In gesprek met… Jaimy Smeets + Winactie

Velen zullen Jaimy beslist al kennen als recensent op o.a. haar eigen website Eat Sleep Read en Vrouwenthrillers. Ze mag zich vanaf nu ook auteur noemen, want Jaimy heeft haar eerste verhalenbundel uitgebracht. Dus vonden wij het tijd worden om Jaimy eens aan de tand te voelen en enkele vragen te stellen. En ben je nu ook nieuwsgierig naar haar schrijfkwaliteiten? We mogen namens Jaimy ook één digitaal exemplaar van haar verhalenbundel verloten. Lezen jullie mee?

Voor de mensen die je nog niet kennen, wie is Jaimy Smeets?

Iemand die niet graag over zichzelf praat, want ik vind dit gelijk een lastige vraag haha. In het dagelijks leven houd ik me vooral veel bezig met lezen en recenseren. Ik ben helaas volledig afgekeurd wegens ziekte, maar dat zorgt er dus wel voor dat ik voor lezen heel veel tijd heb. Ik kan goed alleen zijn, in gezelschap van een goed boek dan wel, maar houd ook van gezelligheid zoals eten, terrasje pikken en een drankje doen. Sinds kort mag ik daar dus aan toevoegen dat ik auteur ben! Heel gek nog, vooral voor iemand die normaal aan de andere kant van een boek zit. Maar super leuk en ik kijk heel erg uit naar alles wat nog op mijn pad komt.

Je debuut ‘Nog lang en gelukkig’ is pas verschenen, kun je kort vertellen waar de bundel over gaat?

Het is een feelgood-bundel met vijf korte verhalen die allen een ander thema hebben, maar waarin ik wel geprobeerd heb een boodschap te verwerken. Zo is er het gelijknamige verhaal ‘Nog lang en gelukkig’ dat het verhaal vertelt van Jack, die niet alleen graag wilt trouwen, maar het liefst van alles de bruid wil zijn en ‘Caravan chaos’ waarin vrienden een weekendje weg gaan, maar teleurgesteld worden in waar zij terechtkomen. Alle verhalen heb ik geprobeerd met een positieve noot te eindigen, of in ieder geval met een mooie boodschap.

Hoe is het voor jou, nu je bundel eindelijk het licht gezien heeft? Zit je in spanning wat iedereen van de bundel vindt, of ben je daar redelijk gelaten onder?

Ik kom misschien heel gelaten over, maar ik vind het echt mega spannend! Er zit toch een beetje van mijn ziel en zaligheid in de bundel en het zou vervelend zijn als mensen het totaal niks vinden of niet begrijpen wat ik met een bepaald verhaal wil zeggen. Ik ververs echt meerdere keren per dag de Hebban-pagina om te zien of mensen het op hun lijstje gezet hebben of dat er al sterren zijn gegeven en ik ben ook echt nerveus voor de blogtour, die 11 augustus zal starten.

Je bent ook bekend als boekblogger en schrijft normaal ook recensies over boeken. Hoe is dit nu voor jou om recensies van jouw bundel te krijgen?

Heel apart! Haha. En ook echt extra spannend. Ik ben zelf ook iemand die altijd eerlijk is, op een nette manier, en ik verwacht dat natuurlijk ook van de bloggers die mijn bundel gaan recenseren maar het is wel een dingetje hoor! Ik hecht wel heel veel waarde aan de recensies van mijn mede-bloggers en zal ook zeker eventuele puntjes van kritiek meenemen.

Heb je altijd al schrijfambities gehad?

Als kind schreef ik vooral veel gedichtjes en ik merkte ook dat als ik een gedicht schreef over een bepaald onderwerp dat me dat dan hielp met datgene verwerken. Ook werden er wel eens stukjes in de schoolkrant ‘gepubliceerd’ en viel het door de jaren heen wel steeds meer mensen op dat ik goed met woorden ben. Toch is het niet iets waar ik – tot sinds kort – heel bewust mee bezig ben geweest. Ik ben altijd gek op boeken en lezen geweest en dat is sinds ik ziek thuis ben komen te zitten in een razend tempo toegenomen. Toen ben ik in het recenseren gerold, wat natuurlijk ook een vorm van schrijven is en naar aanleiding daarvan begonnen mensen te vragen wanneer ik mijn eigen boek zou gaan schrijven. Toen ik de oproep van Books & Butterflies zag, voor kortverhalen (wat eerst onder Just Read het levenslicht zou zien) dacht ik: “ik probeer het gewoon.”

Waar haal je je inspiratie vandaan?

Overal en nergens. Soms uit dingen die ik zelf heb meegemaakt, dingen die ik hoor van andere mensen of gewoon compleet verzonnen maar wat dan ineens in me opkomt. Het is meestal een onderwerp, of een begin waarover ik dan gewoon begin te typen en dat verhaal krijgt dan meestal al schrijvend vorm.

Wie is je grote voorbeeld op het gebied van schrijven?

Ik ben zelf ontzettend fan van Karin Slaughter, die plottwists, lugubere passages en geweldige plotten zijn echt mega! Je brein moet toch echt op een bepaalde manier werken als je zoiets helemaal tot in de puntjes kan uitdenken, heel erg knap! Wie dat ook zo goed kan is Sandra J. Paul, en dan ook nog in verschillende genres! Zij is dan ook zeker een auteur waar ik als beginnend auteur tegenop kijk.

Je verhalenbundel is ook te lezen via Kobo Plus. Nu weten we dat je zelf ook veel digitaal leest. Hoe is het om je boek tussen grote namen te zien op bijvoorbeeld Kobo Plus?  

Echt heel stoer! Ik ben ook op de releasedag naar Kobo gegaan om mijn naam in te typen, heel gek als die dan opeens tussen alle ‘echte’ auteurs tevoorschijn komt. Ik vind het nog steeds heel onwerkelijk allemaal.

Welk boek moeten onze volgers echt gaan lezen. Buiten jouw bundel natuurlijk?

Nou als ik dan in de lijn van mijn ‘voorbeelden’ blijf natuurlijk de boeken van Karin Slaughter. Stof van Sandra J. Paul is een verhaal waar ik nog steeds van onder de indruk ben en Daar waar de rivierkreeften zingen van Delia Owens vind ik ook echt een prachtig verhaal. Oh en laat ik mijn favoriete serie Virgin River niet vergeten!

Kunnen we in de toekomst nog meer werk van je verwachten?

Ik hoop het! Haha. Er dwalen al wat verschillende ideeën door mijn hoofd, maar heel eerlijk gezegd wil ik wel even afwachten hoe de bundel ontvangen wordt. Als men mijn schrijfstijl en de verhalen echt niets vindt, dan durf ik niet zo goed verder te gaan. Maar laten we positief denken en ervan uit gaan dat ‘Nog lang en gelukkig’ een mooi opstapje zal zijn naar meer.

Wij hebben de bundel inmiddels gelezen en onze recensie zal 24 augustus online verschijnen, maar we kunnen wel al verklappen dat Jaimy een leuke bundel geschreven heeft, die vraagt voor meer werk van haar hand. Dus ben je nieuwsgierig geworden en wil je deze bundel nu ook lezen? Hieronder lees je hoe je kans kunt maken op een digitaal exemplaar van ‘Nog lang en gelukkig’.

Wij mogen één digitaal exemplaar van ‘Nog lang en gelukkig’ verloten. Hier willen wij Jaimy Smeets natuurlijk hartelijk voor bedanken.

Wat moet je hiervoor doen?
  • Stuur een mailtje naar Winacties@koukleum.nl o.v.v. ‘Nog lang en gelukkig’ en geef aan of je extra stappen (Zie hieronder) gedaan hebt om extra kans te maken.
Wil je extra kans maken?
  • Like Koukleum.nl op Facebook en like en/of deel deze winactie op Facebook.
  • Volg Koukleum.nl via mail, deze mogelijkheid vind je rechts bovenin hier, op de website. (let op dat je de mail die je ontvangt bevestigt).
  • Volg Koukleum.nl op Twitter en like en retweet het bericht over deze winactie.
  • Volg Koukleum.nl op Instagram, like en save de foto over deze winactie bij Koukleum.nl en plaats deze foto 24 uur in je story en tag ons in het bericht.
  • Volg Koukleum.nl op LinkedIn. Geef het bericht over deze winactie een duimpje en deel het bericht.

Deze winactie loopt tot en met 16 augustus 2022. De maandag hierop volgend zullen we de winnaar bekend maken.

Succes!

2 thoughts on “In gesprek met… Jaimy Smeets + Winactie

  1. Ook ik heb als moeder van Jaimy het boek in 1 ruk uitgelezen , het leest lekker weg en ja ik zie er echt wel Jaimy in terug Grtjs Lies

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge