In gesprek met… Linda van Rijn

Normaal ondervragen wij de auteurs altijd tijdens ons eigen evenement, Koukleum meets auteurs, maar door Covid-19 is dit natuurlijk niet mogelijk. Daarom zullen we dit, in de toekomst, digitaal gaan doen. Afgelopen week mochten wij thrillerauteur Linda van Rijn een aantal vragen stellen.

Voor de mensen die je nog niet kennen, wie is Linda van Rijn?

Ik ben een Nederlandse thrillerschrijfster, en ik heb net mijn 25ste thriller uitgebracht. Mijn boeken spelen zich vooral af op vakantiebestemmingen in binnen- en buitenland. Schrijven was altijd al mijn grote passie en in 2011 heb ik eindelijk de stap durven zetten om hier echt iets mee te gaan doen. Eerder werkte ik in de reisbranche, maar na het verschijnen en succes van mijn eerste thriller Last Minute in 2011, is schrijven mijn werk. Heerlijk vind ik dat, zelfs na 25 thrillers ben ik er nog lang niet klaar mee.

Linda van Rijn is je pseudoniem. Heb je nooit gedacht om jezelf bekend te maken zodat je lezers kennis met je kunnen maken?

Jawel, daar denk ik weleens over na, zeker omdat ik via social media veel contact hebt met mijn lezers en ik merk hoe leuk ik dat vind. Wie weet, in de toekomst…

Je boeken zijn zo succesvol denk je dat dit anders zou zijn als lezer je echte naam zouden kennen?

Goede vraag. ? Ik denk het niet, juist omdat ik onder een pseudoniem schrijf, zie je dat je naam niet echt uitmaakt. Dat vind ik altijd mooi om te merken: het gaat de lezers écht om de boeken, niet om mijn hoofd. Grappig genoeg weten veel lezers ook niet dat Linda van Rijn een pseudoniem is en het maakt ze ook niet echt uit.

Je hebt ondertussen 25 boeken op je naam staan. Kun je wat meer over je laatste boek ‘Familiediner’ vertellen?

Familiediner is een van mijn ‘minithrillers’, na Vakantievrienden en Voetbalvrouwen. In een gek jaar als dit wilde ik dat mijn lezers in december iets extra’s te lezen hadden, omdat lezen volgens mij dé manier is om even te ontsnappen aan alle toestanden. In Familiediner leer je de familie Tichelaar kennen. De jongste zoon, Roemer, komt niet opdagen aan het kerstdiner (in een restaurant, ik dacht tijdens het schrijven nog dat dat gewoon zou kunnen met kerst ?) en elk familielid heeft zo z’n eigen, verontrustende gedachten over de reden van zijn afwezigheid. Anders dan in mijn andere boeken, lees je in elk hoofdstuk een ander perspectief, en zo ga je alle familieleden bij langs. Tot je er uiteindelijk achterkomt, wat er echt met Roemer aan de hand is.

Welk van je eigen boeken is je favoriet?

Dat is net zoiets als kiezen tussen je kinderen, dus onmogelijk! Ik probeer wel elk boek weer beter, origineler en spannender te maken dan de boeken ervoor en ik leer ook veel van de feedback die mijn lezers me geven. Dus in die zin is mijn laatste boek altijd mijn favoriet, in dit geval Familiediner. Maar ik merk dat ik ook een voorliefde heb voor mijn boeken met Nederlandse bestemmingen. Hier krijg ik vaak ook heel erg leuke reacties op van lezers, die bijvoorbeeld op die bestemming wonen of er altijd op vakantie gaan. Bij Zoutelande heb ik daar bijvoorbeeld enorm van genoten, al die geweldige reacties. En bij Strandslag kreeg ik veel reacties van Texelaars die het zo leuk vonden dat hun eiland een belangrijke rol speelt in mijn boek.

Is het voor jou nu moeilijker om te schrijven omdat je door Covid-19 moeilijker kunt reizen?

Nee, dat valt wel mee. Ik ben bijvoorbeeld vorig jaar op Samos geweest en die ervaring en research heb ik gebruikt in Bloedkoraal, die dit najaar is verschenen. Vaak bezoek ik de bestemmingen lange tijd van tevoren. Voor volgend voorjaar staat er een thriller met een Nederlandse bestemming op de planning, waar ik al heel vaak ben geweest. En ook de research voor de zomerthriller is al gedaan. Voor het najaar weet ik nog niet wat de bestemming wordt, maar wie weet kunnen we in het voorjaar weer wat meer op pad, dat moeten we afwachten. En anders komt het ook wel goed, ik heb zoveel plekken bezocht en kan wat dat betreft gelukkig putten uit een rijk archief aan research.

Er komen steeds meer auteurs die met jou vergeleken worden, zoals bijvoorbeeld Noortje Brink en Evi Dekker. Had je dit ooit verwacht toen je begon met schrijven?

Nee, totaal niet, en ik vind het nog steeds echt bizar om zoiets te lezen. Ik weet dat mijn boeken goed verkopen, maar ik zal mezelf nooit een bestseller- of sterauteur durven noemen. Je moet het met elk boek ook gewoon weer waarmaken, zo zie ik het.

Is er nog een plek op aarde waar je nog graag naar toe zou willen en dan ook over zou willen schrijven?

Er zijn heel veel plekken op aarde waar ik nog naartoe zou willen! Het lijkt me bijvoorbeeld geweldig om een keer naar Groenland of Antarctica te gaan, en ik ben ook nog nooit in Canada geweest. Maar dat zijn niet meteen bestemmingen waar je bij mijn thrillers aan zou denken. Ik zou wel heel graag een keer naar Lapland willen, en daar dan een thriller over schrijven. Volgens mij leent die omgeving zich perfect voor een spannend, donker winterverhaal.

Waar kunnen wij jou ’s nachts voor wakker maken?

Voor een goed boek. Als ik echt helemaal in een boek zit, lees ik vaak door tot diep in de nacht. Dan kan ik niet stoppen. Heerlijk is dat.

Wat zijn je toekomstplannen voor 2021 wat betreft schrijven?

Voor volgend jaar staat er weer veel leuks op de planning! In het voorjaar, de zomer én het najaar is er een nieuw boek van mij te verwachten. De bestemming voor het najaar moet ik nog bepalen, in de zomer gaan we naar een heel fijn zonnig buitenland en in het voorjaar speelt de thriller zich dus af in Nederland. Genoeg te doen voor mij dus, het wordt weer een heerlijk druk jaar.

Wij willen Linda van Rijn, die tussen de bedrijven door, tijd voor ons, en jullie, maakte, hartelijk bedanken voor de antwoorden. Op deze manier hebben we deze auteur weer een beetje beter leren kennen en wie weet krijgen we ooit te horen wie achter dit pseudoniem zit. 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge