In gesprek met… Marijke Vos + Winactie

Voorheen interviewden wij de auteurs altijd tijdens ons eigen evenement, Koukleum meets auteurs, maar sinds Covid-19 is dit natuurlijk niet meer mogelijk. Daarom zullen we dit, in de toekomst, digitaal gaan doen.

A.s. woensdag verschijnt het nieuwe boek ‘Wedden dat ik blijf’, van Marijke Vos, en wij waren toch wel benieuwd naar de persoon achter die leuke feelgoods. Daarom gingen wij met haar in gesprek en stelden haar een aantal vragen. 🙂

Voor de mensen die je nog niet kennen, wie is Marijke Vos?

Nou, daar gaan we: Ik ben Marijke Vos, ergens in de 30 (dat kan ik zo lang volhouden!) en feelgood auteur bij HarperCollins Holland. Daarnaast ben ik ook werkzaam als redacteur, vertaler en schrijfcoach. De perfecte combinatie als je het mij vraagt. Binnenkort verschijnt mijn zesde boek ‘Wedden dat ik blijf’, lezers kunnen mij eventueel al kennen van onder andere ‘Van Chanel naar flanel’, ‘Ik pleit voor jou’ en de Kobo Original ‘De Weddingplanner’. Verder woon ik in het Brabantse land, heb ik een kat, hou ik van boeken, wijn en schoenen en ben ik op dit moment hoogzwanger, dus binnenkort ook moeder 😉 (jammer van die wijn dus).

Je nieuwste boek ‘Wedden dat ik blijf’ verschijnt op 2 juni bij HarperCollins Holland. Kun je ons iets over het verhaal vertellen?

Yes! Wedden dat ik blijf gaat over Debby, die samen met haar zus Hilde vertrekt uit de Randstad om zich te settelen voor een idyllisch leven op het platteland. Beide zussen snakken naar rust, ruimte en een rustig leventje, maar of ze dat daar zullen vinden? Hilde komt met haar gezin voor haar eigen uitdagingen te staan en Debby pakt het idee op om een alpacaboerderij te beginnen, ze krijgt te maken met een bijzonder aantrekkelijke dierenarts, een nukkige fokker én nog een verrassing uit het verleden, terwijl ze ook nog eens worstelt met de alom bekende vraag: wat wil ik nou écht in het leven?

Hoe ben je op het idee gekomen om een verhaal rondom Alpaca’s te schrijven?

Sowieso zijn alpaca’s de leukste dieren ooit. Punt. Drie jaar geleden was ik op een supertoffe alpacaboerderij in Lemelerveld waar de eigenaresse vertelde dat ze samen met haar zus middels een weddenschap naar het platteland was verhuisd, ze vertelde meer over haar leven daar, de alpaca’s en de dorpsbewoners en ik hing aan haar lippen: een nieuw verhaal was geboren! Uiteraard is er veel veranderd (het blijft natuurlijk fictie) maar het idee ontstond dus daar en toen!

Je hebt, tot nu toe, alleen maar feelgoodromans geschreven. Heb je nooit de interesse gehad om ook verhalen in andere genres te gaan schrijven?

Tot nu toe heb ik enkel voorzichtige uitstapjes gemaakt, zoals bouquet en new adult. Dat beviel beiden goed. Ik heb ook een enorme hang naar historische romans, dus ook dat sluit ik niet uit! (wel altijd met een feelgood inslag, LOVE Bridgerton bijvoorbeeld). Mocht ik ooit helemaal van mijn padje willen gaan, dan wil ik graag een fantasy boek schrijven, dat lijkt me fantastisch, dat lees ik zelf ook graag. O ja, en een kinderboek, die heb ik al op de plank liggen. Ideeën en wensen genoeg dus. 🙂

Zoals de meeste mensen weten ben je momenteel zwanger. Hoe combineer je dit met de promotie rondom je nieuwe boek? Want een nieuw boek is niet niks, maar een zwangerschap al helemaal niet.

Dat is inderdaad wel een dingetje! Uitgevers werken ver vooruit, dus toen ik eenmaal kon vertellen dat ik zwanger was, kon de datum van mijn boek eigenlijk niet meer naar voren, alleen achteruit naar het najaar en dat zag ik zelf niet zo zitten. Dus we waagden de gok! Eén voordeel van Corona is dat er veel online gebeurt, dus dat is voor mij prima te doen tot het laatste moment ;-). Daarnaast hebben we de boekpresentatie (meerdere scenario’s zoals wel/geen corona en wel/niet al een baby) ruim op tijd voorbereid, zodat we zeker weten dat we iets leuks kunnen doen! Want ook mijn boekbaby verdient alle aandacht natuurlijk. Verder gaan we gewoon met de flow mee en kijken we gewoon wat er nog meer mogelijk is bij de release. Misschien ga ik wel gewoon. tussen de poepluiers zitten signeren, hoor. 🙂

Een tijd terug ben je gestopt met je vaste baan in de hulpverlening om je volledig te richten op het schrijven. Hoe is deze beslissing je tot nog toe bevallen?

Ik heb nog geen moment spijt gehad. Het was sowieso nogal een spannende beslissing, en toen een week later de wereld op slot ging in verband met corona heb ik wel een tijdje peentjes gezweet. Gelukkig is het allemaal goed gekomen en heb ik afgelopen jaar volop kunnen werken aan toffe opdrachten, boeken in opdracht én natuurlijk mijn eigen boeken. Heerlijk! Na mijn verlof ga ik me nog meer richten op schrijfcoaching dus hou dat alvast in de gaten, mocht je interesse hebben!

Je hebt eerder, voor Kobo, De weddingplanner-serie geschreven. Kunnen we van jouw hand, nog zo’n serie verwachten of richt je je alleen maar op de losstaande feelgood-verhalen?

Ik sluit helemaal niets uit. Er komt van alles op mijn pad voorbij en ik grijp de kansen die ik leuk vind met beide handen aan.  Standalone feelgood vind ik heerlijk om te schrijven en ik zit nog boordevol ideeën, maar een serie… ook dat lonkt wel weer, hoor! Wie weet. 😉

Heb je op schrijversgebied nog iets op je bucketlist staan? Dat je boek verfilmd wordt of vertaald wordt bijvoorbeeld?

Er blijft altijd genoeg te wensen over. Ik zou een verfilming supertof vinden. Vaak kijk ik Nederlandse romcom’s en denk dan: dat zou mijn boek kunnen zijn! Wie weet komt het er ooit nog van. Het gevaar van verfilmingen vind ik wel dat ze vaak niet echt recht doen aan het boek. Zo was ik best teleurgesteld door de verfilming van Can you keep a secret? van Sophie Kinsella, mijn favoriete boek van haar. Ik denk dat het gewoon onmogelijk is om 6 uur leesplezier in anderhalf uur film te proppen. Dus als ik moet kiezen, doe mij dan die grootschalige vertaling maar. 🙂

We lazen dat je al met je volgend boek bezig bent. Deze zal, zoals het er nu uitziet, in juni 2022 verschijnen. Aangezien je dit schrijfproces ook al aan het afronden bent vragen wij ons af of je je de aankomende tijd alleen maar op je kindje gaat focussen? Of is er, op schrijfgebied, toch nog veel werk aan de winkel? 

Ik ga eerst lekker met verlof en kijken hoe het leven is met een kind erbij: het zal allemaal wennen zijn, is heel spannend en ik wil er de tijd voor nemen. Gelukkig kan dat ook. In het najaar ga ik weer aan het werk, en ja hoor, dan liggen er ook alweer schrijfplannen klaar. Wat dat betreft komt het heel goed uit dat de roman voor juni 2022 al klaar is. 😉

Als laatste zijn wij natuurlijk erg benieuwd of je ons al een kleine scoop kan geven over je verhaal dat in 2022 verschijnt?

Oeeeh, degenen die mij volgen op social media hebben er al wel een en ander over voorbij zien komen natuurlijk. Maar ik kan je verklappen dat we (jeej) de grens overgaan met dit verhaal: we gaan naar Vegas, baby! Ik ben zelf helemaal weg van de hoofdpersonages, twee jeugdliefdes die uit elkaar gegroeid zijn en allebei hun eigen pad zijn gaan volgen, met hun eigen verhaal en obstakels. De vraag is of ze elkaar weer terugvinden of dat sommige dingen simpelweg met een reden gebeuren?

Wij willen Marijke bedanken voor de leuke antwoorden en wij wensen haar veel succes met de laatste loodjes van haar bevalling. Wij ontvingen gisteren het recensie-exemplaar van ‘Wedden dat ik blijf’, en dat gaan wij binnenkort lezen, want wij zijn erg nieuwsgierig naar haar nieuwe feelgood. Gaan jullie hem ook lezen? Mocht je hem nog niet besteld hebben, hieronder kun je meedoen aan de winactie en een exemplaar winnen.

Wij mogen één fysiek exemplaar van ‘Wedden dat ik blijf’ verloten. Hier willen wij HarperCollins Holland natuurlijk hartelijk voor bedanken.

Wat moet je hier voor doen?

 • Stuur een mailtje naar Winacties@koukleum.nl o.v.v. ‘Wedden dat ik blijf’ en vermeld in het mailtje je volledige voor- en achternaam, je adresgegevens en of je extra stappen (Zie hieronder) gedaan hebt om extra kans te maken.

Wil je extra kans maken?

 • Like Koukleum.nl op Facebook en like en/of deel dit interview + winactie op Facebook.
 • Volg Koukleum.nl via mail, deze mogelijkheid vind je rechts bovenin hier, op de website. (let op dat je de mail die je ontvangt bevestigt).
 • Volg Koukleum.nl op Bloglovin en save het bericht over dit interview + winactie.
 • Volg Koukleum.nl op Twitter en like en retweet het bericht over dit interview + winactie.
 • Volg Koukleum.nl op Instagram, like de foto over dit interview + winactie en plaats deze foto 24 uur in je story en tag ons in het bericht.
 • Volg Koukleum.nl op LinkedIn. Geef het bericht over dit interview + winactie een duimpje en deel het bericht.

Deze winactie loopt tot en met 5 juni 2021. De maandag hierop volgend zullen we de winnaar bekend maken.

Succes!

One thought on “In gesprek met… Marijke Vos + Winactie

 1. Dit lijkt mij een erg mooi feelgood verhaal.
  Ik ben gek op dit soort boeken, kun je heerlijk bij weg dromen.
  Heel graag doe ik mee en heb gemaild.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge