Ivan Sciapeconi – De kinderen van Villa Emma

In de aanbiedingsfolder zagen we het boek van Ivan Sciapeconi staan. Nadat we de korte inhoud van het boek gelezen hadden, wist ik, dit boek wil ik lezen. We hebben een mailtje naar de uitgever gestuurd en vrij snel kregen we al een positief antwoord terug en rond de verschijningsdatum viel het boek dan ook in onze brievenbus. Hier willen we Xander uitgevers hartelijk voor bedanken.

Informatie die te lezen is op de achterflap van dit boek: 1942. De jonge Natan stapt met veertig andere Joodse kinderen uit de trein op het kleine station van Nonantola, Italië. Allemaal zijn ze op de vlucht geslagen voor de nazi’s, een tocht die hen langs Hamburg, Wenen en Ljubljana leidde. In het Italiaanse dorpje worden ze opgevangen in een verlaten villa en eindelijk lijkt het erop dat het ergste voorbij is. Hier zijn geen getto’s, geen gele sterren, geen nachtelijke razzia’s… Maar toch is Natan niet zo makkelijk overtuigd. De herinnering aan zijn vader, die uit huis werd gehaald door de nazi’s, staat in zijn geheugen gegrift. Bovendien mist hij zijn moeder en broertje, die hij achter moest laten. Natan probeert sterk te zijn en er het beste van te maken.

Dan slaat het noodlot opnieuw toe: de nazitroepen trekken het Italiaanse dorp binnen en de kinderen van Villa Emma moeten halsoverkop een nieuwe ontsnapping organiseren. Maar deze keer zijn ze niet alleen. Deze keer is er een heel dorp dat voor hen vecht.

De cover

Op de cover zit een jongetje met de rug naar ons toe. Hij zit op een kar, waar een aantal koffers op liggen. Voor hem staat een trein. Ik stel me voor dat dit de jonge Natan is, die op de vlucht is voor de nazi’s en op de trein zit te wachten. Door de kleding had ik meteen het gevoel dat het een oorlogsboek zou zijn en dit in combinatie met de tekst ‘Het prachtige en waargebeurde verhaal over het dorp dat een groep Joodse kinderen wist te redden’, maakt mij meteen nieuwsgierig, waardoor ik het boek zeker opgepakt zou hebben in de boekhandel om de achterflap te lezen.

De auteur

Ivan Sciapeconi is basisschooldocent en schreef al diverse kinderboeken. Hij is lid van het bestuur van Foundation Villa Emma en had zo toegang tot het complete archief, dat hij gebruikte voor zijn onderzoek voor ‘De kinderen van Villa Emma’. Sciapeconi woont in Modena.

Mijn mening

Het verhaal begint met te vertellen hoe het is om op te groeien in Duitsland, waar de Nazi’s aan de macht komen en het voor de Joden steeds moeilijker wordt om er te kunnen leven. Nadat de vader van Natan uit huis gehaald is, staat zijn moeder voor een moeilijke beslissing. Zal ze Natan meegeven met een van de kindertransporten, waarbij de kinderen een veilig onderkomen beloofd wordt in veilig gebied? Met de kans dat ze haar kind nooit meer zal zien? Dit doet ze om haar kind een kans op overleving te geven.
Vervolgens lezen we over de treinreis naar Nonantola in Italië en het leven in Villa Emma. In Villa Emma worden ze ook geholpen door de dorpsbewoners die hun zo goed en kwaad als het gaat helpen en zorgen dat ze veilig zijn. We maken steeds een stapje terug in de tijd doordat Natan terug denkt aan thuis en aan zijn moeder en broertje, maar zich ook afvraagt hoe het met zijn vader zou zijn.

Wat ik al heel snel merk is dat het boek niet echt als een makkelijk te lezen verhaal leest, maar eerder als een documentatie van de treinreis en de tijd dat de kinderen in Villa Emma geweest zijn. Je merkt dat Sciapeconi zich echt verdiept heeft in Villa Emma, echter de gevoelens die er toch zeker bij zijn op zo’n moment, miste ik heel erg, waardoor ik me soms echt door het verhaal heen heb moeten wurmen. Het las hierdoor niet erg makkelijk. Daarnaast werden er heel veel namen genoemd en ik moest regelmatig terug bladeren om te kijken of deze naam nu al langsgekomen was of niet. Hierdoor bleven de personages voor mij alleen namen en kwamen ze helaas niet tot leven, waardoor het verhaal het voor mij net niet was. Het is duidelijk dat Sciapeconi deze, redelijk onbekende geschiedenis, onder de aandacht wil brengen, echter was het dan fijner geweest als hij meer emoties in het verhaal gebracht had. Het is duidelijk dat Villa Emma belangrijk is voor Sciapeconi. Dat merk je aan de afwerking van het boek. De indrukwekkende namenlijst van de kinderen van Villa Emma en hun begeleiders. Maar ook het uitgebreide nawoord, waarin hij de verschillende personen benoemd en wat met hun gebeurd is. Wellicht vond ik persoonlijk het nawoord nog het meest interessant. Hier merk je hoe bevlogen Sciapeconi is en hoeveel liefde hij voor Villa Emma heeft. Het is duidelijk dat Sciapeconi kan schrijven, alleen dit boek miste ik de gevoelens van de personages een beetje, die toch, in dit soort verhaal, wel erg belangrijk zijn.

Leesfragment

Ben je nieuwsgierig geworden naar dit boek? Lees dan zeker onderstaand leesfragment.

De-kinderen-van-villa-emma

Gegevens van dit boek:
Titel: De kinderen van Villa Emma
Auteur: Ivan Sciapeconi
Uitgever: Xander uitgevers
Vertaald door: Irene Goes
Aantal pagina’s paperback: 240
Aantal pagina’s e-book: 143
Verteller luisterboek: Jelle Amersfoort
Duur luisterboek: 05:18:13
ISBN paperback: 9789401617741
ISBN e-book: 9789401617758
ISBN luisterboek: 9789401618427
Prijs paperback: € 21,99
Prijs e-book: € 4,99
Prijs luisterboek: € 12,99

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel, Bol.com, Boekenwereld en Bruna.
Dit boek is ook te lezen en te beluisteren via Kobo Plus en Storytel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge