In gesprek met… Dana Smit + Winactie

©Faye Thomas – Eyevine – ANP

Auteur Dana Smit is van alle markten thuis. Of het nu gaat over het lopen over een catwalk, een rol spelen in een serie, of een boek schrijven. Niks is haar te gek! Dat bewijst ze ook maar weer met haar thrillerdebuut. Wij hebben Dana mogen ontmoeten tijdens De avond van het spannende boek in Utrecht en wij waren toch wel benieuwd naar de auteur achter ‘Zonder schuld’. Wij mochten haar een aantal vragen stellen en ze gaf een paar verrassende antwoorden. Lezen jullie weer gezellig mee? Heb jij ‘Zonder schuld’ nog niet gelezen? Wij mogen ook één fysiek exemplaar verloten.

Voor de mensen die je nog niet kennen, wie is Dana Smit?

Hi! Ik ben Dana, geboren en getogen in Haarlem, maar ik woon en werk inmiddels al bijna tien jaar in Londen. Ik kwam daar om -na mijn bachelor in criminologie en klinische psychologie- een master in forensische psychologie te doen (en ben dus een beetje blijven hangen haha!). Ik doe modellenwerk en acteerwerk in Londen, en heb als detective bij de MET politie gewerkt. Tijdens mijn tijd als detective heb ik ook Zonder Schuld -mijn debuut thriller- geschreven!

Je debuutthriller ‘Zonder schuld’ is net verschenen. Kun je ons iets vertellen over dit verhaal?

In Zonder schuld volgt de lezer Hazel Kramer, een freelance profiler die door de politie wordt ingehuurd om te helpen met het oplossen van een moordzaak. Het plaats delict ligt vol met afval, en dit doet Hazel denken aan een zaak uit het verleden; ze zoekt contact met Julius, een meedogenloze advocaat die instemt om te helpen, maar is dat allemaal wel zo oprecht? Al snel volgen er meer moorden, en komt Hazel erachter dat iedereen geheimen met zich meedraagt; wie kan ze nog vertrouwen?

Het is (hopelijk!) vooropstaand een lekker lezende page-turner, over goed en kwaad, en hoe dat niet altijd zo zwart-wit is, maar vervolgens is het ook een psychologisch verhaal, waar het niet alleen draait om wie het heeft gedaan, maar ook waaróm!

Wij hebben je ontmoet tijdens de Avond van het spannende boek. Dit vonden wij erg leuk. Hoe heb je deze avond zelf beleefd?

Super leuk! Ik heb echt ontzettend genoten van die avond. Als een fervent thriller lezer vond ik het echt heel goed opgezet, zoveel verschillende interviews om bij te wonen en andere activiteiten, met als kers op de taart de ontzettend leuke en bijzondere uitreiking van de mooiste thriller prijzen. Ik vond het interview ook echt heel leuk om te doen; het is bijzonder om over het boek te kunnen praten, en ervaringen van het detective-zijn te kunnen delen. Het was ook heel leuk om na het interview nog met (potentiële) lezers (en jullie!) verder te praten, zo krijg je zoveel interessante verhalen te horen. Echt een avond die ik elk jaar wel bij zou willen wonen.

Je bent zelf werkzaam geweest bij de Londense politie, is dit ook je inspiratiebron geweest?

Het is zeker een inspiratiebron geweest! Ik heb geen exacte details van zaken overgenomen, want dat is toch wel heel privé voor de slachtoffers, en het blijft uiteraard een fictie boek. Maar ik wilde wel graag een thriller schrijven die waarheidsgetrouw is, en heb er dus goed op gelet dat alles wat ik beschrijf, en alles wat er gebeurt, echt kan, en ook in het echt zo zou gaan. Er zit natuurlijk wel wat literaire vrijheid in, want lang op forensische resultaten wachten, daar is in een boek geen tijd voor, maar over het algemeen is mijn politiewerk -en ook hoe ik me daarbij voelde soms- zeker een inspiratiebron geweest.

Je hebt zelf bij de Londense politie gewerkt, heb je jouw eigen ervaringen bij de politie ook in het boek verwerkt?

Deze vraag had ik nog niet gelezen toen ik de vorige beantwoordde, maar past dus mooi haha! Ik heb zeker mijn eigen ervaringen, en alle gedachtes en emoties die ik had en voelde tijdens mijn tijd bij de politie, erin verwerkt. Werken bij de politie is uiteraard heel interessant en divers, geen enkele dag is hetzelfde! Maar daardoor maak je ook heel veel mee, sommige dingen die direct uit een tv-serie lijken te zijn overgenomen, maar ook andere dingen waarvan je nooit dacht dat je ze mee zou maken. Ik had dus behoorlijk wat te verwerken, en ik vond het ook best lastig om deel uit te maken van een systeem dat heel re-actief is en ook z’n minpunten heeft: al die gedachtes kon ik kwijt in Zonder Schuld! Soms zijn ervaringen direct overgenomen (zoals alle kledij die je aan moet voor je een een crime scene opstapt van een moord), maar andere aspecten en ervaringen zijn vervlochten door het hele boek.

Je hebt zelf als detective gewerkt bij de Londense politie. Echter heb je in je boek gekozen om als hoofdpersonage geen detective maar een profiler neer te zetten. Heb je dit bewust gedaan? Want je hebt zelf natuurlijk toch de meeste ervaring als detective bij de Londense politie, dus zou de voor de hand liggende keuze toch detective zijn in onze ogen.

Hele interessante vraag! Ik heb profiling zelf altijd een hele interessante tak van forensische psychologie gevonden, en heb ook allebei mijn scripties erover geschreven. Ik wilde ook heel graag profiler worden, tot bleek dat het niet zo een bekend begrip is in Europa (zeker vergeleken met Amerika, waar de FBI bijvoorbeeld een hele unit heeft) en er bij de MET politie zelfs helemaal geen profiler in dienst is! Dus koos ik voor de tweede optie, detective worden, en over een profiler schrijven ;). Op die manier kon ik ook laten zien dat het een serieus onderbouwd beroep is, en niet een soort hocus pocus; profilers kunnen, denk ik, echt een verschil uitmaken. En nog een pluspunt van een profiler als hoofdpersoon, is dat het veel mogelijkheden geeft qua vervolgverhalen, want ze kunnen bij heel veel verschillende zaken betrokken raken (niet alleen moorden bijvoorbeeld.. daarover meer in Zonder Boete)!

Je woont ondertussen al een aantal jaar in Engeland, en je boek gaat ook over de Londense politie. Toch heb je er voor gekozen om je verhaal in het Nederlands te schrijven, want met een Engels boek had je wellicht een grotere markt voor je boek gehad. Heb je er toch bewust voor gekozen om het boek in het Nederlands te schrijven?

Is zeker een bewuste keuze geweest! Ik schreef het boek tijdens mijn tijd als detective, en ik heb uiteindelijk voor Nederlands gekozen omdat het dan écht los stond van mijn dagelijkse leven (waarin ik Engels sprak); op die manier kon ik alles erin kwijt, want het was echt een op zichzelf staand project. Misschien vooral een beetje een mentale zet dus! Maar uiteindelijk is Nederlands natuurlijk ook gewoon mijn moedertaal, dus ook al moest ik eerst even switchen, het is toch fijn om in die taal te kunnen schrijven. 🙂

Lees je zelf ook graag? Welk boek vind je dat onze volgers echt moeten gaan lezen, na ‘Zonder schuld’ natuurlijk?

Ik lees heel graag! Mijn favoriete genre is zeker psychologische thrillers, omdat ik me daarin het meeste kan verliezen; dat gevoel van wow, het is opeens 12 uur ’s avonds en ik wil nóg een hoofdstuk lezen, dat is mijn favoriete gevoel! (Maar niet té eng, want ik lees dus vaak ’s avonds). Ik ben erg fan van de Nicci French boeken, en dan vooral de Frieda Klein reeks, dus ik zou Blauwe Maandag (de eerste in die serie) zeker aanraden. Verder ben ik ook fan van Agatha Christie, good old detective stories! Het lezen van haar boeken voelt voor mij altijd een beetje als een warme deken; Evil under the sun (bijvoorbeeld) is een heel leuk en ingenieus verhaal. En dan als laatste; ik ben nu zelf net De eetclub van Saskia Noort aan het lezen, tot nu toe heel intrigerend verhaal.

‘Zonder schuld’ wordt erg goed ontvangen, er verschijnen erg veel enthousiaste reacties over het boek. Legt dit voor jou de lat hoger om het tweede deel nog spannender te maken?

Het legt zeker, over het algemeen, de lat hoger! Toen ik mijn eerste boek schreef wist niemand er iets vanaf, dus ik had alleen mijn eigen verwachtingen (en ik durfde eigenlijk niet te dromen dat het uitgegeven zou worden), terwijl er nu uiteraard meer mensen zijn die verwachtingen hebben! Ik zou lezers ook nooit teleur willen stellen, dus ik voel zeker wel wat meer druk. Maar ik probeer bovenal te blijven genieten, want het is heel erg bijzonder om de reacties van mensen te lezen; het betekent tenslotte dat Zonder Schuld gelezen wordt, en dat het hopelijk een fijne lees ervaring geeft! En dat is eigenlijk mijn grootste doel geweest tijdens het schrijven van Zonder Schuld, dus als dat weer lukt voor Zonder Boete ben ik erg blij.

Zonder boete verschijnt in mei 2023.
Veel lezers ontmoeten een auteur altijd graag. Staat er nog een signeertour door Nederland of België op de planning?

Ik heb tot nu toe hele mooie boekhandels mogen bezoeken, en hele mooie gesprekken mogen voeren met (potentiële) lezers, dus ik hoop zeker dat dat doorgaat!

Wij willen Dana Smit natuurlijk heel erg bedanken voor de leuke en interessante antwoorden. Het blijft altijd leuk om de auteur achter een boek wat beter te leren kennen. Zoals in Veronique’s recensie te lezen is, is ze razend enthousiast over ‘Zonder schuld’ en ze kan dan ook niet wachten tot het vervolg verschijnt. Volgens haar is het een ware mustread! Ben jij nu nieuwsgierig naar deze thriller met Hazel Kramer in de hoofdrol? Doe dan hieronder mee want wij mogen namens Ambo Anthos één fysiek exemplaar van deze thriller verloten.

Wij mogen één fysiek exemplaar van ‘Zonder schuld’ verloten. Hier willen wij Ambo Anthos natuurlijk hartelijk voor bedanken.

Wat moet je hiervoor doen?
  • Geef antwoord op de vraag: In welke stad woont Dana Smit tegenwoordig?
  • Stuur het antwoord in een mailtje naar Winacties@koukleum.nl o.v.v. ‘Zonder schuld’ en vermeld in het mailtje je volledige voor- en achternaam, je adresgegevens en of je extra stappen (Zie hieronder) gedaan hebt om extra kans te maken.
Wil je extra kans maken?
  • Like Koukleum.nl op Facebook en like en/of deel deze winactie op Facebook.
  • Volg Koukleum.nl via mail, deze mogelijkheid vind je rechts bovenin hier, op de website. (let op dat je de mail die je ontvangt bevestigt).
  • Volg Koukleum.nl op Twitter en like en retweet het bericht over deze winactie.
  • Volg Koukleum.nl op Instagram, like de foto over deze winactie bij Koukleum.nl en plaats deze foto 24 uur in je story en tag ons in het bericht.
  • Volg Koukleum.nl op LinkedIn. Geef het bericht over deze winactie een duimpje en deel het bericht.

Per woonadres 1 inzending. Meerdere inzendingen per adres worden verwijderd.

Deze winactie loopt tot en met 2 augustus 2022. De maandag hierop volgend zullen we de winnaar bekend maken.

Succes!

3 thoughts on “In gesprek met… Dana Smit + Winactie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge