In gesprek met… Jeroen Windmeijer + Winactie

Eerder deze week werden wij, door Jeroen Windmeijer benaderd of wij het leuk zouden vinden om een Dwarsligger te verloten van zijn nieuwste boek De genesissleutel. Natuurlijk zagen wij dit zitten, en na overleg met Jeroen hebben we besloten om Jeroen ook een aantal vragen te stellen. Wij willen Jeroen Windmeijer natuurlijk hartelijk bedanken voor het beantwoorden van onze vragen en het beschikbaar stellen van de Dwarsligger.

Voor de mensen die je niet kennen: wie is Jeroen Windmeijer?

Van huis uit ben ik cultureel antropoloog, gepromoveerd op een onderzoek naar de Otavalo-indianen in het noorden van Ecuador. Ik heb een grote passie voor Latijns-Amerika. Na mijn promotie ben ik lange tijd leraar godsdienst en maatschappijleer geweest op een middelbare school in Leiden. In 2015 debuteerde ik met Het Petrusmysterie. Samen met Het Pauluslabyrint (2017) en Het Pilgrim Fathers Complot (2018) vormt die de zogenoemde “Leidse trilogie” – al kunnen de delen los van elkaar in willekeurige volgorde worden gelezen. Daarna volgden De Offers (2019), Het Isisgeheim (2020; met Jacob Slavenburg) en half oktober is De Genesissleutel (2020) uitgekomen. In maart 2021 staat het tweede boek met Jacob Slavenburg op stapel: Het Evacomplex. Al mijn boeken verschijnen bij HarperCollins Holland.

Al je boeken hebben een religieuze achtergrond, wat maakt dit zo interessant voor jou om dit in je boeken te verwerken?

Ik ben heel erg geïnteresseerd in de manier waarop mensen zin aan hun leven (proberen te) verlenen en religie speelt daarin nu eenmaal een grote rol. En ik hou heel erg veel van verhalen en die kom je ook in alle religieuze tradities tegen. Daarbij vind ik het bijzonder dat gelovige christenen hun eigen verhalen als “historisch” zien en de vaak veel oudere verhalen die exact hetzelfde vertellen tot mythologie bestempelen.

Ik wil geen standaardthrillers schrijven, daar verschijnen er al genoeg van. Mijn boeken onderscheiden zich van veel wat er op dit gebied verschijnt doordat er ook veel geschiedenis en godsdienst in is verwerkt – op basis van mijn eigen onderzoek. De thrillers zijn niet alleen heel erg spannend, je steekt er ook nog iets van op.

Je hebt ondertussen al een aantal boeken geschreven. Wat zijn, op schrijversgebied, je ambities en heb je nog iets op je bucketlijst staan?

Ik zou afgelopen september naar Paaseiland zijn gegaan voor mijn nieuwe boek over Paaseiland, maar dat ging natuurlijk niet door. Nu zit ik helemaal in het onderwerp, ik lees er heel veel over, zit gebogen over gedetailleerde kaarten, loop virtueel over het eiland via Google Maps, maar het liefst zou ik er zelf écht heengaan natuurlijk! Dit moet het derde en (voorlopig) laatste boek worden dat in Zuid-Amerika speelt.

Mijn volgende project wordt een trilogie die zich in Delft afspeelt. Ik kom uit Delft en ken de stad heel goed. Delft is ook goed te vergelijken met Leiden: de grachten, de mooie 17e-eeuwse panden, en natuurlijk ligt er met de Oranjes bijvoorbeeld ook heel veel geschiedenis.

Normaal ga je veel het land in om boekhandels en lezers te ontmoeten. Hoe doe je dit nu met Covid-19? Heb je een andere manier gevonden om je doelgroep te bereiken?

Er zit niet zo heel veel anders op. Ik kan niet gaan signeren, heb geen lezingen, er zijn geen stadswandelingen meer. Ik ben wat actiever geworden op social media, maar heel veel meer zit er niet in. Wél krijg ik via mijn website nu meer bestellingen voor gesigneerde boeken binnen, dat is wel tof.

In het verleden hebben wij gelezen dat er een optie op de filmrechten van Het Petrusmysterie, je eerste boek, verkocht zijn. Was dit altijd een droom voor jou?

Ik had er gewoon niet aan gedacht dat dit kon gebeuren. Het kwam als een grote verrassing voor mij. Door de corona ligt alles helemaal stil op dit moment, maar de scenarist is al aan het schrijven heb ik begrepen. Van het begin af aan had ik me voorgenomen om me er helemaal niet mee te bemoeien. Voor mij zijn het twee dingen die los staan van elkaar: het boek en de film. En het is een win-win-situatie. Als de film goed is, gaan meer mensen het boek lezen. Als de film slecht is, kunnen mensen zeggen: het boek is beter.

Kun je in het kort – en natuurlijk zonder al te veel te verklappen! – vertellen waar De Genesissleutel over gaat?

De Genesissleutel speelt in Peru, om precies te zijn in de Nazcawoestijn. In het rotsachtige zand liggen al eeuwenlang raadselachtige tekeningen tot wel driehonderd meter groot, die alleen vanuit de lucht te zien zijn. Deze tekeningen zijn altijd met veel raadsels omgeven geweest. Wie heeft ze gemaakt? Voor wie? En vooral: waaróm zijn ze gemaakt?

Schrijvers zoals Erich von Däniken (Waren de goden kosmonauten?) geloven dat deze tekeningen boodschappen zijn aan aliens die ooit de aarde hebben bezocht – dit heet de Ancient Astronauts theorie. Deze buitenaardse wezens zouden op veel plekken op aarde bouwwerken hebben achtergelaten zoals de piramides in Egypte of tempels zoals in Tiahuanaco (Bolivia) of Sacsayhuaman (Peru). Zij beloofden op een dag terug te komen. Het thema van goden die beloven terug te komen is een universeel thema in de mythologie en godsdiensten wereldwijd, een fascinerend gegeven.

In De Genesissleutel zien de Nederlandse Ángel Trustfull en zijn Peruaanse collega Luz Feria tijdens een toeristische vlucht boven deze tekeningen in de woestijn onder hen een man in nood. Ze raken betrokken in een bizar verhaal, waarin alles was ik net vertelde een rol speelt.

We mogen ook een Dwarsligger van De Genesissleutel verloten. Nu is natuurlijk onze vraag lees je zelf ook wel eens een Dwarsligger?

Absoluut! Het voordeel is écht dat je het altijd bij je kan steken. Het past letterlijk in de binnenzak van je jas, dus zelfs als je op pad gaat zonder tas of rugzak kun je toch een leesboek meenemen.

Nu hebben wij je een aantal vragen gesteld, maar heb jij nog een vraag voor de deelnemers aan de winactie?

Als schrijver ben je natuurlijk altijd heel erg benieuwd naar wat mensen van je boeken vinden. Ik zou het dus heel leuk vinden als jullie lezers dáár iets over zouden zeggen.

Wij mogen één gesigneerde Dwarsligger van ‘De genesissleutel’ verloten. Hier willen wij Jeroen Windmeijer natuurlijk hartelijk voor bedanken.

Wat moet je hier voor doen?

  • Stuur een mailtje naar Winacties@koukleum.nl o.v.v. ‘Dwarsligger De genesissleutel’ en vermeld in het mailtje je volledige voor- en achternaam, je adresgegevens, geef antwoord op de vraag die Jeroen heeft, aan de deelnemers van deze winactie. Lees het interview voor de vraag. En geef in je mailtje aan of je extra stappen (Zie hieronder) gedaan hebt om extra kans te maken.

Wil je extra kans maken?

  • Like Koukleum.nl op Facebook en like en/of deel ons artikel + winactie op Facebook.
  • Volg Koukleum.nl via mail, deze mogelijkheid vind je rechts bovenin hier, op de website. (let op dat je de mail die je ontvangt bevestigt).
  • Volg Koukleum.nl op Bloglovin en save het bericht over dit artikel + winactie.
  • Volg Koukleum.nl op Twitter en like en retweet het bericht over dit artikel + winactie.
  • Volg Koukleum.nl op Instagram, like de foto over dit artikel + winactie en plaats deze foto 24 uur in je story en tag ons in het bericht.
  • Volg Koukleum.nl op LinkedIn. Geef het bericht over dit artikel + winactie een duimpje en deel het bericht.

Let op! Deze winactie loopt maar tot en met 15 november 2020. De maandag hierop volgend zullen we de winnaar bekend maken.

Succes!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge