In gesprek met… Kyra Rutgers

Voorheen interviewden wij de auteurs altijd tijdens ons eigen evenement, Koukleum meets auteurs, maar sinds Covid-19 is dit natuurlijk niet meer mogelijk. Daarom doen we dit tegenwoordig digitaal.

Aangezien vandaag ‘Grenzeloze liefde’, het nieuwste boek van Kyra Rutgers verschenen is, vonden wij het tijd worden om Kyra eens een aantal vragen te stellen. Lezen jullie weer gezellig mee?

Voor de mensen die je nog niet kennen, wie is Kyra Rutgers?

Naast mijn werk als journalist ben ik auteur van (feelgood)romans. Ik woon met mijn man in Noord-Holland en ben de trotse moeder van een zoon. Ik ben dol op reizen en in mijn vrije tijd lees ik graag of maak ik lange wandelingen in de natuur. En ik ben een echte dierenvriend. Toen ik een tijdje op Cyprus verbleef, heb ik daar in een opvang voor zwerfdieren gewerkt. Daar heb ik ook mijn hondje Filos vandaan. Toen we teruggingen naar Nederland, hebben we hem geadopteerd. We konden niet terug zonder hem, ik was zo gehecht geraakt aan hem. En hij aan mij. Verder ben ik een gedreven, zorgzaam en loyaal persoon. Loyaliteit staat bij mij echt hoog in het vaandel. 

Buitenspel gezet gaat over Olivia die met haar man, trainer/coach Jay meeverhuisd naar Cyprus. je bent zelf tegenwoordig getrouwd met een voetbaltrainer. Zitten in dat boek ook stukjes uit je eigen leven?

Ik heb een tijdje op Cyprus gewoond, toen mijn man daar op verzoek van een aantal clubs trainingen gaf. Hij komt van het eiland, dus het is ons tweede thuis. We verblijven er zoveel als mogelijk. Toen we daar voor langere tijd waren, schreef ik voor weekblad Flair een column over mijn ervaringen. Daarna is het idee voor een boek ontstaan. Het boek is fictie, maar alle elementen zijn uit het echte leven gegrepen. Bepaalde fragmenten zijn wel geïnspireerd door eigen ervaringen, zoals bijvoorbeeld het allereerste moeizame contact met de voetbalvrouwen, de intriges en dergelijke affaires tussen bepaalde koppels uit dat wereldje. Hahaha, nee, ik noem geen namen.

Je hebt nu met Grenzeloze liefde ook een waargebeurd verhaal geschreven, is het heel anders schrijven voor je, dan fictie? En wat schrijf je liever?

Ik heb geen voorkeur voor fictie of non-fictie. Meestal verwerk ik wel wat eigen ervaringen, of die van vriendinnen – uiteraard met toestemming – in mijn verhalen, dus ook in mijn feelgoods.  Eigenlijk zijn al mijn boeken daardoor een mix van fictie en non-fictie. Alle elementen zijn uit het echte leven gegrepen, waardoor situaties ook herkenbaar zijn voor de lezers. Zo schreef ik ooit de serie Dagboek van een scheiding voor weekblad Vriendin, dat heel goed werd beoordeeld. Juist omdat veel vrouwen zich herkenden in alle emoties die met een scheiding gepaard gaan. De belevenissen van de hoofdpersonages uit mijn Flamingo-feelgoodserie zijn ook heel herkenbaar voor vrouwen – een gebroken hart, teleurstelling in vriendschappen, twijfels over de juiste beslissingen, relaties, nieuwe liefdes.

Kyra samen met Filos
Grenzeloze liefde is een heel persoonlijk boek, over een moeilijke periode in je leven. Was het moeilijk voor jou om terug te gaan naar die periode en al deze gebeurtenissen weer op te rakelen?

Ja en nee. Ja, omdat je teruggaat in die moeilijke tijd en het brengt weer allerlei emoties naar boven. Aan de andere kant had ik heel sterk het gevoel dat ik dit boek moest schrijven, het kan andere vrouwen in soortgelijke situaties helpen of inspireren. Op het moment dat je in zo’n situatie zit, zie je geen uitweg. Wat ik met Grenzeloze liefde wil meegeven is dat hoe uitzichtloos je het ook ervaart, er toch hoop is. Mijn hoop is nu dat andere vrouwen geïnspireerd raken en zullen beseffen dat je voor jezelf mag kiezen. Wanneer dergelijke dingen je overkomen, wordt nog te vaak gedacht: waarom overkomt mij dit? Ligt het aan mij? Heb ik iets verkeerd gedaan of had ik het anders moeten aanpakken? Vrouwen zoeken vaak de schuld bij zichzelf. Mijn proeflezers reageerden unaniem: “Elke vrouw die denkt dat dit haar nooit zal overkomen, denkt er na het lezen van dit verhaal anders over.” Inmiddels zijn de pijn en het verdriet om ons uiteengerukte gezin verwerkt, en daarom kon ik ook nu pas deze gebeurtenis uit ons leven in een roman verwerken. Ik denk ook niet dat ik het tijdens dat verwerkingsproces had kunnen schrijven. Destijds was ik er gewoonweg niet klaar voor om mijn verhaal met anderen te delen. Gevoelens van schaamte, falen en vertwijfeling overheersten toen te veel. Ik heb lang geworsteld met de vraag of ik bepaalde dingen niet anders had moeten aanpakken of oplossen. Destijds zat ik ook nog te veel vast in boosheid. Nu zie ik veel meer dat iedereen bepaalde keuzes moet maken in zijn leven en dat je soms zelfs letterlijk geen keus hebt. Mijn ex stond tussen zijn gezin en zijn familie in. Destijds zag ik dat niet, maar nu heb ik veel meer mildheid. Daardoor is het boek ook beter geschreven denk ik, zo voorkom je dat je met een beschuldigende vinger gaat schrijven.

Je vertelde ons dat je een vervolg wilt schrijven op Grenzeloze liefde. Dit juichen wij natuurlijk toe. Kun je hier iets over vertellen? Zit deze al in de pen?

Een aantal proeflezers vroeg mij hoe het ons na de vlucht is vergaan. Ik heb er wel even aan gedacht om dat in het nawoord te verwerken, maar ik besloot het toch open te houden, voor het geval er een vervolg zou komen. Het vervolg zit al in mijn hoofd, er is na de vlucht nog genoeg gebeurd… Ik zou er dan wel voor kiezen om het zo te schrijven dat men niet per se het eerste deel gelezen hoeft te hebben. Ja, alles zit al helemaal in mijn hoofd hoe ik dat zou doen. Gesprekken daarover voer ik met mijn uitgever. Ik kan nu nog niet met 100% zekerheid zeggen of het vervolg er komt. Indien er een GO komt, laat ik het je weten.

Je boeken worden altijd erg goed ontvangen. Ben je, nu je een boek over je eigen leven geschreven hebt, extra nerveus hoe dit boek ontvangen wordt?

Recensies zijn altijd spannend, ongeacht welk boek je schrijft. Je hoopt altijd dat je de lezers kunt boeien en beroeren met je verhaal, dat is waarvoor je het doet. Maar eerlijk gezegd vind ik het nu extra spannend omdat mijn nieuwe boek wel heel persoonlijk is. Je geeft jezelf bloot en dat maakt kwetsbaar. Mij kwetsbaar opstellen is iets wat ik altijd wel lastig heb gevonden en deed ik tot voor kort alleen bij enkele naasten. Inmiddels heb ik ondervonden dat het ook iets moois kan opleveren door je kwetsbaarheid te laten zien. Kwetsbaarheid brengt herkenning en saamhorigheid. Bovendien, nu ik geleerd heb om mij kwetsbaarder op te stellen, heb ik de afgelopen twee jaar betere beslissingen kunnen nemen. Beslissingen waarvoor ook begrip kwam. Als je anderen doet geloven dat het altijd goed met je gaat, dan kunnen ze er ook niet voor je zijn of je helpen in minder goede tijden.

Je schrijft altijd feelgood romans. Op zich, nadat ik je nieuwste boek ‘Grenzeloze liefde’ gelezen had, had ik toch ook een feelgood gevoel na het lezen. Heb je er ooit over gedacht om een ander genre te schrijven?

Dat is een mooi compliment, dat je bij dit heftige verhaal na afloop wel een feelgoodgevoel had. Als auteur wil je de lezer altijd een fijn en goed gevoel bezorgen. Een voldaan gevoel als ze het boek dichtklappen. Andere genres trekken mij minder, althans om zelf te schrijven. Fictie en non-fictie zijn toch wel helemaal mijn ding.

Heb je er ooit aan gedacht om een boek samen met iemand te schrijven? En met wie zou je dit dan willen doen?

Mijn eerste twee romans Verspilde liefde en Fabels en Flirten heb ik samen met een andere auteur, een ex-collega, geschreven. Je moet goed op elkaar ingespeeld zijn om dat te doen. Met die auteur werkte dat goed. Mijn toenmalige uitgever zei ook: “Je merkt niet dat er twee personen hebben geschreven.” Onze schrijfstijl was hetzelfde.

Kyra op Cyprus
Lees je zelf ook graag? En zo ja wat voor genre lees je het liefst en wie is je favoriete auteur?

Ik ben dol op lezen, al heb ik er nu te weinig tijd voor. Daarom zijn luisterboeken voor mij op dit moment een uitkomst. Daar luister ik ’s avonds in bed naar, het geeft ook even rust om lekker te luisteren. Ik zit al de hele dag achter de laptop. De laatste boeken die ik heb geluisterd zijn Laura H: het kalifaatmeisje uit Zoetermeer van Thomas Rueb en Het geheime kistje van Elle van Aline van Wijnen, prachtige boeken! Er zijn meerdere favoriete auteurs, onder wie Marina Folkers, Gaby Rasters en Petra Kruijt. Maar ik ben ook dol op de boeken van Kluun en Jill Mansell – ik heb haar ooit mogen interviewen voor weekblad Vriendin. Zo’n leuke vrouw! Maar ik kan ook genieten van goede biografieën, zoals die van Wim Kieft.

Jouw motto is Hard Work pays off. Waar komt dit motto vandaan?

Die lijfspreuk blijf ik mooi vinden. Wanneer je iets écht graag wilt, en je haalt de kracht en motivatie vanuit jezelf naar boven, dan lukt het! Tijdens dat proces krijg je uiteraard ook weleens met tegenslagen te maken, maar ook dan moet je gewoon doorzetten. Hup, schouders eronder en wilskracht tonen. En als je dan merkt dat het vruchten afwerpt, kun je met recht zeggen: hard werken wordt beloond! Dat geldt trouwens niet alleen voor het schrijverschap of in je carrière, maar ook in andere situaties.

We willen Kyra hartelijk bedanken voor haar openheid en we hebben genoten van haar antwoorden. We hopen natuurlijk jullie ook.

Willen jullie weten wat wij van haar boek ‘Grenzeloze liefde’ vinden? Lees dan zeker onze recensie over dit boek.

En wisten jullie dat Kyra een deel van de opbrengst van haar boek ‘Grenzeloze liefde’ doneert aan de opvangcentra voor zwerfhonden op Cyprus: Paphiakos Animal Welfare en Stray Haven. De donatie gaat zij persoonlijk overhandigen. Dus de opbrengst komt ook zeker op de goede plek terecht. Natuurlijk een extra reden om het boek te kopen, naast dat het boek ook steengoed is. Het boek is vanaf vandaag overal te koop.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge