In gesprek met… Susan Muskee + Winactie

Afgelopen dinsdag waren wij aanwezig bij de boekpresentatie van ‘Nooit meer hetzelfde’, de eerste boekpresentatie van Susan Muskee. Nadat we haar bij het World of Romance-event getroffen hadden en wij haar vroegen naar haar boekpresentatie gaf ze aan dat ze deze inderdaad had. Dus we besloten binnen drie dagen nog een cadeautje te regelen en afgelopen dinsdagmiddag in de auto te stappen richting Deventer. Dit was zo’n gezellige avond dat we besloten om Susan wat nader aan de tand te voelen. We stuurden haar enkele vragen en dezelfde avond ontvangen we al de antwoorden terug. Dat noemen we nog eens snel. Dankjewel Susan. En van HarperCollins Holland mogen we zelfs een exemplaar verloten van haar nieuwe titel. Dus lees je gezellig mee?

Voor de mensen die je nog niet kennen? Wie is Susan Muskee?

In drie woorden: auteur, stemacteur en kattenmens. In iets meer woorden: Ik schrijf boeken waar je om moet lachen, blij van wordt, soms een beetje van moet huilen, maar vooral een goed gevoel aan overhoudt als je ze uit hebt. Oftewel: feelgood! Ik woon samen met mijn verloofde Coen (met wie ik deze zomer eindelijk na twee jaar uitstel ga trouwen!) en met onze kat Tony in Deventer, wat mij betreft de mooiste stad aan de IJssel. Als ik niet aan het schrijven ben zit ik in de studio, want naast auteur ben ik stemacteur en lees ik audioboeken voor. 

Je feelgoodroman ‘Nooit meer hetzelfde’ is net verschenen. Kun je ons iets vertellen over het verhaal?

Jazeker! Heel graag zelfs. ‘Nooit meer hetzelfde’ is op 5 juli verschenen bij HarperCollins Holland. Het is met een mooie benaming mijn papieren debuut, wat inhoudt dat het het eerste boek is dat echt in de boekhandels ligt.

Het verhaal gaat over Claudette, een 34-jarige vrouw die getrouwd is met haar jeugdliefde Lammert en moeder is van een tweeling genaamd Rijk en Eloise. Claudette heeft het allemaal voor elkaar: ze is de succesvolste relatietherapeut van het land, weet elke relatie weer op de rit te krijgen én heeft zelf een perfect huwelijk. Maar dan zegt Lammert, compleet uit het niets: ‘Ik wil scheiden’. En ja, als beste relatietherapeut van het land is er uiteraard maar één oplossing: bij jezelf in therapie.

‘Nooit meer hetzelfde’ is een verhaal over wat er gebeurt als de basis die je jarenlang voor lief hebt genomen ineens instort en je een enorme spiegel voorgehouden krijgt, want dat instorten gebeurt natuurlijk niet zomaar. Toch is het geen zwaar verhaal: het blijft een feelgood, wat betekent dat er veel humor in zit én ook zeker genoeg romantiek.

Je hebt al veel luisterboeken ingesproken van collega-auteurs, maar nu ook je eigen boek. Hoe was dit? En is er veel verschil tussen je eigen boek, of dat van een collega, inspreken?

Mijn eigen boek inspreken was ge-wel-dig. Bij andermans verhaal probeer je altijd zo goed mogelijk het verhaal te vertellen en dan hoop je dat het is zoals de auteur het bedoeld heeft. Maar bij je eigen verhaal wéét je hoe het bedoeld is. Dat maakte het ook net wat spannender dan ‘normaal’, omdat ik dacht: dit móét goed gaan, want als er íémand is die dit verhaal moet kunnen vertellen, ben ik het! Gelukkig was die spanning er maar heel even in het begin en heb ik er daarna vooral ontzettend van genoten. En ja, mijn eigen boek inspreken was zéker voor herhaling vatbaar!

Je hebt nu ook voor de eerste keer een boekpresentatie gehad. Hoe heb je deze avond beleefd?

HET WAS MAGISCH. Mijn eerdere boeken zijn allemaal verschenen als e-book en audioboek en dan heb je toch op de dag van de lancering ‘alleen’ je e-reader met daarop je boek. Maar nu… Er is denk ik weinig zo bijzonder als een hele tafel met je eigen boeken en dat er allemaal mensen zijn die je liefhebt om de lancering met jou te vieren. Echt, het was echt geweldig!

Je hebt zelf een huisdier, kat Tony. Heb je er al eens over nagedacht om een boek over katten te schrijven?

Ooooh, heel vaak! En ik heb zelfs een idee in mijn hoofd voor ‘iets met een kat’. Maar dat idee moet wel achteraan aansluiten in een lange reeks andere ideeën. En toch, wie weet, ooit…

Veel auteurs hebben een favoriet schrijfplekje. Heb jij ook een fijne schrijfkamer? Of schrijf je liever ergens in een leuk en gezellig koffietentje?

Ik heb sinds anderhalf jaar een thuiskantoor/schrijfplek, maar in de praktijk zit ik daar minder vaak dan ik dacht. Ik schrijf eigenlijk overal: met mijn laptop op schoot in bed, in de schaduw op het dakterras, héél arbo technisch onverantwoord onderuitgezakt op de bank… En als ik buiten de deur ben en ik heb mijn laptop of iPad niet in de buurt, dan wil ik ook nog weleens schrijven op mijn telefoon. Het programma waar ik in schrijf synchroniseert tussen al mijn apparaten. Dus ik kan altijd en overal verder met een verhaal!

In de Liefde Natuurlijk-serie, gaan de hoofdpersonen onder andere naar Berlijn en New York. Ben je zelf ook reislustig, en ben je zelf ook daar geweest voor research of ben je meer de gezellige huismus die via Google Streetview onderzoek doet?

Aan de ene kant ben ik een enorme huismus, maar aan de andere kant vind ik het ook geweldig om nieuwe plekken te ontdekken. Ik ben alleen niet zó reislustig dat je me ooit een halfjaar door Azië zou zien backpacken. Dat absoluut niet, maar voor een stedentrip ben ik altijd wel in. Berlijn en New York zijn (samen met San Francisco) toch wel twee van mijn lievelingssteden. Toen ik Polaroids & Poederdozen schreef (dat zich afspeelt in Berlijn) had ik een week in Berlijn gepland voor wat extra inspiratie, maar toen sloeg corona toe en ging dat helaas niet door. Gelukkig heb ik toen kunnen putten uit herinneringen en foto’s. En inderdaad: óók uit Google Streetview… Datzelfde gold ook voor Siervuurwerk & Sneeuwvlokken: ik had gelukkig nog veel foto’s van toen ik daar was en heb een paar van mijn eigen herinneringen aan Sophie ‘gegeven’.

Je hebt de serie ‘Zand erover’, een feelgood, geschreven met een uitvaartverzorger in de hoofdrol. Dit is niet meteen het personage waar je aan denkt als je een feelgood gaat schrijven. Hoe kwam je erbij om de dood toch een rol te laten spelen in een feelgood-serie. En heb je geen opmerkingen ontvangen dat mensen het boek niet wilden lezen, juist omdat het over een uitvaartverzorger gaat?

Toen ik het idee voor Zand erover kreeg, was ik hoofdredacteur bij Taalvoutjes, een online platform dat grappige spel- en taalfouten verzamelt en publiceert. Daar zeiden we altijd: ‘Er is geen onderwerp waar je geen grappen over kunt maken.’ Dat moet je natuurlijk wel met enige nuance zien, maar het zorgde er wel voor dat ik een zwaarder onderwerp wilde combineren met humor. Er hangt een bepaalde sfeer over de dood en over het beroep van uitvaartverzorger, maar het is normaal werk en zelfs heel mooi werk. Door hier een feelgood-sausje overheen te gooien, wordt het meteen een stuk luchtiger. Daarnaast is Roos’ beroep in de serie weliswaar uitvaartverzorger, maar het verhaal behelst veel meer dan alleen haar werk. De serie bevat liefde, romantiek, verliefdheid, humor, én rouw en verdriet. Romantiek met een grafstemming, kun je het het beste noemen, haha!

Zijn er nog dingen die de lezers echt van je moeten weten?

Ik kom naar je toe deze zomer! Met ‘Nooit meer hetzelfde’ ga ik op een heuse Muskee Debuuttournee. De data en boekhandels zijn nog niet allemaal definitief, maar ik beloof dat ik op zoveel mogelijk plekken kom – door het hele land! Volg me op Instagram op @susanmuskee of op Facebook om op de hoogte te blijven waar ik allemaal langskom. En natuurlijk deel ik er ook updates over volgende boeken, want er zit nog héél veel aan te komen…

Dankjewel Susan voor de leuke en uitgebreide antwoorden. We kunnen alleen maar aanraden om Susan te bezoeken als ze bij de boekhandel bij jou in de buurt komt, want ze is ontzettend spontaan en een heerlijke flapuit, dus dat wordt zeker gezellig. En mocht je haar nieuwste boek ‘Nooit meer hetzelfde’ nog niet hebben… Lees dan snel verder… Want we mogen één fysiek exemplaar verloten onder onze volgers.

Wij mogen één fysiek exemplaar van ‘Nooit meer hetzelfde’ verloten. Hier willen wij HarperCollins Holland natuurlijk hartelijk voor bedanken.

Wat moet je hiervoor doen?

  • Geef antwoord op: Hoe heet de kat van Susan Muskee?
  • Stuur het antwoord in een mailtje naar Winacties@koukleum.nl o.v.v. ‘Nooit meer hetzelfde’ en vermeld in het mailtje je volledige voor- en achternaam, je adresgegevens en of je extra stappen (Zie hieronder) gedaan hebt om extra kans te maken.

Wil je extra kans maken?

  • Like Koukleum.nl op Facebook en like en/of deel deze winactie op Facebook.
  • Volg Koukleum.nl via mail, deze mogelijkheid vind je rechts bovenin hier, op de website. (let op dat je de mail die je ontvangt bevestigt).
  • Volg Koukleum.nl op Bloglovin en save het bericht over deze winactie.
  • Volg Koukleum.nl op Twitter en like en retweet het bericht over deze winactie.
  • Volg Koukleum.nl op Instagram, like de foto over deze winactie bij Koukleum.nl en plaats deze foto 24 uur in je story en tag ons in het bericht.
  • Volg Koukleum.nl op LinkedIn. Geef het bericht over deze winactie een duimpje en deel het bericht.

Per woonadres 1 inzending. Meerdere inzendingen per adres worden verwijderd.

Deze winactie loopt tot en met 19 juli 2022. De maandag hierop volgend zullen we de winnaar bekend maken.

Succes!

One thought on “In gesprek met… Susan Muskee + Winactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge