In gesprek met… Johnny Bollé + Winactie

Vandaag viert auteur Johnny Bollé, en uitgeverij LetterRijn, feest. Want vandaag verschijnt ‘Duistere grens’, de nieuwste thriller van Johnny. En weten jullie wat nog leuker is? Wij, en jullie, mogen mee vieren. Wij gingen voor deze gelegenheid in gesprek met deze Vlaamse schrijver en namens uitgeverij LetterRijn mogen wij ook één fysiek exemplaar verloten. Lezen jullie gezellig mee?

Voor de mensen die je nog niet kennen, wie is Johnny Bollé?

Ik ben een Antwerpse schrijver van thrillers en korte verhalen. Van opleiding klinisch laborant maar ik maakte een carrière-switch rond mijn dertigste en ging aan de slag als groepslesgever en personal trainer in een sportschool. Momenteel geef ik nog steeds lessen en coördineer het lesgeversteam.

Na het winnen van een schrijfwedstrijd werd mijn eerste boek ‘Egyptisch blauw’ uitgegeven bij Schrijverspunt in september 2018. Daarna volgden nog 3 thrillers, ‘Bloedmaan’, ‘Hij noemde me duivelskind’ en ‘Wilde gok’.

Naast fitness is schrijven een passie. Sinds het verschijnen van ‘Egyptisch blauw’ neemt schrijven stilaan meer en meer van mijn tijd in beslag. Het doet me ontzettend veel plezier dat mijn verhalen goed worden ontvangen en het motiveert me om er steeds nieuwe te verzinnen.

Je nieuwe thriller ‘Duistere grens’ is vandaag verschenen, kun je in het kort vertellen waar deze thriller over gaat?

Sieg Papadakis wordt samen met drie van zijn vrienden naar een afgelegen plek gelokt en opgesloten. Hij kan aan de dood ontsnappen maar dat ging ten koste van zijn geweten.

Negen jaar na de feiten staat Sieg aan het hoofd van spellenproducent Medusa. Hij heeft de ware toedracht van de opsluiting voor zich gehouden maar er is iemand die weet wat er tijdens zijn gevangenschap is gebeurd. Deze man, Argus, aarzelt niet om hem met deze informatie te chanteren.

Sieg doet wat hij vraagt en raakt zo steeds meer verstrikt in een web van leugens, moord en bedrog. Argus wordt steeds agressiever, maar Sieg doet alles wat hij wil. Totdat de mensen uit Siegs naaste omgeving de dupe dreigen te worden. Dan besluit hij om terug te vechten.

Waar heb je je inspiratie vandaan gehaald om deze thriller te schrijven?

Net zoals mijn vorige boeken is de plaats waar het verhaal zich afspeelt een plek waar ik met vakantie ben geweest.  Deze keer is het het Griekse eiland Zakynthos.

Naast de verschillende plots en intriges staan enkele spellen centraal. Jaren geleden was ik een fervente fan en speler van het star trek card game en andere kaartspelen. Dat zorgde dan weer voor inspiratie voor de rode draad van het verhaal.

Mijn inspiratie doe ik dikwijls ook op tijdens het joggen, blijkbaar is dat voor mij het moment dat mijn fantasie het beste werkt. Zo werd bijvoorbeeld mijn verbeelding geprikkeld door een geheimzinnig huis op één van mijn joggingroutes. Het zorgde ervoor dat de vervallen villa het toneel werd van enkele scenes uit Duistere grens.

Je schrijft, naast thrillers, ook graag korte verhalen. Kunnen wij op dat gebied nog iets verwachten van jouw hand?

Ik schrijf regelmatig korte verhalen. Zo verscheen onlangs, op vraag van Bookstamel, mijn korte verhaal ‘Foute liefde‘, op haar website. Dit keer geen thriller maar een gevoelig verhaal dat ik schreef naar aanleiding van Valentijn.

Bij uitgeverij Phoenix Books werd een ander verhaal ‘Model zoekt fotograaf’ opgenomen in een bundel getiteld Uitbreken.

Ook zijn er plannen om een kort verhaal te schrijven voor de jaarlijkse bundel van LetterRijn.

In januari schreef ik het winnende verhaal ‘Angel’ voor de website Verhaal van de maand.

Het scheepswrak bij Navagio Beach in Zakynthos speelt een belangrijke rol in je nieuwe boek. Heb je zelf een bepaalde connectie met Griekenland?

Samen met mijn partner hadden we een zalige vakantie op het Griekse eiland. Het strand met het scheepswrak is een plek die niet enkel adembenemend is, het heeft ook iets mysterieus. De gevaarlijke, steile kliffen gaven me meteen inspiratie voor deze thriller.

Je hebt nu een vijftal boeken geschreven, op welk boek ben je het meeste trots? En natuurlijk de vraag: waarom?

Dat vind ik een bijzonder moeilijke vraag want mijn vijf thrillers betekenen allemaal wel iets voor mij.

‘Egyptisch blauw’ omdat het mijn eerste boek was en de deur heeft geopend voor andere thrillers.

Op ‘Bloedmaan’ ben ik bijzonder trots omdat het door de VRT tot één van de beste twintig boeken van 2019 werd verkozen.

‘Hij noemde me duivelskind’ was dan weer belangrijk voor mij omdat het de longlist haalde van Beste Nederlandstalige thriller van Thrillzone.

‘Wilde gok’ ligt me heel nauw aan het hart, ik heb er twee jaar aan gewerkt om de personages en het ingewikkelde plot volledig te laten kloppen.

Wat ‘Duistere grens’ bijzonder maakt (althans dat hoop ik toch) is dat pas in de allerlaatste paragraaf van het boek het laatste puzzelstukje wordt gegeven waardoor het plot dan (eindelijk) samenkomt. Ik ben ontzettend benieuwd wat de lezers ervan zullen vinden.

We lazen in een ander interview dat je destijds bewust voor een Belgische uitgever gekozen had, met het oog op de Boekenbeurs. Nu ben je toch weer bij een Nederlandse uitgever terecht gekomen. Heb je nu bewust toch voor een Nederlandse uitgever gekozen?

Ik wilde heel graag een boek of boeken laten uitgeven door LetterRijn, maar door omstandigheden was het met mijn vorige thrillers nooit zover gekomen. De boekenbeurs in Antwerpen vind ik nog steeds een hoogtepunt van het jaar. Ik kijk er steeds naar uit om daar te signeren of een stand te hebben. Sinds 2021 is het concept van de boekenbeurs volledig veranderd en zijn niet enkel Belgische uitgeverijen welkom maar ook internationale. Dus wordt het voor ‘Duistere grens’ geen enkel probleem om mee te doen. Ondertussen heeft Theo van LetterRijn ook een vernieuwde versie uitgebracht van ‘Bloedmaan’.

Je boeken ‘Bloedmaan’ en ‘Hij noemde me duivelskind’ zijn beiden genomineerd geweest. Bloedmaan werd tot één van de 20 beste boeken van 2019 verkozen door het lezersplatform VRT-Lang zullen we lezen en ‘Hij noemde me het duivelskind’ kwam op de longlist voor de beste Nederlandstalige thriller’ voor de editie van de ThrillZone Awards 2020. Legt dat de lat steeds hoger voor een nieuw boek? En wat zijn je verwachtingen voor ‘Duistere grens’?

Ik merk inderdaad dat ik veel kritischer ben geworden bij elk nieuw boek dat ik schrijf. Toen ik ‘Egyptisch blauw’ schreef wist ik totaal niet wat ik kon verwachten. Sinds dat boek is mijn schrijfstijl verfijnder geworden. Ik deed schrijfcursussen, leerde uit recensies en lees zelf veel. Bij elk nieuw boek dat ik schrijf wil ik mezelf proberen te verbeteren en wil ik vooral origineel blijven. Dat zorgt er wel voor dat ik meer ga herlezen en herschrijven.

Heb je qua schrijversvak nog bepaalde wensen? Natuurlijk die ene bestseller schrijven, maar bijvoorbeeld dat je boek vertaald wordt, of verfilmd of bijvoorbeeld een boek met die ene auteur schrijven?

Stiekem droomt elke schrijver wel van een bestseller of een verfilming denk ik.

Wat ik vooral hoop is dat de lezers mijn boeken goed genoeg blijven vinden en blijven lezen. Een vertaling zou natuurlijk een bijzondere eer zijn en meteen ook een kans om een breder publiek te bereiken. En een prijs wil iedereen wel winnen denk ik. Alleen legt dat dan weer de lat hoger voor volgende manuscripten…

Wij sluiten eigenlijk altijd af met de vraag of de auteur alweer met een nieuw boek bezig is. Dus nu vragen wij ons natuurlijk af of er al een nieuwe Bollé in de maak is? En zo ja of je al een tipje van de sluier kunt lichten?

Ongeveer een maand geleden stuurde ik mijn zesde manuscript naar Theo van LetterRijn. Het heeft de werktitel -‘Wat ik niet deed’ – en is opnieuw een spannend verhaal. De uitgever is enthousiast en aan de hand van het proeflezersrapport ben ik aan de eerste herschrijfronde begonnen.

‘Wat ik niet deed’ speelt zich voornamelijk af in de Schotse Highlands. Het gaat over een schrijfster, Emily, die recent haar man en kind verloor en tracht om haar leven weer op de rails te krijgen. Ze krijgt van een uitgever het aanbod om een boek te schrijven over Megan Kerr, de laatste heks die het dorp Durness heeft gekend. Zodra ze aanvaardt, komt Emily terecht in een reeks onverklaarbare gebeurtenissen… Is het haar fantasie of gebeuren er echte vreemde zaken?

Wij willen Johnny natuurlijk hartelijk bedanken voor zijn openheid en leuke antwoorden. Wij, en wij hopen jullie ook, hebben deze Vlaamse auteur wat beter leren kennen. En na dit interview zijn we nog nieuwsgierig geworden naar zijn nieuwe boek ‘Duistere grens’. Hij ligt hier al klaar op onze recensie-stapel. Ben jij ook nieuwsgierig geworden naar zijn nieuwste boek en wil jij kans maken om een fysiek exemplaar van ‘Duistere grens’ te winnen? Vergeet dan niet om hier onder mee te doen aan de winactie.

Wij mogen één fysiek exemplaar van ‘Duistere grens’ verloten. Hier willen wij LetterRijn natuurlijk hartelijk voor bedanken.

Wat moet je hier voor doen?

  • Geef antwoord op de vraag: Welk boek werd door VRT verkozen tot één van de best twintig boeken van 2019?
  • Stuur het antwoord in een mailtje naar Winacties@koukleum.nl o.v.v. ‘Duistere grens’ en vermeld in het mailtje je volledige voor- en achternaam, je adresgegevens en of je extra stappen (Zie hieronder) gedaan hebt om extra kans te maken.

Wil je extra kans maken?

  • Like Koukleum.nl op Facebook en like en/of deel dit interview + winactie op Facebook.
  • Volg Koukleum.nl via mail, deze mogelijkheid vind je rechts bovenin hier, op de website. (let op dat je de mail die je ontvangt bevestigt).
  • Volg Koukleum.nl op Bloglovin en save het bericht over dit interview + winactie.
  • Volg Koukleum.nl op Twitter en like en retweet het bericht over dit interview + winactie.
  • Volg Koukleum.nl op Instagram, like de foto over dit interview + winactie en plaats deze foto 24 uur in je story en tag ons in het bericht.
  • Volg Koukleum.nl op LinkedIn. Geef het bericht over dit interview + winactie een duimpje en deel het bericht.

Deze winactie loopt tot en met 19 februari 2022. De maandag hierop volgend zullen we de winnaar bekend maken.

Succes.

One thought on “In gesprek met… Johnny Bollé + Winactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge