In gesprek met… Sandra J. Paul

Voorheen interviewden wij de auteurs altijd tijdens ons eigen evenement, Koukleum meets auteurs, maar sinds Covid-19 is dit natuurlijk niet meer mogelijk. Daarom doen we dit tegenwoordig digitaal.

Aankomende tijd staan er weer leuke dingen op de planning bij duizendpoot Sandra J. Paul. Zo verschijnt er binnenkort haar eerste feelgood à la Sandra, kunnen we ook een reeks over mini-Hamley verwachten en is haar nieuwste boek in de ‘Kraaiendorp’-serie ‘De vergeten tuin’ verschenen. Daarom vonden wij het weer eens tijd worden om met Sandra in gesprek te gaan. Lezen jullie weer mee?

Voor de mensen die je nog niet kennen, wie is Sandra J. Paul?

In het dagelijks leven ben ik eerst en vooral moeder van drie tienerzonen en IT-Consultant. Daarnaast ben ik ook uitgever bij Hamley Books en auteur van spannende jeugdboeken en thrillers voor volwassenen, met af en toe een Young Adult ertussen. Je hebt misschien al wel eens een boek van me zien passeren! Zo schreef ik de thrillers Azerty, Moordspel, Kwijt, Mijn Waarheid en komt in het najaar Paniek uit. Daarnaast schreef ik ook een jeugdreeks: De Duistere School, Het Verlaten Huis en De Vergeten Tuin. Daar komt in het najaar De Verdwenen Burcht bij. 

Deze maand is ‘De vergeten tuin’ verschenen, kun je daar wat meer over vertellen?

Het verhaal gaat over Colette Zwart, de antagonist van de eerste twee boeken in de reeks. Zij is een onsterfelijke, machtige heks, maar hoe is dat gekomen? Het verhaal vertelt hoe zij als twaalfjarige in contact kwam met donkere magie na de dood van haar moeder, die op de brandstapel werd gezet.
Dit zet een reeks van gebeurtenissen in gang, waardoor Colettes verdere leven wordt bepaald. Je hoeft de twee voorgaande boeken niet te lezen om in De Vergeten Tuin te kunnen volgen, je kunt hem als een prequel beschouwen. In boek vier komen de verhaallijnen dan weer wel samen.

De vergeten tuin is het derde deel in de Kraaidorp serie. In welk personage herken je jezelf het meest en waarom?

Ik denk toch wel Quinten, het hoofdpersonage uit de eerste boeken omdat hij net als ik erg gedreven en standvastig is in zijn overtuigingen, en alles zal doen voor iedereen die hem lief is.

Je hebt ‘De duistere school’ samen geschreven met je kinderen. Hoe was dit voor jou? En kunnen we, in de toekomst, nog iets verwachten van deze samenwerking?

Dat was een hele fijne ervaring. Zowel De duistere school als Het verlaten huis schreef ik samen, maar mijn kinderen zijn intussen tieners en zijn zowat hun interesse verloren, hoewel dit toch nog wel passief aanwezig is. Zo heeft een van mijn zonen heel nauw De vergeten Tuin opgevolgd, omdat hij er sterk in geïnteresseerd was. 

En ik ben bezig met een nieuwe reeks waar ik veel over brainstorm met het hele gezin. Ik vind het fijn om mijn ideeën (high level) eens op tafel te gooien als we aan het eten zijn, daar komen toch vaak leuke dingen uit.

In 2018 ben je samen met Cathy je eigen uitgeverij Hamley books begonnen, wat heeft je doen besluiten om op dat moment de stap te zetten, want je had toch al enkele boeken uitgebracht?

Zonder al te veel uit te weiden hou ik het liever op het feit dat ik niet 100 procent tevreden was van de werking van mijn uitgevers, ik voelde steeds een tekort aan iets dat ik niet kon omschrijven. Uiteindelijk doe ik nu Hamley zoals ik graag bij een andere uitgeverij zou willen zitten. Met zijn ups en zijn downs, want het is niet allemaal rozengeur en maneschijn. Soms heb je discussies of gebeuren er dingen die je niet zo fijn vindt, maar over het algemeen ben ik zeer gelukkig en tevreden met de gang van zaken.

Hamley books staat bekend vanwege de mooie layout en opmaak van de boeken. Deze zorgen er bij ons voor dat het altijd extra leuk is om door een boek te bladeren voordat we beginnen te lezen. Vind je dat extra belangrijk bij een boek?

Absoluut. Ik heb een kunstopleiding gedaan en dat is altijd belangrijk voor me geweest. Ik ben enorm bezig met covers, dat houdt me echt wakker. Ook het binnenwerk vind ik erg belangrijk omdat het een reflectie moet zijn van de stijl van het boek en de auteur. 

Bovendien willen wij ook staan voor duurzaamheid en gebruiken we daarom FSC papier dat milieuvriendelijk wordt geschept. Dat ruikt heerlijk (je moet maar eens aan een van onze boeken snuiven ;)). Het gevoel van een boek dat mooi is afgewerkt is voor mij altijd erg belangrijk geweest.

Waarom hebben jullie voor de naam Hamley books gekozen en niet voor de naam van een van de andere katten die jullie hebben? Is Hamley speciaal voor jullie?

Lang verhaal kort: Hamley is bij ons gekomen na de dood van mijn vader, en maakt daarom een belangrijk deel uit van mijn leven. Maar al onze katten zijn erg dierbaar voor ons, hoor. 😉 Alleen bekte dit ook wel lekker, en dat vonden we ook belangrijk!

Op 4 maart verschijnt Sugar rush’ bij Books & Butterflies, wat is voor jou de reden geweest om het manuscript hiervan bij een andere uitgeverij in te leveren.

Dat was eigenlijk een gimmick. Books & Butterflies is een kleine uitgever die enkel feelgood or romantische e-boeken doet. Zij deden een oproep voor een Valentijns Bundel en ik had net daarvoor op mijn profiel een oproep gedaan over welke genres mensen vonden dat ik eens moest schrijven.

Feelgood kwam daar heel sterk uit, en zo is eigenlijk op zeer korte tijd een kort verhaal verschenen dat ik had ingestuurd. De uitgever vond het zo charmant dat ze vroegen of ik dit verhaal langer wilde maken en als apart e-boek wilde uitbrengen. Ik heb me zo geamuseerd met dat verhaal dat ik heb ingestemd. 

Feelgood op zijn Sandra’s noem ik, want verwacht geen zeemzoet verhaal, maar eerder humor, en een enkele plottwist. Misschien dat ik het nog wel eens doe als er vraag naar is. 😉

Je hebt een hele eigen schrijfmethode en schrijft ook meerdere boeken in meerdere genres en talen per jaar. Wat is voor jou het meest bijzondere boek wat je geschreven hebt en waarom?

Wat me het meest aan het hart heeft gelegen is Hart-Slag omdat het erg persoonlijk voor me was. Het boek waar ik het meeste trots op ben tot nu toe is Mijn Waarheid omdat dit toch niet eenvoudig was. Ik probeer telkens weer mijn grenzen te verleggen, net zoals De Vergeten Tuin voor mij ook weer een jeugdboek is dat ik twee jaar geleden nooit had kunnen doen. Mijn volgende thriller Paniek is dan weer iets dat bijzonder hard en intens is om te schrijven, en ook hier verleg ik toch weer mijn grenzen.

Kat Hamley is al voorgekomen in enkele korte verhalen. Nu hoorden wij dat er ook een jeugdserie gaat verschijnen over zijn avonturen. Kun je ons hier wat meer over vertellen?

Ja, ik vind het zo leuk om te doen! Kitten Hamley (of Mini Hamley zoals wij haar noemen) krijgt haar eigen reeks die 8+ zal zijn. Het katje wordt geboren in een leuk gezin en heeft een toffe dierenfamilie en ze lijkt aardig en lief, maar ze heeft ook haar kuren en haar eigen koppigheid, en dus werkt ze zichzelf ofwel in de nesten, ofwel gaat ze op avontuur uit. Het eerste verhaal “Hamley is jarig” komt uit in mei, gevolgd door “Hamley op Pompoenjacht” en “Hamley vindt de kerstman”. De laatste twee zullen uitgebreide versies van de kortverhalen die ik al heb geschreven, en dus ook weer een hele andere richting uitgaan. Als alles goed loopt en de serie slaat aan, zullen er nog boeken volgen – inspiratie genoeg!


Wij zijn zelf ook grote kattenvrienden en zouden zelf ook blij worden van een kattenverhaal voor volwassenen. Kunnen we zoiets ook nog in de toekomst verwachten?

Mogelijk wel 😉 

We zijn volop bezig met een uitbreiding van onze uitgeverij, maar daar kan ik nog niet veel over verklappen! 

We willen Sandra natuurlijk hartelijk bedanken voor haar leuke en interessante antwoorden. Zo te lezen liggen er nog erg veel mooie dingen in het verschiet. Niet alleen wat betreft de schrijfsels van Sandra, maar ook wat betreft haar uitgeverij. Wij blijven haar natuurlijk volgen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge