In gesprek met… Marcel van de Ven

© Nico Kroon 2020

Normaal ondervragen wij de auteurs altijd tijdens ons eigen evenement, Koukleum meets auteurs, maar door Covid-19 is dit natuurlijk niet mogelijk. Daarom zullen we dit, in de toekomst, digitaal gaan doen. Afgelopen week stelden we Marcel van de Ven een aantal vragen.

Voor de mensen die je niet kennen: wie is Marcel van de Ven?

Ik ben 49 jaar en woonachtig in Alkmaar, maar geboren en getogen in de Zaanstreek, Wormerveer.

In 1995 ben ik naar de politie gegaan en heb daar tot 2003 op straat gewerkt, prachtig werk en veel gezien.

Vanaf 2003-2008 heb ik bij een specialistische eenheid gewerkt van de Nederlandse politie. Daarna heb ik in het management gezeten, voornamelijk als operationeel leidinggevende binnen de rechercheprocessen, zoals leidinggevende van de Forensische opsporing en Officier van Dienst Recherche. Ik was ook onderhandelaar, prachtig werk. In 2012 heb ik de politieorganisatie verlaten en ben ik verder gegaan als zelfstandig ondernemer en ben ik in de media beland. Ik heb de programma’s ‘Ontvoerd’ en ‘Op de vlucht’ gedaan met John van den Heuvel, daarnaast kun je mij nu zien bij ‘Shownieuws’ en ben ik reeds 5 jaar operationeel leidinggevende van team Hunted van het populaire programma ‘Hunted’ op NPO 3.

Voordat ik bij de politie ging werken werkte ik in sportwinkels, sporten is altijd een enorme hobby geweest, voetbal, zwemmen, kickboksen, ontzettend leuk en goed om te doen.

Kun je in het kort vertellen waar het boek ‘De kooi’ over gaat.

Het boek ‘De Kooi’ gaat over de laatste periode bij de politie op straat en mijn overstap naar een specialistische eenheid van de politie, de ‘Dienst Specialistische Recherche Toepassingen’, unit specialistische operaties.

Deze Unit was opgezet om nieuwe opsporingsmethodieken toe te passen in de strijd tegen de zwaar georganiseerde misdaad en terreur en dat zowel nationaal als internationaal, over de hele wereld. Ik beschrijf een aantal, voor mij, indrukwekkende operaties alsmede wat het is om deel uit te maken van een specialistische eenheid, wat voor een impact dat heeft op je privéleven en wat een impact het heeft op de ontwikkeling als persoon. Er zullen genoeg mensen zijn die zich erin herkennen, balans weg tussen  werk en privé en de impact.

Op 12 november waren er al 10.000 exemplaren verkocht van ‘De kooi’. Had je dit succes zo snel verwacht?

Ongelofelijk hé, krijg enorm veel leuke en goede reacties. Had zeker niet verwacht dat het zo goed verkocht zou worden maar ben er wel heel trots op.

Wat is het gekste wat je hebt meegemaakt in je werk?

Als je werkzaam bent bij de politie maak je vele gekke dingen mee, alles wat je kunt verzinnen is gebeurd of misschien nog wel erger en gekker. Dat maakt het werk ook ontzettend leuk en mooi maar soms ook heel heftig.

De afdeling waar jij voor werkte was onbekend, zelfs binnen het korps was die voor velen onbekend, echter was je dan nooit bang dat je door de andere eenheden van de politie als verdacht aangemerkt zou worden?

Dat is ook wel gebeurd, ik heb dat ook beschreven in mijn boek. Bang was ik er niet voor maar het was wel vreemd als je door je eigen collega’s werd aangehouden terwijl je aan het werk was voor hetzelfde doel. Maakte het ook wel weer spannend!

Heeft het werk invloed gehad op je privéleven?

Het werk heeft ontzettend veel invloed gehad op mijn privéleven. Heb veel gemist van de beginjaren van de opvoeding van mijn kinderen. Ik keek anders naar de wereld en leefde toch wel in een soort van heimelijkheid en was altijd scherp. Kwam gewoon omdat je dagelijks bezig was met werk wat veel spanning met zich meebracht en ook gevaarlijk was. Als je jarenlang in die setting werkzaam bent dan gaat dat onder je huid zitten en vormt je dat of zoals ik het noem, vervormd. Helaas ben ik in die jaren gescheiden, weet niet of dat was gebeurd als ik ander werk had gedaan of als ik voor wat meer balans had gezorgd.

Naast boeken schrijven, ben je momenteel ook te zien in het tv-programma Hunted. Hoe is het om je werk nu voor de camera te doen? Aangezien ik aanneem dat je werk voorheen voor de buitenwereld onzichtbaar bleef.

Dat was een leerproces en heel vreemd. Eigenlijk direct nadat ik weg ging bij de politie ben ik samen met John van den Heuvel ontvoerd gaan doen. In ene was ik op tv met camera’s als ik een actie deed en was het juist voor de buitenwereld. Nu ben ik het gewend maar ook dat was een leerproces, loslaten is moeilijker dan vasthouden.

Je hebt nu twee boeken geschreven. Het reeds verschenen ‘De kooi’ en het boek ‘Onder de radar’ wat a.s. maandag 23 november verschijnt. Kunnen we in de toekomst meer boeken van jouw hand verwachten?

Ik moet zeggen dat ik het hartstikke leuk vindt om te schrijven, ook dat is weer nieuw en vraagt discipline, een enorme uitdaging en zeker als je het goed wilt doen. Zou graag nog eens een fictieboek willen ook met het jeugdboek ben ik nog niet klaar, dat vond ik echt een uitdaging en ik ben heel benieuwd hoe dat ontvangen gaat worden.

23 november verschijnt je jeugdboek ‘Onder de Radar’, kun je daar ook iets over vertellen?

Het betreft een fictief verhaal over een groepje jongeren die te maken krijgen met een aantal onderwerpen die op dit moment heel actueel zijn. Groepsdruk, sexting, geweld met messen zijn onder andere onderwerpen die zijn verwerkt in het verhaal. Ook heb ik er een stukje non-fictie in verwerkt wat het kan betekenen als je je schuldig maakt aan de strafbare feiten of als je slachtoffer bent wat je dan kunt doen en waar je hulp kunt halen. Er is ook een lesbrief ontwikkelt waarmee je het bespreekbaar kunt maken, iets wat ontzettend goed wordt ontvangen door een aantal instanties gerelateerd aan jeugd.

Ben je na het lezen van dit interview nieuwsgierig geworden naar ‘De kooi‘ of ‘Onder de radar‘ van Marcel van de Ven? Klik dan de boektitel aan voor een leesfragment.

Hopelijk hebben jullie, net als ons, Marcel een beetje beter leren kennen. Wij vonden het erg leuk om Marcel te ondervragen en we willen Marcel dan ook natuurlijk hartelijk bedanken voor zijn openheid en het beantwoorden van onze vragen.

Kom a.s. maandag, 23 november, ook even een kijkje nemen op Koukleum.nl, want zal onze recensie over ‘Onder de radar’ verschijnen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge