In gesprek met… Hugo Luijten + Winactie

© Fotografie Kuit

Beste volgers, hang de vlag uit, want het is vandaag groot feest in boekenland. Het nieuwe boek ‘Undercover – Ramkraak’, geschreven door Hugo Luijten, is vandaag verschenen. Natuurlijk is Hugo al eens te gast geweest op ons eigen evenement Koukleum meets auteurs, maar omdat dat nog voor corona was, vonden wij het tijd worden om weer eens in gesprek gegaan met deze auteur. Lezen jullie weer gezellig mee?

Voor de mensen die je nog niet kennen, wie is Hugo Luijten?

Hugo Luijten (Nieuwstadt, 1969) is historicus en schrijver en woont in Antwerpen. Naast thrillers, schrijft hij ook toneelstukken, columns en opiniebijdragen, en maakt hij items over geschiedenis en volkscultuur voor de NL-Limburgse zender L1.

Bibliografie:

Baby C (kortverhalen, 2015)
Offer voor een verloren zaak (oorlogsroman, 2017)
Verast (thriller, 2018)
De Brexitmoorden (thriller, 2019),
Het jaar van de slang (thriller, 2020)
Undercover – Alles of niks (thriller, 2020)
Undercover – Ramkraak (thriller, 2021)

Vandaag is je nieuwe boek ‘Undercover – Ramkraak’ verschenen, waar gaat het verhaal over?

Natuurlijk is Bob Lemmens uit de serie ook in de boekenreeks het hoofdpersonage. Wanneer hij uit het veld gehaald wordt door zijn superieuren, moet hij een collega gaan begeleiden bij een nieuwe undercovermissie. De taak lijkt eenvoudig voor een flik met zijn ervaring, tot de infiltrant spoorloos verdwijnt in de Limburgse grensstreek. Als de plofkraken steeds gewelddadiger worden en de man onvindbaar blijft, begint er voor Bob een race tegen de klok.

Dit is het tweede deel in de Undercover-serie. Waar haal jij je inspiratie vandaan?

Kennelijk heb ik een zieke geest. ? Zonder gekheid: inspiratie doe ik overal op. Zowel ideeën voor een heel boek, als voor kleine fragmentjes dialoog. Onderweg van A naar B, op een verjaardag, in de kroeg, overal. Ik noteer dat altijd, zodat ik eigenlijk nooit helemaal zonder inspiratie zit als het erop aan komt.

Natuurlijk zijn wij ook nieuwsgierig of je zelf de televisieserie Undercover kijkt?

Jazeker, en met veel plezier! Ik ben een echte bingewatcher en heb abonnementen op zeven streamingsdiensten. Ook daar doe ik vaak inspiratie op, zelfs meer dan uit boeken.

Hoewel ik uit Nederland kom en hier ook nog zeer regelmatig verblijf, vind ik in de regel Belgische series een paar stevige maten beter. Met fors minder budget dan in Nederland, weten ze daar wel vrijwel elke serie boven het maaiveld te tillen. Zowel filmisch als qua scenario en acteerprestaties zijn het echt toppers, die niet onder doen voor de beroemde Scandinavische thrillers. Dat geldt ook voor ‘Undercover’, hetgeen je ook kan zien aan de populariteit van de serie in het buitenland.

Hoe ben je op het idee gekomen om deze serie te gaan schrijven?

Dat was een keer niet mijn idee. De uitgever doet dit soort projecten wel vaker (o.a. bij ‘Code 37’ over een rechercheur zedenzaken) en benaderde mij met de vraag of ik misschien zin had om bij de serie een nieuw verhaal te schrijven. Mijn voorwaarde dat het dan wel een compleet nieuw verhaal moest worden zónder de populaire ‘Ferry Bouwman’ (gespeeld door Frank Lammers) was gelukkig geen probleem. Dat leek een gok, maar het was ook een goede manier om ver genoeg van het plot van de serie te blijven. Ik moest immers een nieuwe slechterik bedenken. Mijn nominatie voor de Gouden Strop 2021 bewijst dat de gok gelukkig niet vergeefs is geweest.

Heb je ook al reacties van de cast gekregen over het eerste deel ‘Undercover – Alles of niks’?

Nee, dat dan weer niet. Een groot deel komt dan ook niet in het boek voor, alleen de Vlamingen Tom Waes (Bob Lemmens) en Manu Kerstens (Nick Janssens, Bobs chef) bleven over. En die lezen misschien niet graag? Dat is overigens geen probleem. Als schrijver leg je je er het beste zo snel mogelijk bij neer dat het overgrote deel van de mensheid je boeken nooit zal lezen. Er is verder ook alleen een heel vluchtig contact geweest met het productiehuis, meer om te zien of mijn verhaal de toekomstige storyline niet in de weg zat. Maar zelf heb ik nooit acteurs van de serie of mensen van de productie ontmoet, het is toch een totaal andere wereld.

Wij zien je ook vaker voorbij komen op L1 en zijn dus ook benieuwd of je een rolletje in de televisieserie ook wel, voor jezelf, ziet zitten? Zo ja, wat voor rol zou dit moeten zijn?

Ik schrijf altijd een cameo voor mezelf, in al mijn boeken. Dus de rol van toevallige passant met anderhalve regel tekst zie ik wel zitten. Niks speciaals, gewoon mezelf: petje, brilletje, leren jas. En dan op een ongemakkelijk moment komen binnenvallen, zoiets.

Het eerste boek ‘Undercover – Alles of niks’ heb je met enorme tijdsdruk moeten schrijven, zat er achter dit boek ook weer zoveel tijdsdruk of had je nu toch wat meer speling qua tijd om je verhaal te bedenken?

Ik schrijf een boek in een maand of vier, inclusief het bedenken van het plot. Aan dat laatste gaat overigens het leeuwendeel van die vier maanden op. Zelf vind ik dat niet zo snel hoor. Georges Simenon (commissaris Maigret) schreef in zijn meest productieve periode tot wel dertig romans en kortverhalen per jaar, dát is snel.

Als enorme tijdsdruk ervaar ik het zelf dus niet. Al kent elk project wel zijn stressmomenten, zeker naar het einde toe. Maar los van Undercover-2, heb ik dit jaar nog een ander boek én een toneelstuk geschreven, en maakte ik een documentaire. De schoorsteen moet tenslotte roken hè!

Voor de lezers die nog niet aan je Undercover-serie zijn begonnen, waarom moeten de lezers deze serie lezen? En is het tweede deel losstaand te lezen?

De delen zijn losstaand te lezen, maar in volgorde is het leuker. Dat geldt trouwens voor al mijn boeken. Ik hou altijd rekening met nieuwe lezers, maar ‘vaste klanten’ geef ik daarmee een extra leeservaring. Als bedankje, zeg maar.

Wat doe je als schrijver met social media. Vind je dit zelf belangrijk om te gebruiken en brengt het op wat je er van verwacht?

Sociale media is hard werken en daar kreeg ik niet eens volgers voor terug! En in groepen word je als schrijver vaak toch wat scheef bekeken; ze verdenken je al vlug van reclame maken voor je eigen winkel, dus daar heb ik ook al niks aan. Social Media-tijd besteed ik liever aan schrijven en dat bevalt nog altijd het beste!

Ben je alweer in de pen gekropen om een nieuw verhaal te schrijven?

Jazeker! Een boek dat pas in mei 2023 uit gaat komen, maar waar ik nu nog niet teveel over kan zeggen. Ook omdat ik er nog aan bezig ben en zelf niet eens weet hoe ik sommige dingen ga doen. Maar het is een thriller over een seriemoordenaar op basis van waargebeurde feiten. Weer eens iets heel anders, ook omdat het een gruwelijk maar letterlijk door iedereen vergeten verhaal is.

Wij willen Hugo natuurlijk heel erg bedanken voor de toffe antwoorden. Wij zijn weer heel wat meer te weten gekomen over Hugo en zijn boeken. Mocht je na het lezen van dit interview nieuwsgierig geworden zijn naar zijn nieuwste boek ‘Undercover – Ramkraak’, lees dan snel verder!

Wij mogen maar liefst drie fysieke exemplaren van ‘Undercover – Ramkraak’ verloten. Hier willen wij Uitgeverij Lannoo natuurlijk hartelijk voor bedanken.

Wat moet je hier voor doen?

 • Geef antwoord op de volgende vraag: Op hoeveel streamingdiensten heeft Hugo een abonnement?
 • Stuur het antwoord in een mailtje naar Winacties@koukleum.nl o.v.v. ‘Undercover – Ramkraak’ en vermeld daarnaast je volledige voor- en achternaam, je adresgegevens en de eventuele extra stappen (Zie hieronder) die je gedaan hebt om extra kans te maken.

Wil je extra kans maken?

 • Like Koukleum.nl op Facebook en like en/of deel dit interview + winactie op Facebook.
 • Volg Koukleum.nl via mail, deze mogelijkheid vind je rechts bovenin hier, op de website. (let op dat je de mail die je ontvangt bevestigt).
 • Volg Koukleum.nl op Bloglovin en save het bericht over dit interview + winactie.
 • Volg Koukleum.nl op Twitter en like en retweet het bericht over dit interview + winactie.
 • Volg Koukleum.nl op Instagram, like de foto over dit interview + winactie en plaats deze foto 24 uur in je story en tag ons in het bericht.
 • Volg Koukleum.nl op LinkedIn. Geef het bericht over dit interview + winactie een duimpje en deel het bericht.

Deze winactie loopt tot en met 16 november 2021. De maandag hierop volgend zullen we de winnaars bekend maken.

Succes!

2 thoughts on “In gesprek met… Hugo Luijten + Winactie

 1. Leuke actie.
  Hugo Luijten staat al een tijdje op mijn lijst “nog te lezen”
  Ik ben fan van thrillers, misdaadverhalen en waargebeurde verhalen.
  Dank zij jullie heb ik al veel nieuwe auteurs leren kennen.
  Ik heb meegedaan aan deze super actie??

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge