In gesprek met… Bas Haan + Winactie

© Ruud Pos

Vorige week donderdag waren wij aanwezig bij de Avond van het spannende boek in de bibliotheek van Utrecht. Het was een erge leuke avond en natuurlijk waren er een tal van auteurs aanwezig. Zo ook Bas Haan. Wij raakten in gesprek met hem en vroegen hem ook meteen of wij hem een aantal vragen mochten mailen. Bas was hier erg enthousiast over en een paar dagen later hadden wij hem de vragen al gestuurd en kregen wij ook al snel antwoord terug. Super leuk! Nogmaals bedankt Bas! Heb jij ‘Lenoir’ nog niet gelezen? Dan hebben wij goed nieuws, want wij mogen namens Ambo Anthos ook een exemplaar van deze Schaduwprijs-winnende-titel verloten. Lees jij weer gezellig mee?

Voor de mensen die je nog niet kennen, wie is Bas Haan?

Ik ben een 48-jarige echtgenoot en vader van een zoon en een dochter, die met zijn gezin en een poes met veel plezier in Rotterdam-west woont, waar ik al sinds begin jaren negentig vanwege mijn studie maatschappijgeschiedenis woon. In die studietijd werkte ik veel in de horeca als barkeeper hier in Rotterdam, en begon ik ook als rechtbankverslaggever aan mijn journalistieke carrière. Na mijn studie ging ik in 2000 als onderzoeksjournalist in Hilversum aan de slag. Eerst bij actualiteitenrubriek Netwerk, daarna NOVA, dat vervolgens overging in Nieuwsuur. Sinds begin dit jaar ben ik overgestapt van televisie naar de krant, en werk ik bij NRC.

Mijn eerste boek was een journalistiek boek: ‘De Deventer Moordzaak, het complot ontrafeld’, dat verscheen in 2009. Toen ontstond ook het idee van een thriller. Daar begon ik serieus mee na mijn tweede journalistieke boek, ‘De rekening voor Rutte’ (2017) over de bonnetjesaffaire. Ik nam een paar maanden verlof om mijn thrillerambities waar te maken. Uiteindelijk verscheen Lenoir in juni 2020.

Vorig jaar verscheen je thrillerdebuut ‘Lenoir’. Kun je ons iets vertellen over dit verhaal?

Lees het maar! Ter aansporing: als ik veel reacties mag geloven, is gelukt wat ik geprobeerd heb: namelijk een spannende en rauwe politiethriller schrijven tegen het decor van Rotterdam en de ontsporende drugscriminaliteit. Hoofdpersoon is Jacob Lenoir, een coldcase-rechercheur die zelf verdacht wordt van moord. In een race tegen de klok gaat hij het gevecht aan met justitie, waarbij hij niet alleen wordt tegengewerkt door een corrupte officier van justitie, maar ook door zijn eigen verleden.

Je hebt de NBD Biblion schaduwprijs gewonnen met Lenoir, maar was ook meteen genomineerd voor de Hebban Thriller award en de Gouden Strop. Had je dit succes verwacht?

Nee absoluut niet. Maar dat maakt het des te leuker en eervoller.

Deze nominaties zijn een teken dat jouw boek ontzettend goed ontvangen is. Legt dit de lat voor jou extra hoog voor het schrijven van een nieuw fictief verhaal?

Nee, zo ervaar ik dat niet. Die lat leg ik zelf al hoog. Ik schrijf voor de lol, en vind het alleen maar leuk als ik er steeds beter in word. Al is het natuurlijk erg spannend of de lezer dat ook weer met me eens zal zijn.

Je vertelde tijdens de Avond van het spannende boek dat het heerlijk is om je bij een fictief verhaal je niet aan de feiten te hoeven houden, maar maakt dat het schrijven niet juist ook moeilijker omdat het wel allemaal moet kloppen wat je bedenkt. Hoe zorg je dat er nergens meer losse eindjes achter blijven?

Het wegwerken van de losse eindjes is niet zo’n probleem, dat gaat eigenlijk vanzelf. Ik wist namelijk van tevoren precies wat de hoofdlijn zou zijn. Natuurlijk veranderen dingen tijdens het schrijven, neemt het verhaal je mee naar kanten die je zelf niet had verwacht, maar dat gaat om zijsporen, niet om de hoofdlijn. Wat wél extra moeilijk is, is dat alles wat je verzint geloofwaardig moet zijn. In het echte leven gebeuren dingen die je niet zou geloven als je ze zou verzinnen. Dus ook al mag je bij fictie alles verzinnen wat je wilt, je moet wel zorgen dat het overtuigend blijft.

In ‘Lenoir’ staat voor ons gevoel de vraag of iedereen in staat is om een moord te plegen toch enigszins centraal. Ben je aan de hand van deze vraag het verhaal gaan schrijven of is deze vraag eigenlijk naderhand erbij gekomen?

Ik schreef de eerste versie van de eerste pagina in 2009, die eindigde met de vraag ‘Ben ik een moordenaar’. Die vraag kwam toen nog op bij de hoofdpersoon terwijl hij naast de kist stond op de begrafenis. Dat is aangepast, want nu komt hij bij, naast het lijk, voordat die vraag bij hem op komt. Maar die hoofdvraag: ‘ben ik een moordenaar’, is altijd de drijvende gedachte achter het verhaal gebleven. Wat maakt iemand tot moordenaar? Wie is in staat een ander te doden en waarom – en wie niet? Ik spoiler hier overigens niks mee, want met die vraag begint het boek nog steeds.

Wij hebben elkaar pas geleden ontmoet op de Avond van het spannende boek. Hoe heb jij deze avond beleefd?

Uiteraard als een groot feest. Ik was voor twee prijzen genomineerd, en won de derde. Ontzettend leuk ook om lezers te ontmoeten. Als ik over journalistieke onderwerpen publiceer, zijn de hoofdpersonen meestal niet zo blij, omdat ze op de een of andere manier ontmaskerd worden. In dit geval zijn de hoofdpersonen verzonnen, en doe ik de lezers alleen maar plezier (want de mensen die het geen leuk boek vinden, kunnen het gewoon opzij leggen). Het is dus een puur positieve ervaring, zo’n fictie-boek. En dat is fantastisch om mee te maken.

Een aantal jaar geleden heb je ook de true-crime ‘De Deventer moordzaak’ geschreven. Dat boek is verfilmd. Hoe was dit om ‘De Deventer moordzaak’ op het witte doek te zien?

Daar kan ik een heel interview over volpraten. En dat heb ik ook al vaker gedaan. Maar laat ik het samenvatten: het is bizar. Serieus: ik ben vooral ongelooflijk dankbaar aan de mensen achter die film. Producent Joram Willink, regisseur/scenarist Sander Burger en scenarist Bert Bouma; en natuurlijk Fedja van Huêt die mij speelde en alle de andere acteurs en leden van de crew. Ik mag dan het boek hebben geschreven, een film maken is echt een ander verhaal. Dit is hun film. En ik ben ongelooflijk blij dat ze het zo verschrikkelijk goed hebben gedaan en met de positieve uitstraling die dat op mijn heeft. Maar dat heb ik echt aan hen te danken.

Verwacht jij dat ‘Lenoir’, in de toekomst, ook verfilmd gaat worden? En zo ja, wie moet dan in de huid van coldcaserechercheur Jacob Lenoir kruipen?

Ik hoop het! Ik vind het wel ontzettend leuk dat veel recensies daar ook op hinten: dat het filmisch geschreven is, of zelfs dat ze niet kunnen wachten op de verfilming. Nou, daar sluit ik me graag bij aan. Wie Lenoir moet spelen weet ik niet. Wat mij betreft, een sympathieke vent met een rauw randje.

Natuurlijk zijn wij erg benieuwd of je alweer opnieuw in de pen bent gekropen en of wij een nieuw verhaal van jouw hand kunnen verwachten? Zo ja, kun je een tipje van de sluier lichten?

‘Lenoir 2’ gaat er zeker komen. Wanneer weet ik nog niet. ‘Wie Lenoir 1’ heeft gelezen kan raden welke hoofdpersonen er weer in terug zullen komen. En er zitten meer hints in Lenoir verstopt die in een tweede deel terug zullen komen. Maar hoe dat precies zit, blijft een verrassing – al kan ik de lezer aanraden goed op te letten als Lenoir in deel één bij een bepaalde crimineel op diens schip te gast is… Wat ik wel kan verklappen is dat het verhaal uiteraard ook weer in Rotterdam speelt, al maak ik, denk ik, dit keer ook wel een uitstapje naar het buitenland.

Veronique las in het verleden al ‘Lenoir‘ en Bryan heeft hem nu hoog op zijn NTL-Lijstje staan! Het is altijd leuk om wat meer over de auteur achter het boek te weten te komen. Wij willen Bas nogmaals hartelijk bedanken voor zijn leuke antwoorden. En heb je ‘Lenoir’ nog niet gelezen, doe dan hieronder mee aan onze winactie en wie weet valt deze thriller binnenkort bij jou op de mat.

Wij mogen één fysiek exemplaar van ‘Lenoir’ verloten. Hier willen wij Ambo Anthos natuurlijk hartelijk voor bedanken.

Wat moet je hiervoor doen?

  • Geef antwoord op: Welke prijs won ‘Lenoir’ tijdens de Avond van het spannende boek 2022?
  • Stuur het antwoord in een mailtje naar Winacties@koukleum.nl o.v.v. ‘Lenoir’ en vermeld in het mailtje je volledige voor- en achternaam, je adresgegevens en of je extra stappen (Zie hieronder) gedaan hebt om extra kans te maken.

Wil je extra kans maken?

  • Like Koukleum.nl op Facebook en like en/of deel deze winactie op Facebook.
  • Volg Koukleum.nl via mail, deze mogelijkheid vind je rechts bovenin hier, op de website. (let op dat je de mail die je ontvangt bevestigt).
  • Volg Koukleum.nl op Bloglovin en save het bericht over deze winactie.
  • Volg Koukleum.nl op Twitter en like en retweet het bericht over deze winactie.
  • Volg Koukleum.nl op Instagram, like de foto over deze winactie bij Koukleum.nl en plaats deze foto 24 uur in je story en tag ons in het bericht.
  • Volg Koukleum.nl op LinkedIn. Geef het bericht over deze winactie een duimpje en deel het bericht.

Per woonadres 1 inzending. Meerdere inzendingen per adres worden verwijderd.

Deze winactie loopt tot en met 24 juni 2022. De maandag hierop volgend zullen we de winnaar bekend maken.

Succes!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge