In gesprek met… Hetty Kleinloog + Winactie

© Hadewych Veys

Voorheen interviewden wij de auteurs altijd tijdens ons eigen evenement, Koukleum meets auteurs, maar sinds Covid-19 is dit natuurlijk niet meer mogelijk. Daarom zullen we dit, in de toekomst, digitaal gaan doen.

Omdat wij benieuwd zijn naar haar nieuwe serie ‘Kaufmann & Kaufmann’ en we ook graag de auteur achter het boek willen leren kennen, hebben we besloten om Hetty Kleinloog een aantal vragen te stellen om iets meer over haar te weten te komen. Lezen jullie mee?

Voor de mensen die je nog niet kennen, wie is Hetty Kleinloog?

Ik ben Hetty Kleinloog, in 1958 geboren in Amsterdam en scenario – en toneelschrijver, tekstdichter, romanschrijver, dramadocent en regisseur. Mijn leven lang heb ik een passie voor schrijven. Zo schreef ik op mijn tiende het eerste ‘werk’ waar ik – en mijn moeder als enige toeschouwer – supertrots op was: de slechts drie pagina’s tellende schuifdeurenmusical Minister Luns en Malle Pietje.

Daarna heeft mijn pen, en later mijn toetsenbord, niet meer stilgestaan. Opstellen, dagboeken, brieven, kattebelletjes, al gauw werd ik een multi-tekster.

Tijdens het afstuderen aan de Theaterschool Amsterdam, de opleiding tot Docent Drama, ontdekte ik het schrijven van theaterteksten. Verschillende toneelgroepen hebben daarna, door de jaren heen, mijn (muziek)theatervoorstellingen op de planken gebracht.
Vanaf 2000 kwam daar het schrijven voor televisiedrama bij. Als dialoogschrijver, storyliner en eindredacteur werkte ik mee aan tv-series als ONM, SpangaS, Malaika, Tita Tovenaar, De Spa, GTST en De Kameleon.
Ondertussen schreef ik als tekstdichter liedteksten, onder andere voor theater, televisieseries en Kinderen voor Kinderen.
Ook heb ik een paar jaar plots bedacht en dialogen geschreven voor de strip Jan Jans & de Kinderen.
Kortom, ik kreeg werkelijk van alles op papier, maar nog geen romans. Toen Uitgeverij Ploegsma mij in 2014 vroeg een Spangasroman te schrijven, kwam daar verandering in. Mijn jeugdroman ‘Vuurwerk’ werd genomineerd voor de Hotze de Roosprijs en stond op de tiplijst van de Nederlandse Kinderjury 2015.
Het schrijven van romans voor volwassenen volgde daarna. ‘Volle Bloei’ werd in 2018 door Uitgeverij Marmer uitgegeven. De kerstnovelle ‘Een goede kerst’ kwam in december van datzelfde jaar uit.
De roman ‘Volle Kracht’, het tweede deel van de ‘Volle trilogie’ volgde in oktober 2019.
En dan nu dus een thriller. ‘De Zusjes’, het eerste deel van de ‘Kauffmann & Kauffmann’-reeks, ligt vanaf 27 mei 2021 in de winkel.

Zoals je al zei verschijnt komende week je thrillerdebuut ‘De zusjes’. Kun je ons vertellen waar het boek over gaat?

De Kauffmann & Kauffmann reeks gaat over de tweelingzussen Lisa en Kat Kauffmann die eigenaar zijn van een bedrijfsrecherchebureau in hartje Amsterdam. Waar Lisa – opgeleid aan de politieacademie – de regels volgt, kleurt Kat – van origine journalist – nogal eens buiten de lijntjes. Hoewel hun gespannen relatie een soepele samenwerking in de weg staat, blijken ze juist door hun zussenband de meest ingewikkelde misdrijven op te kunnen lossen. 

In Deel 1, ‘De Zusjes’, is Lisa tijdens een bedrijfsetentje getuige van een aanslag op de directeur en daarmee is de eerste opdracht een feit. Wanneer Kat, die het niet zo nauw neemt met de grenzen van de wet, haar zus probeert bij te staan in deze zaak, stapelen de problemen zich op. 

‘De Zusjes’ is het eerste deel in de Kauffmann & Kauffmann-serie. Wist je al voor dat je begon aan dit eerste deel dat het een serie zou gaan worden?

Ik wist vanaf het begin dat het een reeks zou worden. Het werk van een bedrijfsrechercheur is zo veelomvattend en spannend, dat het me al snel duidelijk werd, dat ik niet genoeg aan één boek zou hebben. Verhalen genoeg voor een lange serie boeken!
Bovendien vind ik het mooi om het wel en wee van de fictieve familie Kauffmann door de jaren heen te volgen en om te laten zien hoe de personages en de onderlinge verhoudingen zich ontwikkelen.

Je hebt hiervoor de roman serie geschreven met Danny, Wanda, Lies, Anneke en Greetje in de hoofdrol. Was het altijd al je droom geweest om naast romans ook een thriller-serie te schrijven?

Van jongs af aan ben ik een fervent detective – en thrillerlezer. Dat begon al in mijn tienertijd toen ik met waterpokken in bed lag en alle Maigretjes van mijn vader en diverse Agatha Christies in één ruk uitlas. Het leek me altijd al leuk om zelf zo’n boek te schrijven.
Later, toen ik voor televisieseries gepromoveerd werd tot storyliner, de schrijver die de verschillende verhaallijnen op ingenieuze wijze door elkaar moet zien te vlechten, ontdekte ik hoe leuk het is om met je hoofd en je hart tegelijk te schrijven. Thrillers zijn hiervoor de uitgelezen vorm.

Waar haal jij je inspiratie voor je verhalen vandaan?

De verhaallijnen voor de Kauffmann serie haal ik voor een groot deel uit de verhalen van mijn goede vriend Gerd Hoffmann, die jarenlang directeur is geweest van Hoffmann Bedrijfsrecherche, het grootste bedrijfsrecherchebureau van Europa. Hij heeft me geïnspireerd met het vertellen van anekdotes uit zijn bedrijf. In de thrillerreeks zitten dus veel op waarheid gebaseerde verhalen.

Is het schrijven van boeken heel anders voor jou dan het schrijven voor televisieproducties? Zo ja, wat is hier anders aan?

Het schrijven van boeken is behoorlijk anders, ja. Ik heb sowieso meer vrijheid en hoef geen rekening te houden met productionele problemen. Bovendien werk je veel solistischer en bepaal je zelf je deadline en de lengte van je tekst als je een roman schrijft.
Wat hetzelfde is, is dat je veel in beelden denkt, de verhalen als een film voor je ziet, dat je heel bewust bezig bent met het schrijven van goede dialogen en het belang van gelaagde en psychologisch geloofwaardige personages.

Wij kunnen ons voorstellen dat een roman heel anders schrijven is dan een thriller. Was je onder het schrijven nooit geneigd om te veel de roman hoek in te gaan?

Daar ben ik niet zo bang voor. Ik vind het heel belangrijk om in mijn thrillers niet alleen plotdriven, maar ook characterdriven te schrijven, met andere woorden: om behalve een goed verhaal, ook sterke karakters te creëren, karakters die zich ontwikkelen. Voor mij zijn de personages in een thriller meer dan inwisselbare poppetjes waarmee je een verhaal vertelt. Het moeten mensen van vlees en bloed zijn, waarmee je je als lezer kunt identificeren, waaraan je je kunt ergeren, die je kunt liefhebben.
Ik hoop als schrijver het beste van twee werelden – scenario’s en romans – in mijn boeken te leggen: dialogen, beelden en personages, in combinatie met een ijzersterk en goed opgebouwd plot.

Veel auteurs hebben een eigen schrijfplekje, waar schrijf jij het liefste?

Het klinkt vast heel decadent, maar het liefst in het buitenland. Ik ruil mijn appartement in de Jordaan regelmatig met een verblijf in het buitenland. Zo ben ik voor ‘Volle kracht’ zeven weken in New York geweest. Ver van alle afleiding in Nederland, lekker in een schrijfbubbel, maar als ik wilde kon ik naar buiten stappen en de energie van de stad opslurpen. Voor ‘De Zusjes’ ging ik opnieuw naar New York, maar moest ik vanwege de uitbraak van de pandemie voortijdig terugkeren. Ik heb toen onder andere in het tuinhuis van een goede vriendin in Bergen geschreven, ook helemaal niet verkeerd. Thuis schrijven vind ik moeilijk. Er is altijd wel een administratie die me aan ligt te staren, een was die me roept om in de droger gestopt te worden. Bovendien ben ik inmiddels bekend bij de postbode als de buurvrouw die vaak thuis is en wordt er regelmatig aangebeld om een pakje voor de buren aan te nemen. Als het even kan, ga ik dus graag de deur uit om te schrijven.

Je romans, en je thrillerdebuut, worden allemaal uitgegeven door Uitgeverij Marmer, kun je ons vertellen hoe je bij hen terecht bent gekomen?

Ik wilde graag bij een kleinere uitgeverij, waar de lijnen kort zijn en mails snel beantwoord worden. Een collega van mij van de Schrijversacademie vertelde enthousiast over Marmer. Zodoende heb ik mijn manuscript naar hen opgestuurd. Ik heb er nooit spijt van gekregen. Op alle gebied levert Marmer vakwerk, of het nou om de omslag gaat of om de correcties, de marketing of het creatief sparren, alles wordt gedaan met een enorme liefde voor het boekenvak en betrokkenheid bij de auteur.

Wij zijn ook erg nieuwsgierig of je al aan het tweede deel in de Kauffmann & Kauffmann-serie bezig bent? Kun je ons al iets over dit vervolg vertellen?

Nou en of ben ik bezig met het tweede deel van de Kauffmann & Kauffmann serie. Het tweede deel heet ‘Nachtwerk’ en speelt zich af in en om Artis. Een van de verzorgers is doodgedrukt door een olifant. De politie denkt aan een ongeluk, maar Kat en Lisa Kauffmann vermoeden dat er iets duisters in het spel is.

Om deze thriller te schrijven heb ik een Tiny house gehuurd in Durgerdam, een tuinhuisje op een dijk, waar postbodes me niet – en Kat en Lisa Kauffmann me wel kunnen vinden.

Dit waren weer de vragen die wij aan Hetty Kleinloog gesteld hebben en we zijn nu extra nieuwsgierig naar haar nieuwe ‘Kaufmann & Kaufmann-serie. Wij kunnen niet wachten om hem te gaan lezen. Ben jij ook zo nieuwsgierig geworden? Dan hebben we wellicht leuk nieuws voor je….

Wij mogen één fysiek gesigneerd exemplaar van ‘Kaufmann & Kaufmann 1 – De zusjes’ verloten. Hier willen wij Uitgeverij Marmer natuurlijk hartelijk voor bedanken.

Wat moet je hier voor doen?

  • Stuur een mailtje naar Winacties@koukleum.nl o.v.v. ‘De zusjes’ en vermeld in het mailtje je volledige voor- en achternaam, je adresgegevens en of je extra stappen (Zie hieronder) gedaan hebt om extra kans te maken.

Wil je extra kans maken?

  • Like Koukleum.nl op Facebook en like en/of deel dit interview + winactie op Facebook.
  • Volg Koukleum.nl via mail, deze mogelijkheid vind je rechts bovenin hier, op de website. (let op dat je de mail die je ontvangt bevestigt).
  • Volg Koukleum.nl op Bloglovin en save het bericht over dit interview + winactie.
  • Volg Koukleum.nl op Twitter en like en retweet het bericht over dit interview + winactie.
  • Volg Koukleum.nl op Instagram, like de foto over dit interview + winactie en plaats deze foto 24 uur in je story en tag ons in het bericht.
  • Volg Koukleum.nl op LinkedIn. Geef het bericht over dit interview + winactie een duimpje en deel het bericht.

Deze winactie loopt tot en met 29 mei 2021. De maandag hierop volgend zullen we de winnaars bekend maken.

Succes!

4 thoughts on “In gesprek met… Hetty Kleinloog + Winactie

  1. Ik waag ook graag een kansje voor dit mooie boek. Ik volg je via Facebook (Mooie rooie, op je bericht gereageerd, geliked en gedeeld), Twitter (@Glambertgirl77, bericht geliked en geretweet) en Instagram (Truusje26, bericht geliked).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge