerp gen-manipulatie onder de aandacht en dit is natuurlijk wel iets wat in de tegenwoordige tijd, vaker in het nieuws komt, denk bijvoorbeeld aan schaap Dolly die enkele jaren geleden gekloond is. Hier kunnen natuurlijk, als dit bij mensen zou gebeuren, vreemde dingen mee gebeuren en ik denk dat Barker dit uitvergroot onder de aandacht heeft willen brengen. Dit heeft hij natuurlijk op een fantastische manier gedaan, echter moet je hier wel van houden. Mijn ding is het niet zo. Ik vind het fijner als dingen geloofwaardiger zijn en ik me kan voorstellen als de gebeurtenissen die in het verhaal voorkomen ook echt zouden hebben kunnen plaatsvinden.

Barker heeft er deze keer voor gekozen om geen realistische thriller te schrijven, maar enkele sciencefiction elementen toe te voegen, en dit vind ik persoonlijk erg jammer. Hierdoor wordt het verhaal voor mij erg overtrokken en komt het de geloofwaardigheid niet ten goede. Dit zorgt ervoor dat ik het verhaal uitgelezen heb, maar dit omdat het een recensie-exemplaar is en niet omdat het verhaal zo goed is. Ik hoop dan ook dat Barker in zijn volgende thriller er weer voor kiest om de richting van ‘De beller op lijn vier’ of de ‘Sam Porter’-serie te kiezen, want gaat hij dan weer de kant van ‘Augustus’ op ben ik bang dat ik als lezer van zijn boeken afhaak.

Leesfragment

Ben je nieuwsgierig geworden naar dit boek? Lees dan zeker onderstaand leesfragment.

augustus

Gegevens van dit boek:
Titel: Augustus
Auteur: J.D. Barker
Uitgever: Boekerij
Vertaald door: Joost van der Meer & William Oostendorp
Aantal pagina’s paperback: 672
Aantal pagina’s e-book: 672
Verteller luisterboek: Louis van Beek
Duur luisterboek: 20:50:05
ISBN paperback: 9789022596401
ISBN e-book: 9789402319323
ISBN luisterboek: 9789052865201
Prijs paperback: € 22,99
Prijs e-book: € 12,99
Prijs luisterboek: € 19,99

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel, Bol.com, Boekenwereld en Bruna.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge