In gesprek met… Marleen Hartog

Voorheen interviewden wij de auteurs altijd tijdens ons eigen evenement, Koukleum meets auteurs, maar sinds Covid-19 is dit natuurlijk niet meer mogelijk. Daarom doen we dit tegenwoordig digitaal.

Ondertussen is Marleen Hartog een auteur die flink aan de weg timmert. Wij lazen eerder al twee boeken van Marleen en nu net haar nieuwste thriller ‘Spiegeleffect’ is verschenen, waren wij toch wel benieuwd naar Marleen en stelden haar een aantal vragen en eerlijk is eerlijk bij sommige vragen moesten we echt gniffelen. Lezen jullie weer gezellig met ons mee?

Voor de mensen die je nog niet kennen, wie is Marleen Hartog?

Een thrillerschrijfster! Uiteraard dekt dat niet de lading van wie ik ben, maar het zegt wel iets over wat ik doe en waar mijn interesses liggen. Ik ben 37 jaar jong, woon samen met mijn man, zoon en poes in een houten huisje in het bos. Qua werk richt ik me volledig op het schrijven en in de markt zetten van mijn thrillers. Daarnaast ben ik dol op thee, Spanje, Pippi Langkous en lezen. Ik lees het liefste thrillers (hoe verrassend…), direct gevolgd door non-fictie boeken over zelfontwikkeling, mindset en business.

In januari is je tweede thriller ‘Spiegeleffect’ verschenen. Kun je ons vertellen waar het verhaal over gaat?

Zeker! In deel 1 gaat hoofdpersoon Kim in Thailand op zoek naar zichzelf. Ze heeft twijfels over haar relatie met de manipulatieve Marius. In haar zoektocht wordt ze gedwongen keuzes te maken die onomkeerbare gevolgen hebben, zowel voor haarzelf als voor anderen. In deel 2 en 3 worden de gevolgen van haar acties zichtbaar en moet ze een strategisch spel spelen om te overleven. 
Maar in het boek wordt niet alleen Kim een spiegel voorgehouden, ook jij als lezer wordt getriggerd. Wie ben jij als niemand kijkt? Schuilt er een moordenaar in jou? En kun jij jezelf vertrouwen?
Over het verhaal ligt een (bloederige) laag vol onderhuidse spanning en een vleugje humor.

Je hebt al diverse titels op je naam staan, maar dit is pas je tweede thriller. Wanneer kwam je erachter dat je een thriller wilde gaan schrijven?

Mijn hart heeft altijd bij thrillers gelegen. Al van jongs af aan konden verhalen me niet spannend en griezelig genoeg zijn. Het plan was dat mijn allereerste boek de psychologische thriller Skoftig zou zijn. Tijdens het schrijven van Skoftig raakte ik zwanger en bleek dat mijn zoon net als ik met een schisis (hazenlip in de volksmond) ter wereld zou komen. Dat resulteerde onverwacht in mijn allereerste boek: ‘Geboren met een schisis – Zo moeder, zo zoon.’ Daarna volgden twee non-fictie boeken waarin ik de verhalen van anderen heb mogen verwoorden. Ik denk dat ik die ervaringen nodig heb gehad om te komen waar ik nu sta: klaar om originele thrillers te schrijven, waarin een diepere laag verweven zit.

Waar haal jij je inspiratie vandaan bij het schrijven van een thriller?

Overal! Ik zie of hoor iets, en hop, daar gaan mijn gedachten met me aan de haal. Ik vind het heerlijk om te fantaseren en mijn creativiteit te laten stromen. Geef me iets en ik verzin er een spannend verhaal omheen. Op mijn computer staat een document met allerlei ideeën die ik nog wil uitwerken. Ik heb geleerd om ideeën voor verhalen pas te noteren als ze blijven plakken, anders is het echt geen doen. Vraag je me bijvoorbeeld om een thriller rondom Koukleum.nl te schrijven? Geef me een paar uurtjes en ik heb een spannend verhaal uitgedacht rondom Bryan en Veronique. Neem de mini-bieb van hen. Wat als Bryan daar een boek in vindt dat… Ho! Laat maar, je snapt het. 🙂

Heb jij, net zoals veel andere schrijvers, een favoriet schrijfplek?

Nee, ik heb niet een favoriete plek. Ik kan in principe overal schrijven. Geef me mijn laptop en ik ga. Wel heb ik mijn voorkeuren. Sowieso thuis. Ik woon op een heel rustige plek omringd door natuur. Wanneer mijn man naar zijn werk is en ons kind op school zit, kan ik me volledig focussen op het schrijven. Daarnaast schrijf ik graag als ik op reis ben. Beide thrillers heb ik deels in Spanje geschreven, een land waar ik in de toekomst graag voor langere tijd zou willen wonen. Voor de oplettende lezers: mijn liefde voor dit land vind je ook in mijn thrillers terug. Gezien de omstandigheden rondom Covid-19 vermoed ik dat thriller nummer 3 geheel op Nederlandse bodem zal ontstaan.

De meeste van je boeken zijn in eigen beheer uitgegeven. Heb je ooit erover nagedacht om ze via een reguliere uitgever uit te geven?

In eigen beheer uitgeven past bij mij. Vier van mijn vijf boeken heb ik zelf uitgegeven en ik vermoed dat ik dit zal blijven doen. Bij mijn eerste boek heb ik hier heel bewust voor gekozen. De doelgroep voor een boek over schisis is klein en overzichtelijk. Met een goed marketingplan kom je dan een heel eind.
In eerste instantie wilde ik mijn thrillers door een reguliere uitgeverij laten uitbrengen. Door het grote aanbod aan thrillers is het uitdagender om op te vallen. Een ervaren uitgeverij kan hierbij een verschil maken. Gaandeweg is mijn mening veranderd. Ik heb inmiddels al aardig wat ervaring rondom zelf uitgeven en ik leer nog elke dag bij. Het scheelt ook dat ik inmiddels een team met professionals om mij heen verzameld heb. Ik hoef niet alles meer zelf te doen, maar ik ben wel degene die de eindbeslissingen neemt. Voor iemand die goed weet wat ze wel en niet wil, is dat erg fijn. Zelf uitgeven vraagt veel toewijding en investering, maar ik denk dat dit zich op de lange termijn op alle fronten gaat uitbetalen.

Het boek Spiegeleffect speelt zich gedeeltelijk in Thailand af, door Covid-19 is reizen nu natuurlijk een stuk moeilijker, had je wel in de planning om naar Thailand af te reizen voor research of ben je hier in het verleden al eens geweest, waardoor deze research nu niet nodig was?

Ha, ik wilde mijn eerste thriller in Thailand laten afspelen. Ik kreeg destijds de tip om voor je verhaal te kiezen voor een locatie die je goed kent. Aangezien ik nog nooit in Azië was geweest, heb ik die tip tot in de puntjes opgevolgd: Skoftig speelt zich af in een dorp in West-Friesland (NH), de plek waar ik ben opgegroeid.

In Spiegeleffect kon ik wel terugvallen op eigen ervaring, want een aantal jaren geleden heb ik een maand met mijn man en zoon door Thailand gebackpackt. Veel van wat ik daar gezien heb, komt terug in het boek. Thriller 3 speelt zich af in Nederland, al is dat niet eens bewust gekozen. Het past het beste bij het verhaal dat ik wil vertellen.

Wij lazen dat je een fascinatie met het getal 13 hebt. Waar komt deze fascinatie vandaan en hoe is die ontstaan?

Het getal dertien wordt gezien als het ongeluksgetal. Wist je dat het woord ‘ongeluksgetal’ dertien letters telt? Als kind liep ik op vrijdag de dertiende met opzet onder ladders door en aaide ik gerust zwarte katten. Ik denk dat ik het toen al boeiend vond hoe iets ogenschijnlijks onbenulligs zo’n groot ding kan worden dat het een wereldwijd bekend fenomeen is. Er zijn hotels zonder etage 13, vliegtuigen zonder rij 13. Hoe fascinerend! Ik vraag me dan af: wat als je het omdraait? Wat als je het cijfer 13 niet als negatief beschouwd, maar juist als positief? Nu gebruik ik dat in mijn marketing als thrillerschrijfster, want de 13 is nog altijd een mysterieus en spannend cijfer. Op welke dag van de maand kun je als thrillerschrijfster beter een bericht sturen naar je lezers dan op de 13e?

In het verleden las Bryan, het boek ‘Anders wonen’, van jouw hand. Dit zijn allemaal verhalen over mensen die op een bijzondere plek en manier wonen. Ben je van plan om in de toekomst nog meer van dit soort boeken te schrijven?

Hoewel ik genoeg ideeën heb voor allerlei soorten boeken, heb ik ervoor gekozen om me voorlopig te focussen op thrillers. Op die manier kan ik ook een vaste lezersgroep opbouwen. De lezer weet bij mij ook waar hij aan toe is. Het is leuk dat ik nu al merk dat lezers zich verbonden voelen. Ze (her)kennen mijn stijl en de kenmerken van mijn thrillers: een origineel plot, interessante personages en een vleugje humor. Daarnaast hoor ik vaak dat mijn boeken een hoog tempo hebben en lekker weglezen. Je weet niet wat de toekomst brengt, dus ik sluit niet uit dat ik nog eens een uitstapje maak. Naast mijn derde psychologische thriller ben ik bijvoorbeeld een product aan het ontwikkelen dat geen normale thriller is, maar dat wel in lijn ligt met het genre.

Natuurlijk zijn wij razend nieuwsgierig of je alweer met een nieuw schrijfproject bezig bent? En zo ja, of je een tipje van de sluier kunt lichten?

Het bloed kruipt waar het niet kan gaan. Mijn derde thriller krijgt al aardig vorm. In dit boek laat ik de lezer drie personages volgen. Een belangrijk thema in deze thriller is wraak. Ik heb hiervoor een setting bedacht die zelfs mij de kriebels geeft…

Wil je nu al iets van me lezen? Op mijn site marleenhartog.nl kun je gratis de mini-thriller ‘Het Slachthuis’ downloaden.

Wat heeft Marleen ons originele antwoorden gegeven. Hier willen we Marleen natuurlijk hartelijk voor bedanken. We hopen dat jij net zo genoten hebt van de antwoorden als ons en heb je ‘Spiegeleffect’ nog niet in huis? Bestel hem dan snel bij Marleen.

One thought on “In gesprek met… Marleen Hartog

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge