Inge Schilperoord – Muidhond

Bij een van de eerste ‘Koukleum meets auteurs’-events kwam op de een of andere manier het boek ‘Muidhond’ ter sprake. Deze stond sindsdien ook al bij mij op mijn ‘Nog-te-lezen’-lijst en nu vond ik het toch echt wel eens tijd worden om dit boek ook daadwerkelijk te gaan lezen. Het boek was te lezen via Kobo Plus dus dat was alweer een klein voordeel.

Informatie die te lezen is op internet over dit boek: ‘De mensen moesten hem niet, dat was altijd zo geweest. Maar de natuur nam hem zoals hij was.’ Nadat Jonathan bij gebrek aan bewijs is vrijgesproken van tbs, trekt hij weer in bij zijn oude, eenzame moeder, met het vaste voornemen een ander, beter mens te worden. Met groot inlevingsvermogen en een ijzingwekkende narratieve beheersing beschrijft Inge Schilperoord hoe Jonathan uiteindelijk in de fuik loopt die tot een even onontkoombare als verrassende afloop leidt.

De cover

Op de cover van dit boek staat een vis, dit is de Muidhond. Voor het lezen van dit boek, snapte ik de cover niet helemaal, maar na het lezen, vallen de puzzelstukjes op hun plek en vind ik de keuze voor deze cover erg goed.

De auteur

Inge Schilperoord (1973) publiceerde eerder in NRC Handelsblad, Psychologie Magazine, en Crossing Border Magazine. Daarnaast is ze forensisch psycholoog bij onder andere het Pieter Baan Centrum. Van haar debuut ‘Muidhond’ werden de Franse, Engelse, Italiaanse en Turkse vertaalrechten verkocht. Ook de Noorse, Spaanse en Catalaanse vertaalrechten zijn verkocht, evenals de filmrechten. ‘Muidhond’ won de Bronzen Uil 2015 en stond op de shortlist van de ECI Literatuurprijs, de Libris Literatuur Prijs 2016, de Fintro Literatuurprijs 2016, Opzij Literatuurprijs en de ANV Debutantenprijs.

Het verhaal

Jonathan wordt, door gebrek aan bewijs, vrijgesproken van een TBS-maatregel en gaat opnieuw bij zijn oude, eenzame moeder wonen. Hij is vastbesloten om zich aan de nieuwe aangeleerde regels te houden, zodat hij een beter mens wordt. Jonathan doet goed zijn best, echter laat hij zich vervolgens misleiden door zijn gevoelens en loopt hij in zijn valkuil met een verrassende afloop…

Mijn mening

‘Muidhond’ stond al lange tijd op mijn nog-te-lezen lijst, vooral doordat dit boek ter sprake kwam bij een Koukleum-meets-auteurs-event en hier lovende reacties opkwamen en het anderzijds ook als schokkend werd besproken. Nu zagen we dat Schilperoord een nieuw boek uit gaat brengen, namelijk ‘Licht in de stad‘, dat in oktober verschijnt, en hierdoor was ik naast het boek ook erg nieuwsgierig naar de schrijfstijl van Schilperoord.

Het verhaal begint op het moment dat Jonathan zijn laatste dag in zijn cel is en hij vrijgelaten wordt en naar huis gaat. Hij is vastbesloten om zijn therapieopdrachten in zijn werkboek te gaan maken zodat het deze keer beter gaat. Hij prent zich de woorden van de psycholoog in, zoals ‘Je hebt gedachten, je bent ze niet’. Ook zorgt Jonathan op een lieve en aandoenlijke manier voor zijn ziekelijke moeder. Zijn moeder houdt Jonathan klein door hem steeds ‘Jochie’ en ‘Mijn lieve jongen’ te noemen. Jonathan schaamt zich zeer zeker voor wat hij in het verleden met zijn buurmeisje in de duinen gedaan heeft en is ook vastbesloten om dit niet meer te laten gebeuren. Echter de hete zomer en zijn nieuwe buurmeisje maken gevoelens bij hem los die hij niet onder controle heeft.

Schilperoord weet op een ongelooflijk goede manier in de huid van Jonathan te kruipen en kan zich verplaatsen in de gedachten en gevoelens van Jonathan, waardoor je als lezer tot op zekere hoogte sympathie voor hem krijgt, tot het ongemakkelijke af. Als lezer ga je zelfs mee in het goed praten wat Jonathan doet. En dit is eigenlijk verbijsterend. Je weet dat het fout moet gaan, maar het is vooral aan de boeiende schrijfstijl van Schilperoord dat je door blijft lezen en bewust wordt dat Jonathan het ook liever anders had. Het einde kun je naar twee kanten uitleggen, maar hoe dan ook, loopt het tragisch af.

Een boek wat schuurt en wat je met een dubbel gevoel achterlaat. Maar wel een boek wat je genoeg stof tot nadenken geeft. Ik ben in ieder geval benieuwd hoe Schilperoord ‘Het licht in de stad’ neer zet, want dat zal naar mijn gevoel ook weer een boek worden die stof tot nadenken geeft.

Leesfragment

Ben je nieuwsgierig geworden naar dit boek? Lees dan zeker het inkijkexemplaar op bol.com.

Gegevens van dit boek:
Titel: Muidhond
Auteur: Inge Schilperoord
Uitgever: Podium
Aantal pagina’s paperback: 220
Aantal pagina’s e-book: 144
Verteller luisterboek: Renate Dorrestein
Duur luisterboek: 07:13:00
ISBN paperback: 9789057596216
ISBN e-book: 9789057597275
ISBN luisterboek: 9789462532793
Prijs paperback: € 17,50
Prijs e-book: € 9,99
Prijs luisterboek: € 12,99

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel, Bol.com en Bruna.
Dit boek is ook te lezen via Kobo Plus en te lezen en te beluisteren via Storytel.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge