Iris Boter – Mislukt

mislukt
Informatie die te lezen is op de achterflap: Zou jij het verleden veranderen als je dat kon??
Loïs krijgt die kans – maar tegen welke prijs?

Loïs zit op de kunstacademie. Niemand mag haar goed verborgen geheim weten en daarom houdt ze iedereen op afstand. Zelfs die lieve en leuke Giel.
Als Loïs haar studentenkamer uit moet, biedt Giel aan om te helpen en dan blijkt dat hij haar wel ziet zitten. Loïs vindt het doodeng en geweldig tegelijk. Al snel vindt ze een kamer bij mevrouw De Vogel in huis. Maar er gebeuren vreemde dingen: de kat lijkt haar te herkennen en Loïs kan opeens prachtig pianospelen, zonder dat ze dat ooit geleerd heeft.

Door Giel breekt er een andere tijd aan. Loïs bloeit helemaal op. Liefde is niet zo moeilijk als ze dacht. Toch mag hij nog steeds niet te dichtbij komen, maar hoelang blijft hij dat accepteren? Dan valt Loïs van de trap en wordt alles anders. Alles.  

Ik mocht dit boek lezen voor de Hebban Leesclub. Na wat vertraging qua bezorging van het boek werd het boek dan toch geleverd en was ik toch wel nieuwsgierig geworden naar het boek. Ik wil Hebban en de uitgever dan ook hartelijk bedanken voor dit boek.

Het boek vertelt het verhaal van Loïs. Loïs is een onzeker meisje die de kunstacademie volgt. Door iets wat in het verleden gebeurt is ,is ze ontzettend onzeker en wil ze niet dat iemand haar geheim weet. Echter als ze haar studentenkamer uit moet, en ze niet zo snel een andere kamer heeft, vraagt Giel, die ze wel erg leuk vindt, of ze zolang bij hem komt wonen. Dit vind ze leuk, maar ook doodeng, en voor ze het weet heeft ze toegestemd. Al snel blijkt dat Giel haar ook leuk vindt, maar ze durft hem niet te dichtbij te laten komen. Op het moment dat ze hem laat weten wat er vroeger gebeurd is, valt ze van de trap en verandert dit haar hele leven.

De kaft van het boek laat heel vaak het woord Mislukt zien. Ik vind de titel wel bij het boek passen, maar de cover spreekt mij niet echt aan. Ik vind hem heel druk en schreeuwerig over komen en dit vind ik dus helemaal niet bij de hoofdpersoon van het boek passen. Ik had een iets rustigere cover beter passend bij het boek gevonden. De titel Mislukt past wel heel goed bij het boek. Aan de ene kant omdat Loïs zichzelf mislukt voelt, door wat haar als 3-jarig meisje gebeurd is. Hierdoor denkt ze dat ze een last (mislukking) voor haar ouders is, en dat ze er mislukt uitziet. Daarnaast op het moment dat ze in het leven van Emma zit probeert ze dingen te veranderen, zodat ze weer terug bij Giel komt, maar ook dat mislukt.

Het verhaal is eigenlijk opgebouwd uit 3 delen. Onzekere Loïs, Loïs in het leven van Emma, en de nieuwe Loïs. Ik vond het verhaal mooi geschreven en ook goed opgebouwd. Je merkt de verandering van Loïs heel goed en snapt ook waarom ze opeens anders is. De schrijfstijl van dit boek is ook weer erg prettig, maar toch weer heel anders dan het boek “Prettig gestoord” wat ik eerder van Iris Boter gelezen heb. Het leest makkelijk en is ook voor de iets jongere lezer geschikt aangezien er geen moeilijke woorden in staan.

Wel staat er een fout in het boek, waar ik mezelf altijd vreselijk aan stoor, en waarvan ik eigenlijk altijd verwacht dat dit bij een controle eruit gehaald zou worden. In de 2e alinea van hoofdstuk 18 staat ” Aan de bar bestelde ik een glas cola…” En een paar regels eronder staat dan: “Toen mijn biertje op was…” Dit zijn fouten waar ik heel slecht tegen kan, en ik soms zelfs in staat ben een boek weg te leggen. Dit heb ik nu niet gedaan.

Het verhaal wordt verteld in de ik-vorm, wat ik persoonlijk altijd prettig lezen vind, en waardoor ik me meestal ook goed in de hoofdpersoon kan verplaatsen. Ondanks dat er een fantasy tintje aan het verhaal zit, vond ik het verhaal toch geloofwaardig over komen. Ik denk alleen dat ik zelf veel meer in paniek zou zijn als ik zou ontdekken dat ik opeens in een heel andere tijd zou zijn. Loïs is wel verbaasd maar niet echt in paniek. Dit vond ik wel een beetje onwerkelijk over komen.

Ik denk dat de schrijver van het verhaal mee wil geven dat je niet perfect hoeft te zijn om geliefd te worden, en dat je niet meteen Mislukt bent als je niet perfect bent. Je kunt je verleden wel veranderen, je toekomst komt er dan ook heel anders uit te zien en wellicht ben je dan diegene of datgene wat je lief hebt ook kwijt.

Gegevens van dit boek:
Titel: Mislukt
Auteur: Iris Boter
Uitgever: van Goor
Aantal pagina’s Paperback: 256
ISBN Paperback: 9789000347759
ISBN E-book: 9789000347766
Prijs Paperback: € 15,00
Prijs E-book: € 9,99

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij Bol.com & Ako.

Deze recensie is eerst verschenen op Hebban.

One thought on “Iris Boter – Mislukt

  1. Ik vond het boek vandaag uitgelezen en vond het een leuk boek. Ik zag ook nog een foutje in het boek er stond namelijk “ik vin je lief” en daar irriteerde ik mij ook een beetje maar het is een interessant en motiverend boek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge