In gesprek met… Marja West + Winactie

Voorheen interviewden wij de auteurs altijd tijdens ons eigen evenement, Koukleum meets auteurs, maar sinds Covid-19 is dit natuurlijk niet meer mogelijk. Daarom zullen we dit, in de toekomst, digitaal gaan doen.

Omdat van Marja West net haar nieuwe boeken ‘Verloren in de jungle’ en ‘Onder de Spaanse zon’, verschenen zijn, vonden wij het tijd worden om Marja West enkele vragen te stellen, om deze auteur iets beter te leren kennen.

Voor de mensen die je nog niet kennen, wie is Marja West?

Ha, gelijk een ingewikkelde existentiële vraag; ik wilde dat ik het antwoord wist. 

Maar laat ik een poging wagen: ik ben schrijfster (en durf dat eigenlijk pas sinds heel recent te zeggen, of liever: sinds ik de lijst geschreven wapenfeiten op Wiki zag). Ooit was ik gids op Kreta, dolfijnentrainster (hoewel van zeer korte duur omdat ik weigerde een contract te ondertekenen waarin stond dat ik overal ter wereld kon worden uitgezonden in welke functie dan ook waardoor ik visioenen kreeg van Colombiaanse bordelen) en productieplanner. Ik heb iets met cijfers waar ik overigens verder geen last van heb. In 2013 heb ik mijn leven rigoureus omgegooid en ben dat gaan doen wat ik altijd al wilde doen: verhalen schrijven. Dat is wat ik ben: een verhalenverteller. 

Ik woon in ergens in noordoost Nederland in een piepklein dorpje tussen het veen en de Hunze aan rand van de Hondsrug en heb twee katers die Dr. Jekyll en Mr. Hyde heten. Mijn echtgenoot is orthopedagoog en straalverliefd op zijn omkeerzaag hetgeen zijn sporen in ons interieur achterlaat. Ik ben een die hard vegetariër, geloof in kopen om de hoek zodat het zoontje van de eigenaar lid van de voetbalclub kan blijven, zing graag vijftiende-eeuwse liederen (geen idee waarom, want ik luister er nooit naar), bridge en klaverjas en heb de aanschaf van een theremin (instrument) bovenaan mijn lijstje staan. En o ja, dankzij een paar oppaspubers van vrienden ben ik verslaafd aan Beat Saber, dus een goede computer en VR-bril staan ook op dat lijstje. 

Deze week is je nieuwste boek ‘Onder de Spaanse zon’ verschenen. Kun je ons iets vertellen over dit boek?

Nueva Vida: Onder de Spaanse zon is deel 1 van een serie over drie vriendinnen, Linda, Judith en Ellen. Vrouwen in de tweede helft van de veertig die op de avond van hun gezamenlijk vijfentwintigjarig huwelijk tot de conclusie komen dat ze niet gelukkig zijn en tijdens het feest vertrekken in de nog niet afbetaalde splinternieuwe Range Rover van één van hun mannen. De reis eindigt in Nueva Vida, een verlaten dorp in Spanje, dat ze kopen. Hoewel, verlaten, er woont nog wel een stugge maar aantrekkelijke boer vlak buiten het plaatsnaambordje. O ja, en er loopt een ploeg Roemeense bouwvakkers rond waarvan de opzichter wel heel interessant is.

De delen die volgen gaan telkens over één van de drie stellen.

Het verhaal gaat over de waarheid, die altijd twee kanten heeft, over dromen die ook na zoveel jaar nog kunnen uitkomen en over hoop. Het is een feelgood met edgy dialogen waarin de drie niet alleen elkaar en zichzelf opnieuw leren kennen, maar waarin ook hun mannen ontdekken waar het geluk nu eigenlijk echt ligt. 

Je hebt ‘Onder de Spaanse zon’ geschreven onder het pseudoniem Anna Thomas. Waarom heb je hiervoor gekozen?

Ik schrijf verschillende genres en hoop zo onderscheid te maken. Dat is de meest suffe uitleg. Aanvankelijk had ik een achternaam met een A willen kiezen omdat je dan altijd vooraan staat, maar bij nader inzien leek dat onzin. Mijn dochter heet Anna, en Thomas, tja, een kort onderzoek leerde me dat de best verkochte mannelijke schrijvers Thomas of Stephan heten. De keus was toen snel gemaakt. En het klinkt wel lekker, Anna Thomas. Ik had uiteraard ook voor Stephan Thomas kunnen kiezen. 

‘Onder de Spaanse zon’, speelt zich natuurlijk af in Spanje, maar wij vroegen ons af wat jouw ultieme vakantiebestemming is en natuurlijk waarom?

Soms heb ik trek in broccoli, dan weer in sla. Dus een ultieme bestemming heb ik niet, dat hangt van mijn stemming af. Idealiter is het iedere dag 24 graden, het bos én het strand twee meter verderop, regent het uitsluitend ’s nachts waarbij de temperatuur zakt naar onder de 10 graden en waait er overdag een zeer licht briesje. Zie dat maar eens te vinden. Ik heb op Kreta gewoond, een stukje van mijn hart is daar achtergebleven. Kreta is veranderd, het toerisme heeft het landschap en de bewoners getekend en EU-regels hebben het eiland zoals ik het ken, platgeslagen. Ik heb op St. Maarten gewoond, dat is een overbevolkte 24/7 economie, een eiland waar rust ver te zoeken is. Ibiza in de winter heeft vrij onlangs mijn hart gestolen, maar dankzij corona is overwinteren op de Balearen niet langer een optie.

Het allerliefste zou ik in een camper naar Patagonië willen. Met de boot van Bergen Noorwegen naar IJsland en vanaf daar met een boot naar Groenland om vervolgens het hele Amerikaanse continent over te rijden. Dr. Jekyll en Mr. Hyde lijken daar hun bedenkingen tegen te hebben bovendien, zie zo’n omkeerzaag maar eens in het luik achter de porta potti te krijgen.

Je boek is zojuist verschenen. Hoe is dit voor jou? Maak je je op dat moment nog druk over het boek? Nerveus voor de recensies, of ben je dan gelaten en heb je zoiets er is nu toch niks meer aan te doen? 

Toen mijn eerste boek uitkwam, Uitgeteld, las ik obsessief ieder woord wat er over gezegd werd om uiteindelijk te concluderen dat je het als schrijver onmogelijk iedereen naar de zin kan maken. Ik leg mijn ziel en zaligheid in elk boek, meer kan ik niet doen. Nerveus is dan ook een té groot woord, benieuwd past beter. 

Je bent een veelzijdige auteur en nu vroegen wij ons af is er een genre wat jouw voorkeur heeft en wat je het liefste schrijft?

Het meeste plezier heb ik in het schrijven van verhalen waarin de absurditeit van het leven naar voren komt en ik los mag gaan op dialogen. In mijn feelgoods zijn de personages gemiddeld wat ouder – iets dat veel meer mogelijkheden biedt – en in mijn thrillers druipt nooit het bloed van pagina 10 of duiken er getormenteerde rechercheurs op. Ik heb weleens overwogen een persiflage op een Scandinavische thriller te schrijven, eentje waarin de onderlinge relaties binnen de politiemacht het onderzoek dermate frustreert dat men aan het eind het mes dat uit de rug van de bloedmooie slagersvrouw Tippi steekt wegschrijft als zelfmoord.

Eigenlijk schrijf ik het liefst het verhaal waar ik op dat moment aan werk. 

Dan vragen wij ons ook meteen af, waar haal je al je inspiratie vandaan?

Ik zou het je werkelijk niet kunnen zeggen. Als ik een pitch schrijf (boek- of serie- of filmvoorstel) dan ga ik zitten en beginnen mijn vingers te ratelen. Ongetwijfeld zitten er tussen mijn personages mensen die ik ken, of stukjes van hun karakter, of mix ik anekdotes die ik heb gehoord, maar dat is geen bewust proces. Wel heb ik gemerkt dat de sociale-armoede die corona met zich meebrengt niet bijdraagt, het wordt weer tijd dat de wereld opengaat, om meerdere redenen. Verder heb ik een bestand in mijn computer getiteld: ideeën. Telkens als me iets te binnen schiet, sla ik het op. Alles wat daarin staat heeft uiteindelijk een weg naar een uitgever gevonden.

O, wacht, stop de persen: ik kan iedere beginnende schrijver aanraden hele middagen te besteden aan het afluisteren van gesprekken in wegrestaurants!

Bron: Storytel
We zagen dat je ook aardig wat verhalen voor Storytel hebt geschreven. Kunnen we daar nog iets nieuws van jouw hand verwachten?

Helaas, Storytel heeft aangegeven dat zij niet met vaste auteurs werken, maar daarin willen wisselen. Ik heb inmiddels vijf series op mijn naam staan, tot op heden ben ik daarmee recordhouder (geloof ik). Van één van de series, Graviton, zijn de filmrechten verkocht aan een Frans/Amerikaanse producent. Maar de hele filmwereld ligt een beetje op zijn gat momenteel. 

Maar Storytel is niet de enige die luisterseries of e-bookseries publiceert. Volgend jaar verschijnt er een serie van mij (drie delen) op Kobo. En uiteraard blijf ik boeken of series als Nueva Vida schrijven voor Luitingh Sijthoff!

Op Storytel schrijf je voornamelijk series. Bijvoorbeeld Gelukkig zijn we familie heeft 3 seizoenen. Nu is storytel toch voor een bepaald publiek, niet iedereen heeft Storytel, vind je het niet jammer dat deze alleen daar uit komen?

Ik vind dat heel jammer. Het is trouwens niet zo vreemd dat dergelijke series alleen op Storytel uitkomen, het zijn Storytel Originals. Storytel heeft ervoor gekozen deze series niet zelf als boek uit te geven. Een paar series van andere auteurs zijn door uitgevers in print uitgebracht, dus wie weet verschijnt ‘Gelukkig zijn we familie’ ook nog eens op papier. Of ‘De bende van Huize Avondrust’ waarin zes hoogbejaarden zich noodgedwongen voelen om hun tehuis op te kopen en de boel betalen door in de criminaliteit te gaan. 

Ook is het boek ‘Verloren in de jungle’, dat je samen met Jürgen Snoeren schreef, onlangs verschenen. Kun je een tipje van de sluier lichten waar dit boek over gaat?

Verloren in de jungle gaat over de verdwijning van Kris Kremers en Lisanne Froon in Panama, 2014. Jürgen (zelf auteur van Dodenstoel en Zonder genade) en ik schreven het samen met de Panamese Officier van Justitie die destijds op de zaak zat (Betzaïda Pittí Cerrud) in die zin, dat zij ons inzage gaf in het politiedossier en alle forensische rapporten. We hebben ook haar verhaal opgenomen in het boek dat feitelijk over onze zoektocht naar de waarheid in deze zaak gaat. In de media en op fora en YouTube is er ontzettend veel gezegd over deze verdwijning waarbij veel vragen onbeantwoord bleven. 

Het hele onderzoek is voor ons een achtbaan geweest, zowel emotioneel als qua zienswijze. Met name het laatste kantelde het afgelopen halfjaar meerdere malen. 

Dit waren de vragen die wij aan Marja West gesteld hebben. Ik hoop dat jij haar een beetje beter hebt leren kennen. Wij in ieder geval wel. En we willen Marja dan ook bedanken voor haar leuke antwoorden. Wij kijken er naar uit de boeken te gaan lezen. Ben jij nu ook nieuwsgierig geworden naar ‘Onder de Spaanse zon’ doe dan snel hieronder mee aan deze toffe winactie.

Wij mogen twee fysieke exemplaar van ‘Onder de Spaanse zon’ verloten. Hier willen wij LS Amsterdam natuurlijk hartelijk voor bedanken.

Wat moet je hier voor doen?

  • Stuur een mailtje naar Winacties@koukleum.nl o.v.v. ‘Onder de Spaanse zon.’ en vermeld in het mailtje je volledige voor- en achternaam, je adresgegevens en of je extra stappen (Zie hieronder) gedaan hebt om extra kans te maken.

Wil je extra kans maken?

  • Like Koukleum.nl op Facebook en like en/of deel dit interview + winactie op Facebook.
  • Volg Koukleum.nl via mail, deze mogelijkheid vind je rechts bovenin hier, op de website. (let op dat je de mail die je ontvangt bevestigt).
  • Volg Koukleum.nl op Bloglovin en save het bericht over dit interview + winactie.
  • Volg Koukleum.nl op Twitter en like en retweet het bericht over dit interview + winactie.
  • Volg Koukleum.nl op Instagram, like de foto over dit interview + winactie en plaats deze foto 24 uur in je story en tag ons in het bericht.
  • Volg Koukleum.nl op LinkedIn. Geef het bericht over dit interview + winactie een duimpje en deel het bericht.

Deze winactie loopt tot en met 15 mei 2021. De maandag hierop volgend zullen we de winnaars bekend maken.

Succes!

5 thoughts on “In gesprek met… Marja West + Winactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge