In gesprek met… Tica Morgan

Normaal ondervragen wij de auteurs altijd tijdens ons eigen evenement, Koukleum meets auteurs, maar door Covid-19 is dit natuurlijk niet mogelijk. Daarom zullen we dit, in de toekomst, digitaal gaan doen. Afgelopen week stelden we Tica Morgen, bekend van de Mooie Moorden-reeks, een aantal vragen.

Voor de mensen die je nog niet kennen. Wie is Tica Morgan?

Tica Morgan is mijn schrijversnaam. Onder die naam heb ik de zesdelige thrillerserie Mooie Moorden geschreven waarvan de eerste vier delen in oktober 2019 zijn uitgekomen. Afgelopen jaar kwam daar deel 5 bij en deel 6: Haringvliet is in de maak. Mijn echte naam is Tica Peeman en ik woon in Noordwijk vlak bij het strand met mijn twee geweldige zoons. In het dagelijks leven ben ik ondernemer en geef ik trainingen en coach ik teams. Ik sport graag, heb ontzettend lieve vrienden en het liefst loop ik op mijn blote voeten in een ondergaande zon over het strand.

Je hebt eerst vier managementboeken geschreven. Wat heeft je doen besluiten om fictie te gaan schrijven?

Ik hou van schrijven. Dat is altijd al zo geweest. Verhalen vind ik magisch. Heel lang geleden heb ik een paar hoofdstukken geschreven en die heb ik jarenlang bewaard. Een paar jaar geleden kreeg ik iets meer ruimte en tijd en besloot ik het verhaal af te maken. Het manuscript (Volgerland) kwam bij Wanda Gloude terecht en zij heeft me uitgedaagd om er een serie van te maken waardoor we in een klap met de hulp van Kobo een heel groot lezerspubliek konden bereiken.

Waar heb je de inspiratie voor de Mooie Moorden-reeks vandaan gehaald?

Ik haal mijn inspiratie uit van alles. Ik ben sowieso dol op thrillers en detectives. Tijdens mijn studie Bestuurskunde heb ik vakken als criminalistiek en criminologie gevolgd en ik heb zelf bij de politie gewerkt (heel lang geleden!). Verder haal ik inspiratie uit mijn jeugd, mijn ervaringen in mijn werk, maar ook uit artikelen en bijvoorbeeld uit het nieuws. Als je oplet zijn er overal spannende verhalen te vinden. En ik heb een zeer levendige fantasie, dat kan ik niet ontkennen. In mijn hoofd zwerven altijd verhalen en beelden rond.

Had je zelf dit succes van de Mooie Moorden-reeks verwacht?

Nee, ik had geen idee waar dit avontuur heen zou gaan en eigenlijk weet ik het nog steeds niet. En dat vind ik juist zo leuk aan deze reis. Het is natuurlijk te gek dat de digitale serie zo veel is gelezen en zo goed is beoordeeld.

In eerste instantie waren deel 1 t/m 4 ebook-only. Wat heeft jullie doen besluiten om vanaf het vijfde deel ook de boeken in paperback uit te gaan geven?

Digital only zelfs, namelijk ook in luisterboekvorm. Het uitgeven van de reeks in paperback was vanaf het begin al het plan. Maar het uitgangspunt was dat je als onbekende thrillerdebutant niet zomaar door de boekhandel in hun assortiment wordt opgenomen, het aanbod is te groot. Dus verzon ik samen met Wanda een plan om op een andere manier eerst bekendheid te krijgen en een fanbase op te bouwen zodat de boekhandel ziet dat er lezers voor zijn en dat mijn adem lang genoeg was om een hele reeks te schrijven. Deel 5 was een standalone dus het was een mooi experiment om te kijken of je de digitale lezer ook naar de boekhandel kan overhalen. Volgend jaar (2021) gaan we dat nog veel groter aanpakken door alle delen als paperback uit te brengen. Om de paar maanden een nieuw boek. Van deel 5 hebben we geleerd dat mensen toch liever bij deel 1 beginnen.

Wat is volgens jezelf het succes van deze reeks?

Dat is altijd lastig om zelf aan te geven, maar als ik de reacties lees vinden de fans Zoë een geloofwaardig en sympathiek hoofdpersoon waar je je makkelijk in kunt herkennen, lezers vinden de verhalen en met name de plotlijnen spannend en heel origineel en het feit dat het zich afspeelt in een echt Nederlands landschap (Goeree-Overflakkee) is voor veel mensen een pre.

Heb je zelf nog ambities op schrijversgebied? Bijvoorbeeld vertaling of verfilming van je reeks.

Natuurlijk! Ik ben ondernemer en dus kijk ik altijd naar expansie/uitbreiding. En er lijkt veel mogelijk! Op dit moment zijn we in onderhandeling met Kobo over de vertaling van de eerste vier digitale delen in het Engels. Het plan is dat de serie komend jaar wereldwijd uitkomt als een Engelstalige Kobo Original. Whaaahhh!

Heb jezelf ook invloed op de lay-out enz van het boek?

Ik heb een meer dan geweldige uitgever Wanda Gloude die dit tiptop regelt en veel verstand heeft van de markt. Ze betrekt me bij alles. Zo heb ik het idee van de kaft met de dubbele foto zelf naar voren kunnen brengen. Dit idee is verder door de ontwerper Roald Triebels opgepakt en prachtig uitgewerkt.

Je bent nu het zesde deel ‘Haringvliet’ aan het schrijven. Kun je ons hier al iets over vertellen?

Ja, een klein beetje. 🙂 Het manuscript is bijna af. In dit deel komt er een einde aan de strijd tussen de hoofdpersoon Zoë Janssen en haar belager: tbs’er Sven van der Linde. Hoe? Nee, dat ga ik niet vertellen, maar het wordt natuurlijk wel een nagelbijtende afsluiting. Tegelijkertijd speelt er een intrigerende zaak op de achtergrond. En dan is er nog haar gezin en de liefde. Genoeg spannende elementen dus!

Kunnen we naast de Mooie Moorden-reeks, in 2021, nog iets anders van jouw hand verwachten?

Dat weet ik oprecht niet. Voor mijn werk ben ik met een non-fictie boek bezig over de wetenschappelijke achtergrond van modellen die we in trainingsland veel gebruiken en ik ben nog aan het broeden op een volgend schrijfproject. Het is een geweldig avontuur geweest, maar zes boeken schrijven in drie jaar tijd, twee kinderen opvoeden en een bedrijf leiden is best een uitdagende combinatie. Misschien een kort verhaal? 🙂

We kijken natuurlijk heel erg uit naar Haringvliet, deel 6 in de Mooie Moorden-reeks. Wij hebben Tica een beetje beter leren kennen, en naast dat ze een top auteur is, hebben we ook kunnen lezen dat ze nog een druk leven naast het auteurschap heeft. En we hopen dat ze nog lang actief zal blijven als auteur van fictie verhalen.

One thought on “In gesprek met… Tica Morgan

  1. Gister begonnen in mooie moorden
    Vanaf blz 1 boeiend, spannend .
    Een echte pageturner.
    Ik ben FAN. Een aanwinst voor Nederland.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge