In gesprek met… Sterre Carron + Winactie

Voorheen interviewden wij de auteurs altijd tijdens ons eigen evenement, Koukleum meets auteurs, maar sinds Covid-19 is dit natuurlijk niet meer mogelijk. Daarom doen we dit tegenwoordig digitaal.

Pas geleden is ‘Nooit meer alleen’, de nieuwste thriller van Sterre Carron verschenen en het viel ons meteen op dat het boek een Nederlandse/Vlaamse titel heeft. Wij waren erg benieuwd waarom ze deze keuze heeft gemaakt. Onder andere deze vraag stelden wij aan deze gevestigde thrillerauteur. En zou ze ons ook al iets willen vertellen over het zeventiende deel in de Rani Diaz-reeks? Je lees het hieronder in het interview dat wij met Sterre hadden.

Voor de mensen die je nog niet kennen, wie is Sterre Carron?

Een gewone vrouw, drieënzestig jaar en moeder van twee kinderen. Ik heb een paramedische opleiding gevolgd en lange tijd gewerkt als vroedvrouw in de tropen en nadien in België. Toen ik tweeënveertig was, flitste het meermaals door mijn hoofd om een boek te schrijven. Ik heb er niet meteen wat mee gedaan. Mijn debuut ‘Mara’ volgde pas jaren later. Sindsdien heb ik de schrijfmicrobe te pakken. Een leven zonder schrijven kan ik me niet voorstellen.

Ik ben een heel sociaal iemand, sportief, hou van lezen, lange wandelingen maken met mijn hond, koken, telefoneren, op restaurant gaan en reizen. Ik ben nogal een koppig iemand en laat niet los. Als ik iets echt wil, dan ga ik er voluit voor. (Ook al bots ik op hindernissen). Ik geef nooit op.

Verder hou ik me bezig met Ayurveda en criminologie. Als kind droomde ik ervan om rechercheur te worden. Door omstandigheden is dit niet gebeurd, maar omdat ik misdaadverhalen schrijf, is mijn jeugddroom toch een heel klein beetje werkelijkheid geworden.

Je nieuwste boek, in de Rani Diaz-reeks, ‘Tot nooit meer’ is pas verschenen. Kun je ons iets vertellen over dit boek?

Het gaat over iemand die een geheim ontdekt en hierdoor noodgedwongen op de vlucht moet slaan en dieper en dieper in de problemen geraakt. Voor het team zelf: Rani Diaz & Co worden opgeroepen voor een vrouw die afgetuigd, verminkt en stervende aan de rand van een bos ligt. Maar het blijft niet bij deze ene case. Wat later volgt er een tweede moordpartij. De dader(s) speelt, spelen, het spel heel slim en komt(komen) stapsgewijs heel dichtbij. Gevaarlijk dichtbij. Niemand weet nog wie te vertrouwen is, zelfs binnen het team niet. De spanning tussen de rechercheurs is om te snijden.

Deze keer heb je niet voor een titel in het Sanskriet gekozen? Zit hier een bepaalde gedachte aan vast?

Dat is zo! Jaren geleden, toen ik een medische ingreep onderging, zei de anesthesist voor hij me onder narcose bracht: ‘Tot nooit meer’. Het was echt creepy en ik heb zijn woorden altijd onthouden. Het boek ‘Tot nooit meer’ schreeuwde om deze titel. Ik dacht: waarom deze niet gebruiken? Hoewel het een stijlbreuk is met de vorige titels, kon ik me er helemaal in vinden. Het leek me ook vernieuwend. Ik kan al wel verklappen dat de inhoud van het boek niet gaat over een medische ingreep, het is duizend keer erger. ?

We zijn ook benieuwd of je eerst het verhaal schrijft of eerst de titel uitzoekt?

Ik schrijf eerst het verhaal. Sowieso komt de titel tijdens de schrijfprocedure boven water.

De lezers volgen Rani Diaz al lang. Wat is volgens jou de kracht van het personage?

Ik hoorde onlangs op de radio dat Rani Diaz een humeurig personage is. Dat klopt gedeeltelijk. Ik vind dat ze intussen veel kalmer is geworden. Maar dat dametje heeft pit en energie ? Ze zegt wat ze denkt en trekt zich niks aan van wat de hele wereld van haar denkt. Ze kan niet tegen oneerlijkheid of achterbaksheid. Rani is zeer gedreven en gaat achter de waarheid aan tot ze erbij neervalt.

Ik denk dat haar karaktertrekken herkenbaar zijn. Rani maakt veel lawaai, maar is ook heel gevoelig en leeft mee met de slachtoffers en hun familie. Haar eerlijkheid is een troef. Ze neemt, zoals ik al zei, geen blad voor de mond. Hierdoor weet je wat je aan Rani hebt. Je houdt van haar of je haat haar. Een middenweg is er niet.

Heb je er ooit aan gedacht om het personage Rani Diaz los te laten en iets heel anders te gaan schrijven?

Ja en nee. Wat ik niet wil is een misdaadreeks schrijven met een andere hoofdinspecteur. Ik weet bijna zeker dat hij of zij een kopie zou zijn van Rani. En een standalone? Misschien, maar dat is nog niet voor meteen. Ik heb nog zoveel in petto met Rani en ik denk dat de lezers best nog wel meer over haar en haar team willen lezen. Ik probeer telkens vernieuwend te zijn. Zo lang dat kan, veeg ik Rani niet weg, tenzij de lezers zeggen: ‘We zijn Rani-moe’.

Op Facebook is er ook een heuse Sterre Carrons Rani Diaz thrillers-groep. Dit was ooit een verjaardagscadeautje voor jou. Hoe is dit voor jou dat deze groep er nu is en nog steeds zo actief is?

In één woord geweldig! De inzet, de steun en de vriendschap van de leden, zou ik niet kunnen missen. Het zijn er veel, maar laat ons maar zeggen dat we een grote familie zijn. Als mensen gelukkig worden door mijn schrijfsels, dan stroomt er een onbeschrijflijke heerlijke warmte door mijn lichaam. Het tegenovergestelde kan ook. Als iemand een van de boeken niet goed vindt, apprecieer ik hun mening en neem ik hun opmerkingen mee in een volgend boek. Kritiek moet kunnen. Als schrijver moet je het aannemen en er wat mee doen. De lezer heeft altijd gelijk! ?

Natuurlijk zijn wij ook benieuwd of je zelf ook veel leest? En wat dan je favoriete auteur is?

Ik lees heel veel, ook tijdens mijn schrijfproces. Mijn voorkeur gaat uit naar Vlaamse en Nederlandse thrillerschrijvers. Natuurlijk lees ik ook vertaalde werken en ik moet bekennen dat het vooral standalones zijn. Een echte favoriet heb ik niet, er zijn té veel goed boeken op de markt.

 Sterre Carron is je pseudoniem. Echter treed je wel gewoon als persoon naar buiten. Waarom heb je dan wel voor een pseudoniem gekozen en hoe is dit pseudoniem ontstaan?

Mijn echte naam is veel te lang. Ik wou een korte, krachtige naam en toegegeven, ik zag het niet zitten om in de bieb achteraan te staan. ? Op een avond, hoorde ik op de tv de naam Sterre vallen. Toen ben ik gaan googelen naar een familienaam die er goed bij paste. Achtenveertig uur heeft het geduurd voor Sterre Carron geboren was. ?

Ben je al aan deel 17 bezig? Zo, ja, kun je al een tipje van de sluier oplichten?

Ik ben net begonnen. Hoe graag ik ook zou willen, ik ga niet spoileren. Als ik de twee onderwerpen waar het boek over gaat, vrijgeef, tja, dat zou echt zonde zijn…

Ik wil alleen verklappen dat het extreem spannend gaat worden, maar dat het tegelijkertijd een heel triest verhaal is. Het zal je maar overkomen…

Ik zal een heel klein stukje verklappen (van de proloog dan). Iemand zakt door het ijs en raakt door het ijskoude water in shock. Na een halve minuut komt hij terug bij bewustzijn en bevindt hij zich onder het ijsoppervlak. Hij heeft slechts anderhalve minuut de tijd om het wak terug te vinden…

We willen Sterre hartelijk bedanken voor de leuke en uitgebreide antwoorden. Ze heeft ons meer verteld als dat ze eigenlijk wilde volgens ons en dat waarderen wij natuurlijk. Wij kijken er naar uit, om ‘Nooit meer alleen’ te gaan lezen en weer in de spannende avonturen van Rani Diaz te duiken. Wil jij, net als ons, in de nieuwe avonturen van Rani Diaz duiken? Hieronder maak je nu kans op het nieuwste boek van ‘Sterre Carron. Kun je hier niet op wachten? Het boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel, Bol.com, Bruna en Bazarow.

Wij mogen één fysiek exemplaar van ‘Nooit meer alleen’, geschreven door Sterre Carron, verloten. Hier willen wij Witsand uitgevers natuurlijk hartelijk voor bedanken.

Wat moet je hier voor doen?

  • Stuur een mailtje naar Winacties@koukleum.nl o.v.v. ‘Tot nooit meer.’ en vermeld in het mailtje je volledige voor- en achternaam, je adresgegevens en of je extra stappen (Zie hieronder) gedaan hebt om extra kans te maken.

Wil je extra kans maken?

  • Like Koukleum.nl op Facebook en like en/of deel ons interview + winactie op Facebook.
  • Volg Koukleum.nl via mail, deze mogelijkheid vind je rechts bovenin hier, op de website. (let op dat je de mail die je ontvangt bevestigt).
  • Volg Koukleum.nl op Bloglovin en save het bericht over dit interview + winactie.
  • Volg Koukleum.nl op Twitter en like en retweet het bericht over dit interview + winactie.
  • Volg Koukleum.nl op Instagram, like de foto over dit interview + winactie en plaats deze foto 24 uur in je story en tag ons in het bericht.
  • Volg Koukleum.nl op LinkedIn. Geef het bericht over dit interview + winactie een duimpje en deel het bericht.

Deze winactie loopt tot en met 27 maart 2021. De maandag hierop volgend zullen we de winnaar bekend maken.

Succes!

2 thoughts on “In gesprek met… Sterre Carron + Winactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge