In gesprek met… Mariska Overman + Winactie

Voorheen interviewden wij de auteurs altijd tijdens ons eigen evenement, Koukleum meets auteurs, maar sinds Covid-19 is dit natuurlijk niet meer mogelijk. Daarom doen we dit tegenwoordig digitaal.

Afgelopen week is ‘Noorderlicht’, de nieuwste thriller van Mariska Overman, verschenen. Wij waren nieuwsgierig naar deze auteur en hadden een paar vragen aan haar. Lezen jullie weer mee?

Voor de mensen die je nog niet kennen, wie is Mariska Overman?

Ik ben geboren in de Achterhoek, opgegroeid in Twente en na enige jaren rondzwerven (o.a. in het buitenland) weer teruggekeerd naar Twente, waar ik woon met mijn man en kinderen. Ik ben van huis uit docent levensbeschouwing, en ik schrijf sinds 2017.

Afgelopen week is je nieuwste thriller ‘Noorderlicht’ verschenen. Kun je de lezers iets over dit verhaal vertellen?

Noorderlicht gaat over vier mensen die elkaar hebben leren kennen op een online literair forum. Noor is Nederlands, Frode is Deens, Magnus is Engels en Katja is Duits. Geïnspireerd door het boek Misdaad en straf van Dostojevski, spreken ze af iemand te gaan doden. Dit illustere plan gaan ze uitvoeren aan boord van een oud zeilschip dat rond de fjorden bij Noord-Noorwegen vaart, op zoek naar het noorderlicht en naar walvissen. Los van de bemanning zijn er nog negen andere passagiers aan boord. Een van hen moet dood. Maar wie? En waarom juist diegene? De vier hebben zeven dagen de tijd om een keuze te maken, maar dat blijkt niet zo simpel te zijn… 

Wij vragen ons meteen af, heb je ook zo’n gave researchreis gemaakt voor dat je aan dit verhaal begon?

Ja, dat heb ik, en het was geweldig! De reis is exact verlopen zoals beschreven in Noorderlicht. Met andere woorden: wat is waar, en wat niet, in het boek????

Wij hebben, net zoals veel lezers, erg genoten van de Isabel Dieudonné-reeks. Kunnen we nog een vierde deel in deze reeks verwachten?

Eerlijk gezegd heb ik nog geen idee. Ik denk het ooit wel, maar op dit moment zitten er andere ideeën in mijn hoofd die er eerst uit moeten…

In april kunnen we ‘Schillers dubbelliefde’, van jouw hand, verwachten. Dit is natuurlijk iets heel anders dan een thriller. Voor welke doelgroep heb je dit boek geschreven en kun je ons in het kort vertellen waar dit boek over gaat?

Schillers dubbelliefde is een roman in de traditie van Kate Mosse: twee tijdlijnen (2008 en 1805) en dus deels historisch, maar wel met het nodige mysterie. Het draait allemaal om het raadsel van de verdwenen schedel van Friedrich Schiller. Dit is gebaseerd op feiten: de schedel is daadwerkelijk zoek. Het einde zal verbluffen, en het is zomaar mogelijk dat het echt zo gegaan is…

Voor ‘Schillers dubbelliefde’ heb je enorm veel research gedaan. Was je nooit bang dat je de draad kwijt zou raken tussen als die notities en post-it’s?

Hahaha, een beetje wel, het was een enorme klus, en mijn hoofd liep regelmatig over. Uiteindelijk is het goed gekomen, maar het valt niet mee als je het historisch echt correct wilt doen. Toch is het ook super om te doen, historisch schrijven, dus ik wil dat zeker nog eens doen.

Je bent zo druk begaan met schrijven dat je eind vorig jaar ook nog een boek samen met je man Rob schreef. ‘Ik weet niet wat ik zeggen moet’, over hoe je over de dood, verlies, en rouw praat. Hoe was dit voor jouw om dit samen met Rob te schrijven?

Dat ging best goed. We hebben al eens artikelen samen geschreven, we kennen elkaars manier van werken en schrijfstijl. Romans of thrillers zou ik niet snel samen schrijven, maar non-fictie bevalt goed. Primeur voor jullie: we gaan het nog een keer doen. 🙂

Voor je debuut heb je erg snel een uitgever gevonden die meteen iets in je verhaal zag. Hoe is het met je boek ‘Schillers Dubbelliefde’ gegaan? Wist je toen ook meteen bij welke uitgever je moest aankloppen? Of heb je het deze keer naar meerdere uitgevers gestuurd?

Ik ben vrij snel bij Gloude Publishing beland, ik had na wat rond zoeken naar uitgevers haar website gevonden, en haar aanpak sprak me aan. Ze werkt nauw samen met een auteur en stelt per boek een passend team op. Ze reageerde vrij snel op mijn ingestuurde manuscript, en was enthousiast.

‘Het geheim van Grace’ speelt zich af in Ierland, ‘Noorderlicht’ speelt zich af in Noorwegen, kunnen we nu meer boeken van jouw hand verwachten die zich in andere landen afspelen?

Absoluut. Ik was al begonnen met een nieuwe thriller die zich in Roemenië gaat afspelen. Vanwege corona kan ik nu niet reizen, en het voelde niet lekker om op basis van online research te schrijven. Ik heb gemerkt door Ierland en Noorwegen dat het echt anders voelt, het schrijven, als je er geweest bent. Dus even wachten maar, tot het weer kan.

Je hebt thrillers, een non-fictieboek en binnenkort een historische roman, op je naam staan. Heb jij, op schrijfgebied, nog iets op je bucketlist staan?

Niet direct, maar ik sluit ook niets uit. Ik heb ook nog gedichten liggen, bijvoorbeeld.

Wij willen Mariska hartelijk bedanken voor haar antwoorden. Wij, en hopelijk jullie ook, hebben Mariska weer een beetje beter leren kennen. Wij kijken er erg naar uit om ‘Noorderlicht’ te gaan lezen. Ben jij ook nieuwsgierig geworden? Doe dan snel hieronder mee aan de winactie en wie weet ben jij binnenkort één van de gelukkigen.

Wij mogen drie fysieke exemplaren van ‘Noorderlicht’, geschreven door Mariska Overman, verloten. Hier willen wij De Crime Compagnie natuurlijk hartelijk voor bedanken.

Wat moet je hier voor doen?

  • Stuur een mailtje naar Winacties@koukleum.nl o.v.v. ‘Noorderlicht.’ en vermeld in het mailtje je volledige voor- en achternaam, je adresgegevens en of je extra stappen (Zie hieronder) gedaan hebt om extra kans te maken.

Wil je extra kans maken?

  • Like Koukleum.nl op Facebook en like en/of deel ons interview + winactie op Facebook.
  • Volg Koukleum.nl via mail, deze mogelijkheid vind je rechts bovenin hier, op de website. (let op dat je de mail die je ontvangt bevestigt).
  • Volg Koukleum.nl op Bloglovin en save het bericht over dit interview + winactie.
  • Volg Koukleum.nl op Twitter en like en retweet het bericht over deze interview + winactie.
  • Volg Koukleum.nl op Instagram, like de foto over dit interview + winactie en plaats deze foto 24 uur in je story en tag ons in het bericht.
  • Volg Koukleum.nl op LinkedIn. Geef het bericht over dit interview + winactie een duimpje en deel het bericht.

Deze winactie loopt tot en met 27 februari 2020. De maandag hierop volgend zullen we de winnaar bekend maken.

Succes!

3 thoughts on “In gesprek met… Mariska Overman + Winactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge