In gesprek met… Eva Burgers

Normaal ondervragen wij de auteurs altijd tijdens ons eigen evenement, Koukleum meets auteurs, maar door Covid-19 is dit natuurlijk niet mogelijk. Daarom zullen we dit, in de toekomst, digitaal gaan doen. Afgelopen week stelden we Eva Burgers een aantal vragen.

Voor de mensen die je nog niet kennen, wie is Eva Burgers?

Ik ben schrijfster van (jeugd)boeken. Op mijn veertiende won ik een schrijfwedstrijd en vanaf dat moment wist ik dat ik iets met verhalen schrijven wilde doen. Ik ben optimistisch en altijd op zoek naar nieuwe uitdagingen.

Waarom ben je ooit begonnen met schrijven?

Ik schreef al toen ik net kon schrijven. Dat ging vanzelf. Gebeurtenissen die me raakten (positief en negatief) die schreef ik op. Ik maakte er een fictie verhaaltje van. Eigenlijk een beetje hetzelfde als wat ik nu doe.

Je hebt sinds kort ook een misdaadroman geschreven voor volwassenen, wat heeft voor jou de doorslag gegeven dat je naast jeugdthrillers ook voor volwassenen bent gaan schrijven?

Ik wilde al heel lang een boek voor volwassenen schrijven. Het thema van het boek leende zich ook voor volwassenen (machtsmisbruik en seksuele intimidatie binnen de politieorganisatie).

Je bent zelf werkzaam bij de politie, echter bij veel van jouw boeken speelt de politie een ondergeschikte rol en zijn het vaak de jongeren zelf die  op onderzoek gaan en de zaak ook oplossen. Kies je bewust voor deze setting?

Daar kies ik bewust voor omdat ik de jongeren de hoofdrol wil laten spelen. Bovendien vind ik dat ze de perfecte leeftijd hebben om alles beter te weten.  

In het verleden heb jij het televisieprogramma ‘Kroongetuige’ bedacht en uitgewerkt. Kunnen wij op dit gebied, in de toekomst, nog iets van jou verwachten?

Absoluut! Op dit moment werk ik ook aan een heel gaaf spel voor televisie. Als ik er meer over mag zeggen, dan horen jullie het meteen.

Binnenkort verschijnt er ook je novelle ‘Undercover’. Hoe was dit voor jou om een kortverhaal te schrijven?

Dat vond ik best lastig. Een jeugdboek heeft ongeveer 40.000-50.000 woorden. Een novelle zo’n 20.000. Dus je hebt maar weinig ruimte om alles te vertellen.

Kun je ons in het kort vertellen waar Undercover over gaat?

Undercover gaat over Amy en haar vriend Ivar. Amy denkt dat haar vriend betrokken is geweest bij een woninginbraak en de dood van de bewoner. Samen met haar beste vriend Boris gaat ze op onderzoek uit. In het verleden was Ivar vaker betrokken bij inbraken. Kan ze hem vertrouwen of doet hij dingen die ze eigenlijk liever niet zou willen weten….

Je heb nu een aantal boeken op je naam staan. Lijkt het je ook leuk om een boek samen met een andere auteur te schrijven? Zo ja, wie zou jouw partner in crime dan zijn?

Ik zou heel graag een boek willen schrijven met Peter Römer. Ik vind hem een ontzettend sympathieke man en een top schrijver!

Wij vroegen ons af of je de dingen die je in het dagelijks leven, bij de politie meemaakt ook gebruikt als inspiratie voor je verhalen?       

Soms, maar eigenlijk niet zo vaak. Het is wel handig dat ik goed weet hoe de politieorganisatie in elkaar zit en wat verschillende functies inhouden. De meeste inspiratie voor verhalen haal ik uit actualiteiten of verhalen die ik ergens hoor. Een paar dagen naar een andere omgeving gaan, helpt ook altijd goed.

Sommige auteurs schrijven boeken in verschillende genres. Zou dit ook nog iets voor jou zijn dat je bijvoorbeeld een roman of waargebeurd verhaal gaat schrijven?

Ik wil heel graag een (jeugd)roman schrijven en daar ben ik zijdelings ook al mee bezig.

Undercover is vanaf eind januari 2021 te koop in de boekhandel. En wij kijken er naar uit om deze te gaan lezen.

Hopelijk hebben jullie, net als ons, Eva een beetje beter leren kennen. Wij vonden het erg leuk om Eva te mogen ondervragen en we willen haar dan ook hartelijk bedanken voor haar openheid en het beantwoorden van onze vragen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge