In gesprek met… Gillian King + Winactie

Voorheen interviewden wij de auteurs altijd tijdens ons eigen evenement, Koukleum meets auteurs, maar sinds Covid-19 is dit natuurlijk niet meer mogelijk. Daarom zullen we dit, in de toekomst, digitaal gaan doen.

Omdat Gillian King een nieuw boek uitbracht en wij toch wel benieuwd waren naar deze vrolijke auteur met al meerdere feelgood boeken op haar naam, vonden wij het tijd worden om haar een aantal vragen te stellen. Lezen jullie weer met ons mee?

Voor de mensen die je nog niet kennen, wie is Gillian King?

Meteen een leuke vraag, want hoe omschrijf je jezelf in een paar zinnen? Ik ga mijn best doen! Ik ben geboren in Den Haag, getrouwd met mijn jeugdliefde en trotse moeder van een dochter(14) en zoon (12). Naast auteur ben ik ook orthopedagoog en eigenaar van Het Leerhuis, een praktijk voor kinderen met leerproblemen.

Je boek ‘Ik vergeet je niet’ is pas verschenen kun je ons daar iets over vertellen?

Het idee voor ‘Ik vergeet je niet’ ontstond door het televisieprogramma ‘Het mooiste meisje van de klas’. In deze serie zie je maar al te vaak dat achter deze prachtige vrouwen een treurig levensverhaal schuilgaat. Dat heeft me altijd wel gefascineerd. Het verhaal gaat over Maddy die altijd in de schaduw van haar bijzonder mooie en getalenteerde zus Elisa heeft gestaan. Elisa was overal goed in en werd op handen gedragen door hun ouders. Maar Elisa is er al veertien jaar niet meer. Op een dag loopt Maddy op een terras in de stad Frenkie tegen het lijf. Het knappe ex-vriendje van haar zus. Ze voelt zich meteen aangetrokken tot hem, maar tegelijkertijd voelt het gecompliceerd. Ze wil het verleden het liefst achter zich laten, maar nu Frenkie haar leven binnenstapt, gooit hij alles overhoop. Want wat is er nu eigenlijk gebeurd tussen Frenkie en Elisa? En kloppen haar jeugdherinneringen wel of zit er ook een heel andere kant aan het verhaal? Het is een bijzondere mix aan emoties geworden, mijn uitgever omschrijft het als realgood (realistische feelgood) en daar kan ik me wel in vinden!

Al je boeken spelen zich in je eigen woonplaats Den Haag af. Nu vroegen wij ons af of je er nooit aan gedacht hebt om je verhalen in een andere stad af te laten spelen?

Den Haag speelt zeker een grote rol. Ik vind het een mooie, veelzijdige stad, maar ik heb wel uitstapjes gemaakt naar andere plaatsen. Zo zijn bijvoorbeeld Wassenaar, Hilversum, Limburg, Londen en Amsterdam aan bod gekomen. In mijn nieuwe werk gaat een van de personages waarschijnlijk naar Andalusië, maar ik ben nog in een heel pril schrijfstadium, dus het kan ook zomaar een compleet andere plek worden.

Je dochter, en haar vriendinnen, lezen jouw boeken ook, is dit puur omdat jij ze geschreven hebt of zijn dit toch nog echte boekenwurmen? En zo ja heb je dan wellicht nog een tip voor de ouders die hun kinderen maar niet aan het lezen krijgen…

Haha helaas, mijn kinderen kijken het liefst Netflix. Maar mijn boeken wil mijn dochter gelukkig wel lezen (waarschijnlijk is ze bang dat ik haar zakgeld verlaag als ze het niet leest), dus als iemand nog tips voor mij heeft?

Je schrijft feelgood, maar velen noemen het ook chicklits. Wij vinden zelf de term chicklit erg vreemd, alsof mannen het niet mogen lezen. Daarnaast geeft het ons ook vaak het gevoel van een makkelijk te lezen boek zonder veel inhoud. Hoe denk je zelf over de term chicklit?

Ik denk dat de term feelgood wel breder is en een betere ‘vibe’ afgeeft. Het past ook beter bij mijn huidige romans. ‘Chick’ geeft je het gevoel alsof het voor jonge meisjes is, terwijl de gemiddelde chicklit vaak bedoeld is voor jong en oud en er ook genoeg mannen zijn die van feelgood houden. De term chicklit heeft inderdaad een wat negatieve klank gekregen en het werkt beperkend qua doelgroep. Ik ben zelf dus wel blij met deze nieuwe benaming.

Wij hebben al diverse dingen gehoord over de term ‘kiplit’, voor de mensen die dit niet weten, kun je hun vertellen waar deze term vandaan komt?

Kiplit is het schrijversgroepje dat ik vorm met Lisette Jonkman, Chantal van Gastel en Astrid Harrewijn. Het is ontstaan in 2013. Ik kreeg een mailtje van Astrid, die ik destijds alleen van naam kende, met de vraag een hapje te gaan eten met zijn viertjes. Ik kende Chantal en Lisette toen ook nog niet en de bedoeling was oorspronkelijk dat we elkaar met zijn vieren wat konden gaan versterken. Tijdens ons eerste etentje bestelden we alle vier kip en na een paar glazen wijn vonden we het heel grappig om onze appgroep ‘kiplit’ te noemen. Uiteraard met een dikke knipoog naar Chicklit. Die naam hebben we altijd gehouden en ons groepje is uitgegroeid tot een bijzondere vriendschap, met als hoogtepunt de bruiloft van Lisette waar Astrid de BABS is geweest. Het is heel fijn om een groepje schrijfvriendinnen te hebben waar je alles mee kunt delen.

Je hebt voor ‘Ik vergeet je niet’ een andere uitgever gekozen. Hoe ben je bij HarperCollins terecht gekomen en heb je hier voor meerdere boeken getekend?

Dat heb ik te danken aan Lisette Jonkman. Zij heeft mij geadviseerd om eens met HarperCollins te gaan praten, omdat ik twijfelde of een nieuwe uitgever beter bij me zou passen. Ik ben best wel een gevoelsmens, toen ik binnenstapte bij HarperCollins wist ik na vijf minuten al dat ik helemaal op mijn plek was. Ik ben momenteel bezig met mijn tweede roman en in principe is het streven een roman per jaar te schrijven.

Je hebt in 2007 Het leerhuis opgericht en bent hier o.a. gespecialiseerd in begeleiding en diagnostiek van leerlingen met dyslexie. Denk je dat het in de boekenwereld ook belangrijk is dat er meer aandacht aan dyslexie gegeven wordt?

Helaas zie ik bij mijn leerlingen en op de scholen waar ik kom, dat er maar heel weinig kinderen zijn die uit vrije wil een boek lezen. Eeuwig zonde! Het zou dus heel goed zijn als de boekenwereld zich niet alleen zou richten op dyslectische kinderen, maar op alle kinderen. Leesbevordering zou echt topprioriteit moeten krijgen, want anders zijn er in de toekomst nog maar heel weinig lezers over.

Doordat je voor je werk veel met kinderen en taal bezig bent heb je er nooit over gedacht om een jeugdboek uit te brengen? Of is dit stiekem nog een wens?

Dat lijkt me fantastisch, wie weet, ooit in de toekomst! Het is toch geweldig als je zo zou kunnen schrijven als Roald Dahl!

Ben je ook al weer bezig met iets nieuws qua schrijven? En zo ja kun je ons een klein tipje van de sluier lichten?

Ik ben voorzichtig begonnen, maar ik moet nog flink doorschrijven, omdat ik wat achterloop op schema. Mijn hoofd zat nog zo vol met de personages van Ik vergeet je niet, dat het me niet lukte om me volledig te richten op een nieuwe roman. Maar nu ‘Ik vergeet je niet’ daadwerkelijk in de winkel ligt, merk ik dat er weer ruimte is voor een nieuw hoofdstuk in mijn schrijversleven. Ik kan er nog niet heel veel over zeggen, maar het is wel in de sfeer van ‘Ik mis je’ en ‘Ik vergeet je niet’. Het wordt een  verhaal met een mix aan emoties, met een best wel heftig thema, maar uiteraard met een happy end!

Dit waren weer de vragen die we aan Gillian gesteld hebben. We willen Gillian hartelijk bedanken voor haar enthousiaste en spontane antwoorden. En mocht iemand de ideale tip voor Gillian hebben om haar kinderen aan het lezen te krijgen, dan laat het rustig weten. We zullen er voor zorgen dat deze tips bij Gillian terecht komen.

Ben je na dit interview nieuwsgierig geworden worden na ‘Ik vergeet je niet’? Dan hebben we hieronder beslist nog leuk nieuws!

Wij mogen één fysiek gesigneerd exemplaar van ‘Ik vergeet je niet’ verloten. Hier willen wij Gillian King natuurlijk hartelijk voor bedanken.

Wat moet je hier voor doen?

  • Stuur een mailtje naar Winacties@koukleum.nl o.v.v. ‘Ik vergeet je niet.’ en vermeld in het mailtje je volledige voor- en achternaam, je adresgegevens en of je extra stappen (Zie hieronder) gedaan hebt om extra kans te maken.

Wil je extra kans maken?

  • Like Koukleum.nl op Facebook en like en/of deel dit interview + winactie op Facebook.
  • Volg Koukleum.nl via mail, deze mogelijkheid vind je rechts bovenin hier, op de website. (let op dat je de mail die je ontvangt bevestigt).
  • Volg Koukleum.nl op Bloglovin en save het bericht over dit interview + winactie.
  • Volg Koukleum.nl op Twitter en like en retweet het bericht over dit interview + winactie.
  • Volg Koukleum.nl op Instagram, like de foto over dit interview + winactie en plaats deze foto 24 uur in je story en tag ons in het bericht.
  • Volg Koukleum.nl op LinkedIn. Geef het bericht over dit interview + winactie een duimpje en deel het bericht.

Deze winactie loopt tot en met 24 april 2021. De maandag hierop volgend zullen we de winnaar bekend maken.

Succes!

3 thoughts on “In gesprek met… Gillian King + Winactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge