Ingrid Oonincx – Wakker

Online zagen we dat Ingrid Oonincx een boek aan het schrijven was. Nadat ik gelezen had waar het boek over ging, werd ik nieuwsgierig aangezien ik zelf ook slaapproblemen heb. Dus was ik wel benieuwd hoe Ingrid dit in deze thriller ging verwerken. Nadat we de aankondiging ontvingen van de uitgever, hoefde ik dan ook niet lang na te denken en heb ik terug gemaild dat we hier graag aandacht aan wilden besteden. Nog voor de verschijningsdatum viel het boek dan ook op onze deurmat. Hier willen wij De Crime Compagnie dan ook hartelijk voor bedanken.

Informatie die te lezen is op de achterflap van dit boek: Mediaproducer Liz, zangeres Robin en de onlangs vader geworden Jonathan hebben één belangrijke overeenkomst: hun slapeloosheid zorgt voor grote problemen in hun leven. Uitgeput en ten einde raad melden ze zich aan voor een experimentele slaaptherapie in een voormalige abdij. Wanneer er een dode valt, ontdekken Liz, Robin en Jonathan dat ontsnappen uit het klooster onmogelijk is.

De cover

De cover spreekt mij persoonlijk niet zo heel erg aan. Het lijkt alsof een vrouw door een gat naar beneden valt. Ik associeer dat met het moment dat je in slaap valt en het gevoel hebt alsof je in een diepe put valt, maar kan het niet meteen aan het verhaal linken. Ik denk niet dat de cover mij meteen opgevallen zou zijn in de boekhandel.

De auteur

Ingrid Oonincx maakte in 2010 haar debuut met Nickname, die werd genomineerd voor de Schaduwprijs en de Crimezone Award voor de beste Nederlandstalige Thriller. Haar in 2021 verschenen thriller Verdwenen stond op de shortlist voor de Max Zilveren Vleermuis en de longlist voor de Hebban Thrillerprijs.

Het verhaal

Zangeres Robin, mediaproducer Liz en Jonathan, die onlangs vader is geworden, hebben één belangrijke overeenkomst, ze hebben alle drie last van slapeloosheid en dit zorgt voor behoorlijke problemen in hun leven.
Dan besluiten ze ten einde raad mee te doen aan een experimentele slaaptherapie in een voormalige abdij. Tijdens de therapie valt er al snel een dode en ontdekken Liz, Robin en Jonathan dat ontsnappen uit de abdij onmogelijk is. Kunnen ze wakker genoeg blijven om hun moordenaar te ontlopen?

Mijn mening

Doordat ik zelf kamp met slaapproblemen, was ik al meteen erg nieuwsgierig naar dit boek. Hoe zou Ingrid hier een thriller van weten te maken. Ik slaap zelf tegenwoordig zo’n drie uur per nacht (na voorheen één tot anderhalf uur geslapen te hebben, is dit een hele vooruitgang) maar voor anderen is dit nog steeds bar weinig. Dus ik denk dat zo weinig slaap voor sommigen al een thriller op zich is. Ik merk dat ik er toch redelijk goed op functioneer. 😀

Het verhaal begint met een Hoofdstuk 0, waarin iemand het erover heeft welke keuze je maakt als er ’s nachts brand uitbreekt. Kies je voor je eigen kind, of voor de tien anderen die op dezelfde gang als jou slapen. De meesten zullen intuïtief kiezen voor hun eigen kind, maar diegene die aan het woord is, geeft aan dat hij diegene is die tot de kleine groep behoort die voor de tien anderen zou kiezen. Hierna gaat het verhaal echt beginnen. Het verhaal wordt verteld vanuit drie personages, namelijk Liz, Robin en Jonathan.

Oonincx neemt de tijd om de personages goed voor te stellen en hierdoor kan ik als lezer mij de verschillende personen goed voor de geest halen. Dit vind ik persoonlijk een pluspunt. Eenmaal aangekomen in de abdij merk je dat de vaart meer in het verhaal komt en word ik echt gegrepen door het verhaal. Oonincx weet hoe ze de lezer aan het verhaal vast moet houden. Door steeds kleine details los te laten, houdt ze me nieuwsgierig en hierdoor moet ik gewoon doorlezen.

De tests die de deelnemers aan de experimentele behandeling moeten ondergaan, zijn afwisselend en hierdoor vind ik ze niet eens zo heel ver gezocht. Echter andere dingen, (welke moet je toch echt zelf lezen, anders ga ik spoileren) vind ik ietwat ongeloofwaardig overkomen. En ik vraag me af of je dit zo klakkeloos zou doen, als je merkt wat dit voor effect op je heeft. Ondanks dit kleine puntje heb ik erg genoten van dit boek en heeft Oonincx wederom een verhaal neer weten te zetten die mij pas los liet op het moment dat ik de laatste pagina omgeslagen had.

Zoals veel weten, luisteren we het boek ook, tijdens het lezen, als het op Kobo Plus aangeboden wordt, dit was bij Wakker ook het geval. Het verhaal wordt ingesproken door Marjolein Algera en dit was voor mij de eerste kennismaking met Marjolein. Marjolein wist de spanning goed over te brengen, maar toch vond ik zelf de stem iets minder prettig om naar te luisteren, maar dit is een persoonlijk iets, want Marjolein sprak het verhaal wel goed in.

Oonincx weet de spanning goed op te bouwen en het einde had ik niet zien aankomen. Hierdoor vallen bepaalde dingen die eerder vraagtekens opriepen op hun plek. Maar één ding is zeker, ik blijf tevreden met mijn drie uurtjes slaap en experimentele therapie laat ik toch maar aan mij voorbij gaan. 😀

Leesfragment

Ben je nieuwsgierig geworden naar dit boek? Lees dan zeker onderstaand leesfragment.

Wakker

Gegevens van dit boek:
Titel: Wakker
Auteur: Ingrid Oonincx
Uitgever: De Crime Compagnie
Aantal pagina’s paperback: 300
Aantal pagina’s e-book: 262
Verteller luisterboek: Marjolein Algera
Duur luisterboek: 09:11
ISBN paperback: 9789461096869
ISBN e-book: 9789461097095
ISBN luisterboek: 9789461097163
Prijs paperback: € 19,95
Prijs e-book: € 8,99
Prijs luisterboek: € 11,99

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel, Bol.com, Boekenwereld en Libris.
Dit boek is ook te lezen en te beluisteren via Kobo Plus en Storytel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge