In gesprek met… Chantal van Gastel + winactie

1 April was het zover, de boekpresentatie van de nieuwe feelgoodroman van Chantal van Gastel. En nee, het was gelukkig geen 1 april grap! Wij werden uitgenodigd door uitgeverij Boekerij en zijn, samen met onze goede boekenvriendin Patrice van Trigt, richting Amsterdam gereden om de lancering van ‘Nu we hier toch zijn’ te vieren. En het was me een partij gezellig! Zelfs Bo, de vrolijke viervoeter uit Zwaar verliefd!, de film, was aanwezig. Onze dag kon dus niet meer stuk. Bedankt uitgeverij Boekerij en Chantal voor de uitnodiging.

Natuurlijk hadden wij ook een aantal vragen aan deze vrolijke auteur en mochten we haar deze stellen. Lezen jullie weer gezellig mee? Ook valt er een tof gesigneerd exemplaar van ‘Nu we hier toch zijn’ te winnen. 🙂

Voor de mensen die je nog niet kennen, wie is Chantal van Gastel?

Ik ben vooral bekend vanwege mijn inmiddels verfilmde roman Zwaar verliefd! met Jim Bakkum en Barbara Sloesen in de hoofdrollen. Ik debuteerde met dat boek in 2008, heb inmiddels 12 romans op mijn naam staan, waaronder 2 die ik samen met mijn zus heb geschreven onder de naam Céla van Gastel. En drie van mijn boeken zijn verfilmd.

Je boek ‘Nu we hier toch zijn’ is net verschenen. Kun je ons in het kort vertellen waar dit boek over gaat?

Het verhaal gaat over Audrey, die al jarenlang in een sleur zit en het elke dag iets moeilijker vindt om haar bed uit te komen en aan haar dag te beginnen. Elke ochtend rijdt ze dezelfde route naar de snoepfabriek waar ze werkt, en ze heeft de fantasie om op een dag niet af te slaan, maar op de rotonde rechtdoor te rijden. Nooit meer omkijken, al haar verantwoordelijkheden achter zich laten en gewoon een nieuw leven beginnen. Maar ze doet het nooit. Tot… die ene dag… En wat er dan gebeurt, mag je zelf gaan uitvinden.

Het hoofdpersonage is werkzaam in een snoepfabriek. Ben je zelf ook een snoepkont? En wat is je favoriete snoep?

Ik ben vegetarisch, dus ik eet alleen gelatinevrije snoep. 🙂 Maar allebei mijn opa’s hebben in een snoepfabriek gewerkt en het idee spreekt natuurlijk erg tot de verbeelding voor een boek. “Audrey werkt in een isolatiemateriaalfabriek” zou toch een stuk minder leuk hebben geklonken.

Uiteindelijk belandt hoofdpersonage Audrey in Parijs. Heb je zelf iets met deze wereldstad?

Het is absoluut een van mijn favoriete steden. Maar ik denk dat iedereen wel een bepaald gevoel heeft bij Parijs. Zelfs als je er nog nooit bent geweest. Er zijn ook een paar prachtige scenes voor ‘Ik wist het’ opgenomen, onder meer op de Pont Alexandre III. Die komt ook in dit boek terug.

Scene uit de film Ik wist het.
Scene uit de film ‘Ik wist het’.

Er zijn al verschillende boeken, van jouw hand, verfilmd. Als ‘Nu we hier toch zijn’ verfilmd zou worden, wie is dan de geschikte actrice om de hoofdrol te spelen?

Die vraag kan ik onmogelijk beantwoorden, want de Audrey die ik in mijn hoofd heb, is niet gebaseerd op een bestaand persoon. Ik heb zelf een heel beeld van haar gecreëerd en dat kan ik niet koppelen aan een actrice. Ik denk dat ik me dan gewoon weer laat verrassen wie er als perfecte Audrey uit de audities rolt. Maar wat ik wel heel leuk vind, is dat Barbara het luisterboek van ‘Nu we hier toch zijn’ heeft ingesproken. Dus ergens is zij toch al een beetje Audrey.

Heb je zelf ook de ambities om nog eens in een film te schitteren?

Nou, nee. Ik vind het wel heel erg leuk om op de set aanwezig te zijn als mijn boeken verfilmd worden. En ik heb in Zwaar verliefd! en Ik wist het ook een cameo. Dat vond ik ontzettend leuk om te doen! Maar verder blijf ik graag achter de schermen.

Samen met je zus Priscilla schrijf je onder de naam Céla van Gastel. Waarom hebben jullie voor deze gezamenlijke naam gekozen en niet gewoon Chantal en Priscilla van Gastel? Is hier een bijzondere reden voor?

We vinden het mooier staan op het omslag. We hebben lange namen en de halve cover staat dan al vol! En het is ook een symbolische keuze, hoor. Als we samen schrijven, weten we uiteindelijk niet meer wie wat geschreven of bedacht heeft. We zeggen vaak allebei: dat is jouw idee, of jouw grap, en dan zegt de ander: nee joh, dat komt van jou! Céla is een combinatie van ons beiden, net zoals onze boeken dat zijn.

Even een gewetensvraag: Schrijf je liever samen met je zus een boek? Of toch liever alleen?

Voor mij is er eigenlijk heel weinig verschil, want ook als ik solo schrijf, is Priscilla heel erg betrokken bij het verhaal. Ze denkt mee, helpt me structuur aanbrengen en heeft altijd de mooiste ingevingen die ik zomaar mag gebruiken! Ze heeft bijvoorbeeld bedacht dat Ruben meubelmaker was. En Feo uit ‘Ik wist het’, zou niet meer dan een man in pak zijn geweest, die Mia vanuit haar winkel dagelijks naar de trein zag lopen. Ook ‘Nu we hier toch zijn’ zou er zonder haar inbreng niet geweest zijn.

Het grootste verschil is dat Priscilla bij een boek van mij klaar is nadat het boek is bedacht, en dat ze bij een Céla dan nog de helft van het schrijven voor haar rekening neemt. Maar – of ze nu mee schrijft of niet – een boek van mij zonder Priscilla bestaat gewoon niet.

Je boekpresentatie vond plaats in Amsterdam bij uitgeverij Boekerij. Wij waren erbij en vonden het een erge leuke middag. Hoe kijk jij terug op je boekpresentatie?

Het was voor mij heel lang geleden dat ik op die manier een boekrelease kon vieren. Mijn laatste boek ‘Vaarwel Roscoe’ verscheen middenin de lockdowns, dus alles was online en ik heb het toch wel erg gemist om zoiets echt samen met lezers te kunnen vieren. We hebben er daarom ook een originele invulling aan gegeven, met een op maat gemaakte puzzelopdracht om Audrey te laten ontsnappen naar Parijs. Dat vond ik heel erg leuk! Dat het echt een event voor en met lezers was!

Natuurlijk zijn wij ook benieuwd of je alweer aan een nieuw verhaal aan het schrijven bent?

Sinds mijn nieuwe boek verschenen is, ben ik vooral erg druk geweest met door het land touren voor signeersessies. Maar ik was al bezig aan iets nieuws voor de verschijning van ‘Nu we hier toch zijn’. Ik heb al een ruwe versie af van een tweedelige reeks, en ben – samen met Priscilla – ook al een idee aan het uitwerken voor een losstaande roman. Dat zou een Chantal of een Céla kunnen worden. We zijn er nog niet helemaal aan uit. 🙂

Wij willen Chantal natuurlijk heel erg bedanken voor de leuke antwoorden en wat tof om te zien dat haar zus Priscilla ook zo’n grote rol speelt in het schrijfproces! Ben jij nu ook zo nieuwsgierig naar ‘Nu we hier toch zijn’, dan is er goed nieuws. Doe hieronder mee aan de winactie en wie weet kun jij binnenkort starten in deze gloednieuwe feelgoodroman van Chantal van Gastel.

Kun je nu niet zo lang wachten? Uiteraard is het boek ook verkrijgbaar bij de lokale boekhandel, Bol.com, Boekenwereld en Libris.

Wij mogen, namens Chantal, één fysiek gesigneerd exemplaar van haar nieuwste boek ‘Nu we hier toch zijn’ verloten. Hier willen wij Chantal van Gastel natuurlijk hartelijk voor bedanken.

Wat moet je hiervoor doen?

  • Stuur een mailtje naar Winacties@koukleum.nl o.v.v. ‘Nu we hier toch zijn.’ en vermeld in het mailtje je volledige voor- en achternaam, je adresgegevens en of je extra stappen (Zie hieronder) gedaan hebt om extra kans te maken.

Wil je extra kans maken?

  • Like Koukleum.nl op Facebook en like en/of deel dit interview + winactie op Facebook.
  • Volg Koukleum.nl via mail, deze mogelijkheid vind je rechts bovenin hier, op de website. (let op dat je de mail die je ontvangt bevestigt).
  • Volg Koukleum.nl op Bloglovin en save het bericht over dit interview + winactie.
  • Volg Koukleum.nl op Twitter en like en retweet het bericht over dit interview + winactie.
  • Volg Koukleum.nl op Instagram, like de foto over dit interview + winactie en plaats deze foto 24 uur in je story en tag ons in het bericht.
  • Volg Koukleum.nl op LinkedIn. Geef het bericht over dit interview + winactie een duimpje en deel het bericht.
  • Word lid van onze eigen Facebookgroep Heel Facebook leest.

Deze winactie loopt tot en met 3 mei 2023. De maandag hierop volgend zullen we de winnaar bekend maken.

Succes!

One thought on “In gesprek met… Chantal van Gastel + winactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge