Inge van Prooijen – Pick One

Via Inge van Prooijen ontving ik van A.W.Bruna uitgevers het boek “Pick one” van Inge van Prooijen om een recensie over te schrijven. Hier wil ik Inge van Prooijen en A.W. Bruna uitgevers hartelijk voor bedanken.

Informatie die te lezen is op de achterflap van dit boek: Quotes inspirerend? Ja, maar niet elke quote is de beste quote voor jou.

Tegenwoordig worden we overspoeld door quotes. Van die zogenaamd wijze, diepzinnige clichéspreuken die je wel even doen inzien hoe je moet leven, denken of voelen. Maar soms kunnen quotes je enorm raken, bieden ze een andere kijk op dingen, of relativeren ze; quotes waar je van kunt leren dus.

In Pick One zet Inge van Prooijen verschillende quotes van grote namen als Socrates tot Paulo Coelho en van Oprah Winfrey tot Kim Kardashian over eenzelfde onderwerp lijnrecht tegenover elkaar. Met welke uitspraak ben jij het eens, met welke absoluut niet en waarom niet? Inge prikkelt je, laat je nadenken en lokt je uit tot discussie.

Ik zag een oproep op Facebook van Inge van Prooijen over haar boek Pick One. Ik was enthousiast. Dit boek leek me echt iets voor mij. Dus ik heb gereageerd en ik kreeg vrij snel bericht van Inge dat ze mijn gegevens doorgegeven had aan de uitgever.

Inge van Prooijen is natuurlijk ook te volgen op Instagram. Haar account daar is: Pickonequotes. Het grote verschil tussen haar Instagram en haar boek is dat in het boek alle quotes in het Nederlands zijn en op haar Instagram zijn bijna alle quotes in het Engels.Dit vind ik echt positief van het boek, dat alle quotes vertaald zijn. Hierdoor komt de betekenis toch veel beter binnen.

Na een aantal dagen kreeg ik inderdaad het boek in huis.
Natuurlijk meteen doorheen gaan bladeren… En ik kan je zeggen. Mijn eerste blik was… Oh wat leuk..

Dus ik ging enthousiast aan de slag met dit boek. Het boek is opgedeeld in verschillende onderwerpen.

  • Carrière & Ambitie
  • Liefde & Relaties
  • Geluk & Wijsheid
  • Spiritualiteit & Verlichting
  • Gezondheid & Beweging

Ieder onderwerp begint met een korte inleiding. Hier wordt kort iets over het onderwerp verteld. Dit vind ik leuk gedaan. Hierdoor krijg je vanzelf al een klein beetje een idee hoe Inge zelf over de onderwerpen denkt.


Aangezien ik niet meer werk, dacht ik eerst dat ik niks aan het eerste onderwerp zou hebben. Maar, ik heb hier zelfs meer uitgehaald dan ik gedacht had. Het boek is sowieso veel meer, dan alleen maar uit twee quotes kiezen welke je het meest vindt passen bij jezelf. Je gaat echt nadenken over bepaalde quotes. Natuurlijk heb je ook quotes die je echt helemaal niks zeggen, maar andere quotes komen heel duidelijk binnen. Dat had ik dus niet verwacht. Ik lees echt vaak de verschillende quotes die op Social Media langs komen, maar dan denk ik eerlijk gezegd vaak “pfff alweer zo’n plaatje met de een of andere tekst”. Terwijl ik voor het handletteren net wel weer veel met quotes bezig ben. Dus het is echt afhankelijk van het moment bij mij. Terwijl ik nu met het boek “Pick One” veel meer nadenk over de diepere betekenis van quotes. Zo kwam ik in het onderwerp Carrière & Ambitie onderstaande quotes tegen.

Ik zelf leef heel erg volgens de eerste quote en vraag dus zelden om hulp, maar als ik dan de tweede quote lees, denk ik nu inderdaad… Hmm dat is ook weer zo. En ik weet ook uit het verleden dat het voor sommige mensen best lastig is dat ik nooit om hulp vraag. Dus wellicht moet ik toch ook eens wat vaker aan de tweede quote denken.

Wat daarnaast meteen opvalt zijn de leuke tekeningetjes in het boek. Deze zijn gemaakt door Marloes de Vries en ik houd echt van deze stijl. Hier krijg ik gewoon een smile van op mijn gezicht. Echt vrolijk deze tekeningen.


Als je al uit de verschillende quote battles gekozen hebt en de “Wist je dat quotefacts gehad hebt, krijg je de “Quotevragen”. Bij de quotevragen denk je dieper na over verschillende quotes. Hierdoor leer je echt om over de quotes na te denken en ook om quotes toe te passen. Ik zie wel vaak quotes, maar ik vergeet ze ook vaak weer. Ik merk dat ik door deze vragen regelmatig terug blader in het boek om weer even extra over de quotes na te denken. Dit maakt me echt een stuk bewuster van de quotes.


En als laatste maak je voor ieder onderwerp een eigen Battle. Je krijgt twee quotes, waarbij je iedere keer weer een tegengestelde quote moet vinden. Deze vind ik nog best lastig. Ik denk dat je op internet best nog wel wat quotes kunt vinden, maar ik wilde het uit mijn hoofd doen, maar dan kom ik er toch niet echt uit.


Dit boek is veel diepgaander en uitgebreider als ik in eerste instantie gedacht had. En dat is fijn. Je gaat veel meer nadenken over de verschillende quotes. En dankzij deze quotes kun je ook verschillende discussies opwerpen tussen vrienden en zo leer je elkaar nog beter kennen. Dit boek laat je op een positieve manier over verschillende dingen nadenken, waardoor je je eigen vastgeroeste patroon soms zelf ook nog eens extra onder de loep gaat nemen en gaat veranderen.

Gegevens van dit boek:
Titel: Pick One
Auteur: Inge van Prooijen
Uitgever: Lev.boeken
Aantal pagina’s Hardcover: 200
ISBN Hardcover: 9789400509313
Prijs Hardcover: € 15,00

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij Bol.com.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge