In gesprek met… Tjeerd Langstraat + Winactie

Voorheen interviewden wij de auteurs altijd tijdens ons eigen evenement, Koukleum meets auteurs, maar sinds Covid-19 is dit natuurlijk niet meer mogelijk. Daarom doen we dit tegenwoordig digitaal.

Wie van Nederlandse thrillers houdt moet auteur Tjeerd Langstraat wel kennen. Ken je hem nog niet? Of wil je hem beter leren kennen? Wij gingen, speciaal voor jou, in gesprek met Tjeerd over zijn vertrek naar Oostenrijk, zijn uitgeverij, en natuurlijk zijn nieuwste boek ‘Evi’. Lezen jullie weer gezellig mee?

Voor de mensen die je nog niet kennen, wie is Tjeerd Langstraat?

Misschien wel de lastigste vraag om te beantwoorden… Ik ben de schrijver van Villa Gladiola, Eeuwig Donker en RÄV en binnenkort komt Evi uit, mijn vierde thriller. Dat is niet persé wie ik ben, wel wat ik o.a. doe. Net als dat ik de oprichter ben van Jalapeño Books, mijn eigen uitgeverij. Een doe-ding, al symboliseert het ook wel wie ik ben: eigenwijs en wispelturig, iemand die graag de touwtjes in handen heeft!

Over een dikke week verschijnt je nieuwe thriller ‘Evi’. Kun je ons vertellen waar deze over gaat?

Tussen 1 en 15 maart komt Evi uit, e.e.a. afhankelijk van de drukker en hoe snel PostNL bezorgd. Het is een psychologische thriller, sluimerend, minder vlot dan mijn andere thrillers en met minder moord en doodslag, maar vooral inspelend op de psyche van de hoofdrolspelers. En, met het thema depressie en alles wat daarbij komt kijken. 

De achterflap: Een jonge vrouw pleegt zelfmoord. Haar vader blijft radeloos achter met een afscheidsbrief die meer vragen oproept dan dat het antwoorden geeft.

Een psychologisch spel volgt als hij probeert uit te vinden wat er precies is gebeurd. En, waar het lichaam van zijn dochter is gebleven…

Het voert hem door heel Europa op zoek naar antwoorden, maar hoe dieper hij graaft, hoe bizarder de zelfmoord van zijn dochter lijkt te zijn.

Wanneer wordt zelfmoord moord?

Je woont nu al een tijdje in Mallnitz. Hoe komt een schrijver en uitgever uit Rotterdam plotseling terecht in Oostenrijk?

Dat ik ooit in de bergen zou gaan wonen, stond al vast. In de bergen ben ik blij, ben ik gelukkig. Alles valt van me af, mijn hoofd raakt er leeg en ik kan me fysiek uitputten door de bergen in te trekken. Maar nooit kwam ik ergens waar ik dacht “ja, dit is het”, tot ik begin 2020 in Mallnitz terechtkwam, bij een oude crossfit teammaat die sinds 2 jaar een pension runt in Mallnitz (je kent ze misschien wel, ze zaten in ‘Ik vertrek’). Niet eerder heb ik me zo fijn gevoeld als in dat gebied, dus besloot ik: hier ga ik wonen. Vrij simpel eigenlijk. De coronamaatregelen hebben wel het een en ander vertraagd en veel plannen zijn de prullenbak ingegaan, o.a. omdat ook in Oostenrijk de horeca wordt gesloopt, maar de basis is er. En er is wifi, meer heb ik niet nodig om de uitgeverij te runnen. 

Heb je je in het mooie Oostenrijk alleen maar op schrijven toegelegd? Of heb je ook nog een andere baan?

In Nederland heb ik jarenlang als journalist gewerkt, maar de journalistiek heb ik in 2017 vaarwel gezegd toen ik Jalapeño Books startte. Mijn twee grootste passies ging ik combineren: de horeca en het schrijven/uitgeven van boeken. Het zal jullie niet verbazen dat ik afgelopen jaar – and counting – een zwaar jaar heb gehad, met het sluiten van de horeca én de problemen die het boekenvak teisteren. Op dit moment is het full focus op de uitgeverij en het zelf schrijven. Maar zodra de horeca weer opengaat, zal ik in Mallnitz i.s.m. het pension ook weer inzetten op de gastronomie en het verzorgen van toffe trips via The Edge Adventures, een bedrijf dat ik begin vorig jaar ben gestart in Mallnitz, maar dat stil is komen te staan door de maatregelen.

Je eerdere boeken heb je in Nederland geschreven. Je nieuwe boek ‘Evi’ in Oostenrijk. Merk je hier door verschil tijdens het schrijven door bijvoorbeeld de omgeving?

Nou, eigenlijk heb ik vorige boeken, evenals ‘Evi’, afwisselend in Nederland en in het buitenland geschreven. Ik reis(de) veel, voor werk, maar ook gewoon omdat ik graag op pad ben. Daarom zitten er in RÄV bijvoorbeeld ook delen in het boek die in het buitenland spelen (het prachtige IJsland) en in Villa Gladiola bijvoorbeeld de scènes in Israël, waar ik toen was om een stuk te schrijven over de (zoveelste) Gaza oorlog die toen gaande was. Dus in alle boeken zitten vrij veel elementen die geschreven zijn in het buitenland óf die geïnspireerd zijn op eerdere reizen. Het zal je dus niet verbazen dat Mallnitz voorkomt in ‘Evi’.   

Je hoofdpersonage Jan Vos is een Nederlandse rechercheur. Heb je er ook al eens aan gedacht om hem een uitstapje te laten maken naar bijvoorbeeld Oostenrijk?

Spoiler: dat gaat gebeuren in ‘Evi’! 🙂 Sterker nog, hij gaat ook naar Tossa de Mar, in Spanje… 

Je hebt je eigen uitgeverij Jalapeño Books, deze ben je begonnen omdat je dingen bij de reguliere uitgeverijen miste. Wat kun jij andere auteurs bieden wat je bij de overige uitgeverijen niet vindt?

Om te beginnen betere financiële voorwaarden. Nederlandse schrijvers staan onderaan de ladder en achterin de rij qua betaald worden voor het werk dat ze leveren en ik vind dat een kwalijke zaak. Daar schreef ik eerder dit stuk over: Opinie: Slechte financiële positie van schrijvers moet worden aangepakt. Gevolgd door dit stuk: Follow-up: financiële positie Nederlandse schrijver nog steeds deplorabel. Dat deed wat stof opwaaien, maar ‘glas, plas, alles bleef zoals het was’. Maar dus niet bij Jalapeño Books: ik heb een vrij simpel model waarbij de auteur meer verdient dan de standaard 10% royalty’s die gemeengoed is bij reguliere uitgeverijen. En verder is het bij Jalapeño Books heel persoonlijk. Het is geen groot bedrijf aan een Amsterdamse gracht, maar er wordt eigenlijk gewerkt op projectbasis: bij elk boek kijk ik wat en wie er nodig is en dan maken we het samen. Van vormgeving tot redactie en het moeilijkste: de verkoop. Ik werk ook alleen maar met jonge, talentvolle freelancers, om die een kans te geven in een boekenwereldje waar het meestal ‘ons-kent-ons’ is.  

 Jalapeño Books heeft een Talent school. Hierin wordt jong schrijftalent gescout. Ook worden er workshops gegeven op de bovenbouw. Hoe doe je dit nu met Covid-19 en doe je dit zelf, aangezien je zelf momenteel in Oostenrijk verblijft?

Niet helaas. Dat ligt helemaal stil. En mochten de workshops weer mogelijk zijn, dan kijken we wat het beste bij het onderwerp of de school past. En dus ook wie het beste past. 

Zoals je weet zijn wij fan van jouw boeken. Nu is onze vraag natuurlijk of je alweer plannen hebt voor een nieuwe Jan Vos-thriller?

Nou… Jan Vos komt in alle vier de boeken terug. En eigenlijk wilde ik maar 1 boek met Jan Vos schrijven, de eerste, Villa Gladiola. Ik was helemaal niet van plan een reeks te schrijven, maar ik kreeg zoveel positieve reacties op dit karakter met de vraag of hij in een volgend boek zou terugkomen. En dat gaat maar door… Maar of Jan Vos blijft… tsja… who knows? Hij komt wel regelmatig in gevaarlijke situaties terecht… 😉 

Heb je er ook wel eens over nagedacht om het personage Jan Vos achter je te laten en in een ander genre een boek te gaan schrijven?

Zeker weten! Na ‘Evi’ schrijf ik een kort historisch verhaal voor een bundel van Uitgeverij Historische Verhalen. Maar daarna ga ik beginnen aan ‘Tossa’. Een roman, een waargebeurd verhaal over liefde, vriendschap, ziekte en verlies, maar met veel humor. 

Wij willen Tjeerd natuurlijk hartelijk bedanken voor zijn openheid en de leuke antwoorden. Doordat we Tjeerd weer wat beter hebben leren kennen, hebben we nog meer zin om zijn nieuwste boek ‘Evi’ te gaan lezen. Heb jij dat ook? Dan hebben we hieronder misschien wel leuk nieuws voor je…

Wij mogen één fysiek exemplaar en één e-book van ‘Evi’ verloten. Hier willen wij Tjeerd natuurlijk hartelijk voor bedanken.

Wat moet je hier voor doen?

  • Stuur een mailtje naar Winacties@koukleum.nl o.v.v. ‘Evi.’ en vermeld in het mailtje je volledige voor- en achternaam, je adresgegevens, en of je extra stappen (Zie hieronder) gedaan hebt om extra kans te maken.
  • Geef aan of je kans wilt maken op het fysieke exemplaar of het e-book.

Wil je extra kans maken?

  • Like Koukleum.nl op Facebook en like en/of deel ons interview + winactie op Facebook.
  • Volg Koukleum.nl via mail, deze mogelijkheid vind je rechts bovenin hier, op de website. (let op dat je de mail die je ontvangt bevestigt).
  • Volg Koukleum.nl op Bloglovin en save het bericht over dit interview + winactie.
  • Volg Koukleum.nl op Twitter en like en retweet het bericht over dit interview + winactie.
  • Volg Koukleum.nl op Instagram, like de foto over dit interview + winactie en plaats deze foto 24 uur in je story en tag ons in het bericht.
  • Volg Koukleum.nl op LinkedIn. Geef het bericht over dit interview + winactie een duimpje en deel het bericht.

Deze winactie loopt tot en met 13 maart 2021. De maandag hierop volgend zullen we de winnaars bekend maken.

Succes!

One thought on “In gesprek met… Tjeerd Langstraat + Winactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge