Inge van Prooijen – Zonder angst

Nadat ik gelezen had waar ‘Zonder angst’ over ging was ik nieuwsgierig naar het hele verhaal. Nadat we een mailtje naar de uitgever gestuurd hadden hierover kregen we al snel een positief antwoord terug en rond de verschijningsdatum viel het boek dan ook op onze deurmat. Hier willen we De Crime Compagnie hartelijk voor bedanken.

Informatie die te lezen is op de achterflap van dit boek: Cleo runt als kunstzinnig therapeut haar eigen praktijk genaamd Monsters onder mijn bed. Ze helpt cliënten van angsten af. Als de jonge student Julia in een sessie laat doorschemeren dat ze in de gaten gehouden wordt, vraagt Cleo zich af of alle angsten van het meisje wel ingebeeld zijn. Het ontmaskeren van Julia’s stalker wordt steeds meer een obsessie voor Cleo. Hoe ver mag je als therapeut gaan om te helpen?

De cover

Op de cover staat een roodharige jonge vrouw met een geverfd balkje voor de ogen. Ik stel me voor dat de jonge vrouw Julia is. Op het geverfd balkje staat de tekst ‘Ze is niet veilig. Hoe ver ga je om haar te helpen?’. Deze tekst maakt mij nieuwsgierig, waarom is ze niet veilig, wat is er aan de hand? Ik zou dit boek zeker opgepakt hebben in de boekhandel.

De auteur

Inge van Prooijen (1988) woont met haar vriend Bob en zoontje Dice in het centrum van Den Haag. Na tien jaar in de psychiatrie en verslavingszorg te hebben gewerkt, werkt Inge nu als praktijkondersteuner-GGZ in een huisartsenpraktijk. Zonder angst is haar thrillerdebuut.

Het verhaal

Cleo heeft een eigen praktijk als kunstzinnig therapeut. In haar praktijk Monsters onder mijn bed helpt ze cliënten van haar angsten af. De jonge studente Julia komt via een mail bij Cleo terecht en op de een of andere manier raakt Julia haar. In een sessie laat Julia doorschemeren dat ze het gevoel heeft dat ze in de gaten wordt gehouden. Cleo vermoedt dat deze angst niet ongegrond is en dat Julia echt gestalkt wordt. Cleo is vastbesloten om de stalker van Julia te ontmaskeren. Dit wordt steeds meer een obsessie voor haar. Hoe ver mag je als therapeut gaan om je cliënt te helpen?

Mijn mening

Zonder angst is het thrillerdebuut van Inge van Prooijen en ik vind het altijd leuk om nieuwe auteurs te leren kennen, dus ik kon niet wachten om deze te gaan lezen. Het verhaal begint met een proloog met als titel ‘Hij’ en deze proloog is al veelbelovend. Ik kan alleen maar snel de bladzijde omslaan om verder te lezen. Wie is die hij en wat is hij van plan. Hierna komen we in rustiger vaarwater en leren we Cleo kennen die zich klaarmaakt om naar haar praktijk Monsters onder mijn bed te gaan. In haar praktijk probeert ze cliënten van hun angsten af te helpen. Ze krijgt een nieuwe cliënt Julia die de angst heeft dat ze achtervolgt wordt. Cleo gaat er eigenlijk meteen vanuit dat deze angst realistisch is en niet ingebeeld. Hier stond ik wel een beetje van te kijken, want er waren genoeg redenen om aan te nemen dat haar angst niet realistisch is. Ze zet meteen in om de stalker te ontmaskeren, omdat ze niet wilt dat Julia hetzelfde overkomt als haar, al wordt op dat moment nog niet duidelijk wat Cleo overkomen is. Ik had soms een beetje het gevoel alsof Cleo eerder de stalker van Julia werd, maar hierdoor wist Van Prooijen wel de spanning op te bouwen.

Personage Cleo is erg goed uitgewerkt en doordat het verhaal vanuit haar perspectief verteld wordt, leer je haar ook het beste kennen. Ze is wel moeilijk te peilen, doordat ze iedere keer anders reageert, denkt en handelt, waardoor je niet echt kunt voorspellen hoe Cleo gaat reageren op iets. Dit maakt haar ook verfrissend en zorgt voor een fijne afwisseling. De andere personages blijven ietwat aan de vlakke kant, hier had wat mij betreft ook wat meer diepgang in mogen zitten. Want waardoor heeft Julia bijvoorbeeld haar angst ontwikkeld, en dit is blijkbaar niet de eerste keer dat Julia therapie volgt. Dit blijft naar mijn gevoel toch wat oppervlakkig en hier had wat meer aandacht aan besteed mogen worden.

Op sommige momenten wordt het verhaal onderbroken door korte cursief gedrukte hoofdstukken met als titel Hij of Zij. Deze stukjes zorgen voor extra spanning en zorgt ervoor dat ik nog sneller door wil lezen. De spanning wordt langzaam opgebouwd tot een climax waarbij het einde echt explosief is. Hier gebeurd dan een hoop in één keer en als je dan denkt dat het opgelost is en Julia eindelijk rustig verder kan leven, komt er toch nog een plotwending die alles weer overhoop gooit en je met een ‘What the F*ck’-gevoel achter laat. Dit heeft Van Prooijen echt goed gedaan. Alleen al door dit einde heeft ze een debuut van formaat neer weten te zetten en ben ik beslist benieuwd naar volgende thrillers van haar hand.

Leesfragment

Ben je nieuwsgierig naar dit boek? Lees dan zeker onderstaand leesfragment.

Zonder-angst

Ik lees Nederlands challenge

Dit is het zestiende boek van dit jaar wat ik lees voor de ‘Ik lees Nederlands Challenge 2023’. Ik wil dit jaar minimaal 50 boeken gaan lezen die oorspronkelijk in de Nederlandse taal geschreven zijn. Mijn overzicht van de gelezen boek vind je hier. Wil je ook meedoen aan deze challenge? Lees er dan hier alles over.

Gegevens van dit boek:
Titel: Zonder angst
Auteur: Inge van Prooijen
Uitgever: Crime Compagnie
Aantal pagina’s paperback: 240
Aantal pagina’s e-book: 240
Verteller luisterboek: Simone Breukink
Duur luisterboek: 07:15:00
ISBN paperback: 9789461096807
ISBN e-book: 9789461097040
ISBN luisterboek: 9789461097132
Prijs paperback: € 19,95
Prijs e-book: € 8,99
Prijs luisterboek: € 11,99

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel, Bol.com, Boekenwereld en Libris.
Dit boek is ook te lezen en te beluisteren via Kobo Plus en Storytel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge