In gesprek met… Chinouk Thijssen

© Prisca Visser

Voorheen interviewden wij de auteurs altijd tijdens ons eigen evenement, Koukleum meets auteurs, maar sinds Covid-19 is dit natuurlijk niet meer mogelijk. Daarom zullen we dit, in de toekomst, digitaal gaan doen.

Chinouk is denk ik bij ongeveer iedereen in de boekenwereld wel bekend. Zeker bij diegene die actief zijn op sociale media, want daar is Chinouk ook zeer actief. Daarom vonden wij het tijd worden eens wat nader kennis te maken met Chinouk.

 Voor de mensen die je nog niet kennen, wie is Chinouk Thijssen?

Ik ben een 37-jarige Rotterdamse en sinds 2005 schrijf ik boeken en verhalen. Ik begon ooit met thrillers voor volwassenen, die ik zelf uitgaf via een POD-uitgeverij, en maakte pas jaren later de switch naar young adult-thrillers. Die verschijnen bij Clavis, waar ook dit jaar mijn eerste kinderboek zal uitkomen. Verder ben ik freelance corrector en persklaarmaker en geef ik gastlessen op scholen met als doel leesbevordering.

Op 19 februari verschijnt je nieuwe novelle ‘Gegijzeld’. Kun je ons iets over dit verhaal vertellen?

‘Gegijzeld’ gaat over Yasmine en Jason die op de laatste schooldag naar een groot feest gaan van een van hun klasgenoten. Heel 5 vwo zal er zijn plus wat vrienden van de gastheer. Maar dan komt er een groepje oudere jongens binnen dat niet rust tot ze hebben wat ze willen. Alle uitgangen gaan op slot en de groep wordt gegijzeld. Het is een spannende YA-novelle.

Heb je altijd de droom gehad om auteur te worden?

Ik heb verschillende dromen gehad, maar auteur kwam pas later, toen ik begin twintig was. Eerst wilde ik prinses worden, haha. Toen ballerina of zangeres. En daarna had ik geen idee meer, tot ik begon met schrijven en erachter kwam dat dat mijn passie is.

Je boek ‘Je hebt maar één volger’ is onlangs genomineerd voor De Jonge Jury. Had je dit verwacht voor je aan dit boek begon? En hoe is dit voor jou?

Absoluut niet! Ik durfde het niet eens te hopen en dromen! Het was echt een grote verrassing toen het boek werd uitgekozen als elfde leestip. Ik ben er ontzettend blij om en ik merk nu al dat er meer boekingen komen van scholen die meedoen aan de Jonge Jury, en dat ook meer leerkrachten en leesconsulenten mij nu weten te vinden op social media. Het lijkt alsof ik nu bij veel meer mensen op de radar ben verschenen, dankzij deze nominatie. Daar ben ik heel dankbaar voor. Ik durf zeker nog niet een stap verder te denken, maar het zou wel heel gaaf zijn om op de shortlist te komen. Maar de concurrentie is erg groot en de meeste auteurs zijn veel bekender dan ik, dus daar ga ik zeker niet van uit, haha.

Je hebt de Truth or Dance trilogie geschreven. Was dit van tevoren al de bedoeling dat dit een trilogie zou worden of is dat tijdens het schrijven pas ontstaan? En schrijf je dan liever losstaande verhalen of liever zo’n trilogie als Truth or Dance?

Vanaf het moment dat ik het woord ‘balletthriller’ op een kladblaadje zette wist ik dat het een hele trilogie zou worden. Ik had te veel informatie en te veel plotwendingen voor één boek. Dan zou het een heel ongeloofwaardig verhaal worden. En stiekem was het ook wel iets wat ik gewoon eens wilde proberen: een trilogie schrijven. Mijn kinderboeken worden ook een reeks, dus op dit moment ben ik opnieuw bezig met een serie. Maar een losstaand boek vind ik misschien nog fijner om te schrijven, wat betreft een YA-thriller. Bij een trilogie moet je de spanning een beetje doseren en verdelen, en in een losstaand boek hoef ik me niet in te houden. Maar als het om kinderboeken gaat hoop ik nog jaren in de wereld van de reeks waaraan ik bezig ben te mogen blijven. Daar kan ik echt geen afscheid van nemen.

We lazen dat je een fascinatie hebt voor de politie en forensisch onderzoek. Heb je dan geen ambitie om een thriller voor volwassenen te gaan schrijven?

Tot nu toe niet! Wel ooit mee begonnen dus, maar iedereen die de boeken las zei dat ze meer voor jongeren waren. En het voelde ook niet lekker. Ik was toen begin twintig en voelde me nog lang niet volwassen genoeg om te schrijven over vrouwen die ouder zijn dan ik en dingen hebben meegemaakt waar ik geen verstand van heb. Ook nu ik zevenendertig ben heb ik niet het idee dat ik echt volwassen genoeg ben, overigens. Ik ben nog steeds jong van geest en kan me beter inleven in het hoofd van een tiener. En ik vind het ook een hele belangrijke doelgroep. Ik wil jongeren laten zien dat boeken echt niet saai zijn en dat er verhalen zijn die speciaal voor hen zijn geschreven. Als ik daar iemand mee aan het lezen krijg heb ik mijn werk gedaan.

Zit er in de hoofdpersonages van je boeken altijd iets van jezelf?

Altijd. Soms maar een kleine karaktertrek of een bepaalde ervaring, maar mensen die mij goed kennen zullen er altijd iets van mij in herkennen. Dat vind ik ook heel leuk, dat geeft de boeken een tweede laag voor intimi. En het schrijft ook fijner als een personage dicht bij je staat. Maar stukken vanuit de dader schrijven vind ik toch wel het allerleukst. Die lijken overigens niet op mij, hoor! Maar ik vind het wel heel leuk om in het hoofd van een psychopaat te zitten.

De mensen die je al langer op Social Media volgen kennen je geweldige boekenkast. Nu vragen wij ons natuurlijk af, koop je alleen boeken die je graag wilt lezen? Of koop je ze ook echt voor de kleur van de kaft, zodat ze mooi in je boekenkast passen?

Haha, leuke vraag! Het zou wat zijn als ik de boeken echt op kleur zou kopen! Nee, ik koop echt alleen boeken die ik graag wil lezen. Maar het oog wil ook wat, dus soms koop ik ook boeken omdat ik de cover heel mooi vind. Dan maakt het niet uit waar het verhaal over gaat of welke kleur het boek heeft.

© Prisca Visser
Wij zagen dat je al met de planning van 2022 bezig was qua boeken. Mag je ons misschien al vertellen wat we van jouw hand kunnen verwachten dit jaar?

Ik ben op dit moment bezig met het tweede deel in mijn kinderboekenreeks en ik hoop dat dit boek in 2022 mag verschijnen. Ook ga ik binnenkort beginnen aan een nieuwe YA-thriller voor dat jaar.

Natuurlijk vragen wij ons dan ook af plan je je werk altijd al zo ver vooruit?

Bij veel uitgeverijen werkt het zo dat je een afspraak maakt wanneer je nieuwe boek uitkomt, meestal een jaar later, en dan start je met schrijven. Je krijgt een deadline en weet waar je naartoe werkt. Dat was met ‘Gegijzeld’ ook zo. Kluitman vroeg mij om een novelle te schrijven voor hun novelle-lijn, die heel populair is op vooral scholen, en ik kreeg een deadline voor inleveren. Dat gaf een goede stok achter de deur. Bij Clavis werkt het weer net iets anders. Pas wanneer je je nieuwe manuscript hebt ingeleverd gaat het team dat lezen. En dan wordt er besloten of ze het willen uitgeven en zo ja, wanneer het op de planning past. Dan gaan er weer een paar maanden overheen, waarin wordt gewerkt aan de buiten- en binnenkant, en dat geeft mij tijd om alvast aan het volgende project te beginnen. Soms neem ik wel een tijdje pauze van schrijven, hoor. Totdat het weer begint te kriebelen en een nieuw verhaal zo aan mij gaat trekken dat ik wel móét beginnen.

We willen Chinouk heel hartelijk bedanken voor haar leuke en openhartige antwoorden. Wij vonden het erg leuk om Chinouk toch weer wat beter te leren kennen. Wij hopen jullie ook.

De novelle ‘Gegijzeld’ is vanaf 19 februari 2021 verkrijgbaar. Gegijzeld is wel al te reserveren. Wij kijken er erg naar uit om deze te gaan lezen en zullen er natuurlijk tegen die tijd ook aandacht aan besteden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge